Θεατρο - Οπερα

18 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 13 – 19 Οκτωβρίου 2022

Ντανίλοφ και Ρακίνας σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Εθνικό και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Λίσε Ντάβιντσεν στο Μέγαρο, ο Geoff Tate στο Gagarin, ροκ το ελληνικό στο Κύτταρο, χοροθέατρο για βρέφη στην ΕΛΣ, ο Ζορμπάς στο Θέατρον, η Ελευσίνα στο Μπενάκη της Πειραιώς κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 844
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

19 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 13-19 Οκτωβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Δυόμιση ώρες με τον Geoff Tate
Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 2019 όταν ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός ξετύλιξε ολόκληρο το Operation: Mindcrime στο μουσικό στέκι της οδού Λιοσίων. Τρεισήμισι χρόνια μετά επιστρέφει για να παρουσιάσει στην ολότητά τους δύο εμβληματικά άλμπουμ από την πορεία του με τους Queensryche, το θρυλικό Empire, γιορτάζοντας μαζί μας τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του, και το Rage For Order, αλλά και ένα best of ανκόρ-έκπληξη. Μια από τις σημαντικότερες φωνές του progressive metal έρχεται στα μέρη μας προσκεκλημένος από το Gimme Shelter Film Festival. Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Gagarin 205 Live Music Space, 14 Οκτωβρίου στις 20:00

Geoff Tate

Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ
Ο Νικολάι, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις για την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις.Στόχος να «βοηθηθεί» να ζήσει μια πιο ουσιαστική ζωή, ως αληθινός πατριώτης. «Άστυνομικό θρίλερ παραλόγου με κωμικά στοιχεία», το βραβευμένο με τη Χρυσή Μάσκα (το 2018) έργο του Ντμίτρι Ντανίλοφ κάνει την πανελλήνια πρώτη του με τους Δημήτρη Ήμελλο και Άρη Μπαλή επί σκηνής. Μια παράσταση που, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της Γιώργο Κουτλή, «ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση από ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει» κι ένα έργο που «χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πώς οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να οδηγήσουν τον πολίτη σε μια καταναγκαστική “ευτυχία” και από εκεί στην αυτοκαταστολή».
Εθνικό Θέατρο, κτίριο Τσίλλερ, πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου

Ο Ρακίνας στη Θήβα
Όταν ο Γάλλος κορυφαίος δραματουργός του 17ου αιώνα αποφάσισε να καταπιαστεί με τον οίκο των Λαβδακιδών συνδυάζοντας τις Φοίνισσες του Ευριπίδη και την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η «Θηβαΐδα» του έθεσε στον πυρήνα της σύγκρουσης τα δύο αδέρφια, Ετεοκλή και Πολυνείκη, ως εκφραστές των δύο άκρων σε μια βίαιη μάχη κατάκτησης της εξουσίας. Μεταφρασμένο πλέον από τον Ανδρέα Στάικο, το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην χώρα μας και περιμένουμε με ενδιαφέρον την προσέγγιση του Δημήτρη Μπαμπίλη που βάζει στο επίκεντρο τις κοινωνικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, «αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί “χαμηλός εμφύλιος”»όπως αναφέρει.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα, από 13 Οκτωβρίου

«Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί» του Ρακίνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λίσε Ντάβιντσεν: Η νέα ντίβα της όπερας στην Αθήνα
Κριτικοί και επιφανείς μαέστροι υποκλίνονται στηγεμάτη και διαπεραστικήφωνή της, με τον μουσικό διευθυντή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, Αντόνιο Παπάνο να τη χαρακτηρίζει «μία στο εκατομμύριο» και τον καταξιωμένο συνάδελφό του στη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο Έσα-Πέκκα Σαλόνενν α έχει προβλέψει ότι η ίδια «θα φθάσει πολύ, πολύ μακριά».Η σοπράνο από τη Νορβηγία, που στα 20 χρόνια της δεν είχε καν δει όπερα αλλά στα 32 της έκανε το ντεμπούτο της στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης,συναντά για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό ερμηνεύονταςάριες υψηλών απαιτήσεων: απότον «Χορό μεταμφιεσμένων», τον «Ντον Κάρλο» και τον «Οθέλλο» του Βέρντι, τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ και από τον «Ταγχώυζερ» του Βάγκνερ.
Μέγαρο Μουσικής, 15 Οκτωβρίου στις 20:30

Η σοπράνο Λίσε Ντάβιντσεν στο Μέγαρο Μουσικής © James Hole

Ηλεκτρίζοντας την παράδοση
«Γεννήθηκαν» στην καραντίνα, θέλοντας να ταξιδέψουν στο πριν και τις μουσικές μας ρίζες, με ηλεκτρισμένη διάθεση. Ένα χρόνο μετά από την πρώτη τους εμφάνιση στην Ηπείρου & Αχαρνών, οι Sabotaz επιστρέφουν με αγαπημένα τραγούδια σε τολμηρές διασκευές αλλά και δικές τους συνθέσεις.
Κύτταρο Live, 14 Οκτωβρίου στις 22:00

