Θεατρο - Οπερα

H Lise Davidsen, η νέα δυναμική ντίβα της όπερας έρχεται στο Μέγαρο

Η 35χρονη υψίφωνος που έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου σε άριες από έργα των Βάγκνερ, φον Βέμπερ, Ρ. Στράους και Βέρντι

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 842
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νορβηγίδα σοπράνο Lise Davidsen έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Lise Davidsen στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © James Hole

Η Lise Davidsen στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ξεκίνησε η προπώληση για τη συναυλία της Νορβηγίδας σοπράνο.

Η προπώληση για τη συναυλία της Νορβηγίδας σοπράνο άρχισε και αδημονούμε να την ακούσουμε στο Μέγαρο Μουσικής. Στα 20 χρόνια της δεν είχε καν δει όπερα κι όμως στα 32 της έκανε το ντεμπούτο της στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης κάνοντας τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Πήτερ Γκελμπ να της αναγνωρίσει ότι «δεν έχει αντίπαλο». Η φωνή της, γεμάτη και διαπεραστική, πλημμυρίζει το ακροατήριο και είναι κατά τον μουσικό διευθυντή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, Αντόνιο Παπάνο «μία στο εκατομμύριο», ενώ ο επίσης καταξιωμένος συνάδελφός του στη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο Έσα-Πέκκα Σαλόνεν είχε προβλέψει ότι «θα φθάσει πολύ, πολύ μακριά». Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, λίγο μετά το ρεσιτάλ της στο Παρίσι και πριν από μια σεζόν με εμφανίσεις σε ζηλευτούς ρόλους στη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο, η Λίσε Ντάβιντσεν κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Αθήνα.

Η 35χρονη υψίφωνος μπήκε στον κόσμο της όπερας το 2015 με τρόπο σαρωτικό. Τρία διεθνή βραβεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς (Operalia, Queen Sonja και Hans Gabor Belvedere) της άνοιξαν τις πόρτες των μεγαλύτερων λυρικών θεάτρων του κόσμου, όπως είναι η Metropolitan Opera, η Σκάλα του Μιλάνου, η Όπερα της Βιέννης, η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας και η Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν. Έκτοτε η καριέρα της έχει εκτοξευθεί με αλλεπάλληλες εμφανίσεις σε πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, συμμετοχές σε συμφωνικές συναυλίες με κορυφαίες ορχήστρες και έντονη δισκογραφική δράση.

Στο αθηναϊκό της γκαλά θα ερμηνεύσει άριες υψηλών ερμηνευτικών απαιτήσεων που έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου κερδίζοντας τις εντυπώσεις: Αμέλια από τον «Χορό μεταμφιεσμένων», Ελισάβετ από τον «Ντον Κάρλο» και Δυσδαιμόνα από τον «Οθέλλο» του Βέρντι, Αγάθη από τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ και Ελίζαμπετ από τον «Ταγχόυζερ» του Βάγκνερ. Θα την πλαισιώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Orchestra in Residence του Μεγάρου, υπό τη διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης το τραγούδι για φωνή και ορχήστρα «Cacilie» του Ρίχαρντ Στράους καθώς και ορχηστρικές εισαγωγές από τις όπερες «Μάκβεθ» και «Τραβιάτα» του Βέρντι, «Ελεύθερος Σκοπευτής» του φον Βέμπερ και «Λόενγκριν» του Βάγκνερ.

INFO:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 20:30
210 72 82 333, www.megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