Ροκ συνάντηση κορυφής
Τι προμηνύεται όταν τέσσερα μεγάλα «παιδιά» μοιράζονται τη σκηνή; Αν μιλάμε για τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τον Νίκο Ζιώγαλα και τον Γιάννη Μηλιώκα βράδια αξέχαστα με κιθαρίστες ή ντράμερ, γυριστρούλες, σαν σταρ του σινεμά, νοσταλγούς του ροκ εν ρολ, Κακοσάλεσι και βάλε…
Κύτταρο Live, 15 & 29 Oκτωβρίου στις 22:00

Ο Λάκης Παπαδόπουλος στο Κύτταρο Live

Όλα τα μωρά στη σκηνή
Τι γίνεται όταν μια μπαλαρίνα,καθώς ξυπνά από έναν ύπνο γεμάτο όνειρα, βρίσκεται στον ωκεανό; Τι θα μάθει εξερευνώντας το νέο της σπίτι αλλά και από τη γνωριμία και τη φιλία της με ένα χταπόδι; Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μετατρέπεται σε βυθό και σας περιμένει με τα βρέφη σας (από λίγων μηνών έως δύο ετών)κάτω από τα κύματα για ένα μαγικό ταξίδι μεκουδουνίσματα, γνώριμες μελωδίες, γαλανά χρώματα και αμέτρητες μπουρμπουλήθρες. Μετά την πρεμιέρα τηςσε σημαντικούς οργανισμούς και φεστιβάλ στη Βρετανία, η χοροθεατρική παράσταση Underwater, που δημιούργησαν οι Ξένια Αηδονοπούλου και Γεωργία Τέγου έρχεται να συναντήσει τους μικρούς θεατές στην Αθήνα.
Εθνική Λυρική Σκηνή, 14-16 Οκτωβρίου στις 10:00, 11:30, 13:00

"Underwater" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, χοροθέατρο για παιδιά © Ε. Ζαχαροπούλου

Ο βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου
Οι σταυροί κι οι εκκλησιές, τα τάματα και τα φυλαχτά, ο δρακοντοκτόνος Αϊ-Γιώργης, τα φορητά εικονοστάσια αλλά και τα μοτίβα από τη βυζαντινή διακοσμητική δε λείπουν από το ζωγραφικό ιδίωμα του γνωστού καλλιτέχνη. Έκαναν την εμφάνισή τους ως εικονογραφικά στοιχεία σταδιακά από τη δεκαετία του 1990 για να καταλήξουν κυρίαρχα στο έργο του. Αυτόν τον διάλογό του με τον βυζαντινό πολιτισμό, την τέχνη και τη χριστιανική λατρεία έρχονται να αναδείξουν περισσότερα από 100 σχέδια, κατασκευές, πίνακες και έργα από ύφασμα.
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο,εγκαίνια: 14 Οκτωβρίου στις 19:30, έως 12 Ιανουαρίου 2023

Ο Ζορμπάς στη σκηνή
Ο Γιάννης Στάνκογλου ενσαρκώνει τον θρυλικό ήρωα, η Όλια Λαζαρίδου τη Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης αναλαμβάνει τον ρόλο του συγγραφέα, η Ηλιάνα Μαυρομάτη αυτόν της χήρας.Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον Νίκο Καζαντζάκη και το διασημότερο έργο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και στήνει μια παράσταση στοχεύοντας σ’ αυτό που δήλωνε και ο μεγάλος συγγραφέας: «να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή» που γνώρισε στη ζωή του.
Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, από 19 Οκτωβρίου

Ο Γιάννης Στάνκογλου ως Ζορμπάς στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος © Πάτροκλος Σκαφίδας

Στον RnB παλμό της νύχτας
«Παιδί» του Τεξανού Ντάνι Λι Μπλάκγουελ, οι Night Beats συγκαταλέγονται στους σπουδαίους εκπρόσωπους του μοντέρνου rock'n'roll κι έχουν εισπράξει αποθεωτικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο. Αυτή την Παρασκευή έρχονται στο Γκάζι με το νέο τους άλμπουμ Outlaw R&B που δημιουργήθηκε εν μέσω πυρκαγιών στην Καλιφόρνια (όπου ο Μπλάκγουελ κατοικεί), σε μια περίοδοπου σημάδεψαν ταραχές στους δρόμους αλλά και το λοκντάουν. Τη συναυλία ανοίγουν οι Nerrves και οι HΞX.
Temple Athens, 14 Οκτωβρίου στις 20:30

Τι είναι για σένα η Ελευσίνα;
Από την αρχαία επικράτεια των θρυλικών Μυστηρίων στη Λεψίνα με τα φτωχικά αγροτόσπιτα, την εργατούπολη του 20ού αιώνα με το έντονο μικρασιάτικο προσφυγικό στοιχείο και στα συγκροτήματα-κουφάρια της αποβιομηχάνισης. Από τα χέρια και τις μηχανές που της έδωσαν κίνηση επί δεκαετίες στα περάσματά της από τη μεγάλη οθόνη και τις καλοκαιρινές μας συναντήσεις στο φεστιβάλ Αισχύλεια. Τα πολλά πρόσωπατου σύνθετου φαινομένου Ελευσίνα έρχονται να ξετυλίξουν άνθρωποι, εκθέματα, εικόνες, χάρτες αλλά και λογοτεχνικές διηγήσεις στην έκθεση «Ελευσίνα - Ωμό μουσείο» που επιμελείται η Ερατώ Κουτσουδάκη, λίγο πριν ανέβει η αυλαία το 2023 για τη χρονιά της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, εγκαίνια 11 Οκτωβρίου στις 20.00, έως 27 Νοεμβρίου

Θα γίνει… της κακομοίρας στην Πειραιώς;
Εγγύηση για να κάνεις… καινούργιο συκώτι, οι καταιγιστικές ατάκες και οι σπαρταριστοί αυτοσχεδιασμοί στην οθόνη του Ζήκου-Κώστα Χατζηχρήστου έχουν μεγαλώσει επί δεκαετίες γερά (και γελαστά) «παιδιά». Αυτή τη σεζόν θα τις σερβίρει ως «Μπακαλόγατος» ο Γιάννης Ζουγανέλης ενώ ο Γιώργος Αρμένης μπαίνειστο κοστούμι του μπακάλη Παντελή, καθώς το ομώνυμο θεατρικό των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, που έγινε η δημοφιλέστερη κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου, επιστρέφει στη σκηνή. Το έργο διασκεύασε και σκηνοθετεί ο συνήθης ύποπτος για αντίστοιχα εγχειρήματα ΓιώργοςΒάλαρης και θα παρουσιάζεται με ζωντανή μουσική (και ήχους της δεκαετίας του ’60).
Θέατρο Πειραιώς 131, από 13 Οκτωβρίου

Ο "Μπακαλόγατος" στο Θέατρο Πειραιώς 131

Η Αδελφή Βεατρίκη του Δημήτρη Μητρόπουλου
Θρησκευτικό δράμα (για τον ίδιο «θαύμα») σε τρεις πράξεις, πάνω σε κείμενο του Βέλγου συμβολιστή ποιητή Μωρίς Μαίτερλινγκ, είναι η μοναδική όπερα που συνέθεσε ο σπουδαίος Έλληνας αρχιμουσικός σε νεαρή ηλικία για την Κατίνα Παξινού. Με την… ακριβοθώρητη Αδελφή Βεατρίκη σε συναυλιακή μορφή (στις 14/10) και μία συζήτηση με τη συμμετοχή επιφανών μουσικολόγων για την πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα του Μητρόπουλου(στις 15/10) ανεβαίνει φέτος η αυλαία στο Ολύμπια. Στον ομώνυμο ρόλο η Γαλλίδα δραματική σοπράνο Κατρίν Υνό και στο πόντιουμ ο συμπατριώτης της αρχιμουσικός Πιερ Ντυμουσώ.
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», 14 Οκτωβρίου στις 20:00

4 εκθέσεις που βάλαμε στο μάτι
Τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες διαφορετικών γενιών έχουν την τιμητική τους στα εγκαίνια της εβδομάδας. Σχέδια από εμβληματικές συνθέσεις της Χρύσας (1933-2013) από τη δεκαετία του 1960 (όπως Οι Πύλες της Times Square και η Κλυταιμνήστρα) που αποτυπώνουν την πορεία προς την ολοκλήρωση ενός έργου περιμένουμε στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (από τις 14/10). Η a.antonopoulou.art παρουσιάζει από τις 13 Οκτωβρίου σχέδια της περιόδου 1972-73 από τη σειρά «Επικοινωνία» του Βαλέριου Καλούτση (1927-2014). Δουλεμένα με τέμπερα και την τεχνική του στένσιλ, σχολιάζουν την έλλειψη επικοινωνίας σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Ραντεβού το ίδιο βράδυ και με τον Στράτο Καλαφάτη στην γκαλερί Bernier/Eliades για ένα φωτογραφικό ταξίδι στα τενάγη του Παγγαίου και τους Φιλίππους, μια περιοχή με πολλαπλές συνδηλώσεις –αρχαίο μνημείο, θρησκευτικό προσκύνημα, πεδίο μαχών αλλά και τόπος καταγωγής του.Το άπλετο φως σε συνδυασμό με το δίπολο αδυναμία/δύναμη του ανθρώπινου ματιού βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης Flipping Coin του Αλέξανδρου Λάιου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (από τις 14/10).

Από την έκθεση «Light Negative Positive – Η Ελληνικότητα της Χρύσας» © MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Είσαι αδύναμος; «Τα μάτια τέσσερα»…
Με το βραβείο Δραματουργίας Κάρολος Κουν στις αποσκευές του από το 2010, το έργο του Γιάννη Τσίρου προσεγγίζει φέτος μέσα από μια νέα ματιά ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Στη σκηνή η Μαρία Κατσανδρή, ο Χρήστος Σαπουτζής, ο Πανάγος Ιωακείμ και η Ναταλία Σουίφτ ζωντανεύουν την περιπέτεια της νεαρής Άννας, η οποία συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή και καλείται να τα βγάλει πέρα με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.
Θέατρο Ιλίσσια-Βολανάκης, από 15 Οκτωβρίου