Θεατρο - Οπερα

Λουκής Λάρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το έργο του Δημητρίου Βικέλα, που σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ Λευτέρης Γιοβανίδης, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μανώλης Μαυροματάκης στον "Λουκή Λάρα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο Μανώλης Μαυροματάκης στον "Λουκή Λάρα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά © Alex Kat

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το έργο «Λουκής Λάρας» εγκαινίασε τη Σκηνή Ωμέγα. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης και πρωταγωνιστεί ο Μανώλης Μαυροματάκης.

Ένας «άλλοτε κομπάρσος» της ζωής, ένας αντί-ήρωας είναι ο πρώτος ένοικος για τη φετινή σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μετά την καλοκαιρινή πρεμιέρα της παράστασης, ο αγαπημένος ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης ντύνεται ξανά το κοστούμι του Λουκή Λάρα και θα μας περιμένει έως τις 28 Νοεμβρίου στην καινούργια Σκηνή Ωμέγα του εμβληματικού πειραιώτικου χώρου πολιτισμού.

Ο Μανώλης Μαυροματάκης στον "Λουκή Λάρα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο Μανώλης Μαυροματάκης στον "Λουκή Λάρα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά © Alex Kat

Το έργο του Δημητρίου Βικέλα, που σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ Λευτέρης Γιοβανίδης, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Είναι μια προσωπική εξομολόγηση, που μας αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και λαμπερές πτυχές της περιόδου του πολέμου της ελληνικής ανεξαρτησίας, συστήνοντας μας τα πρόσωπα τα οποία η Ιστορία παραμερίζει: τους αντι-ήρωες. Αυτούς που, μετά τον αγώνα, ηρωικά αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή».

Η διαχρονικότητα του αντι-ήρωα είναι αυτή που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Τι έχει να μοιραστεί μαζί μας ο μέσος άνθρωπος της Επανάστασης; Είναι ένας άνδρας καθημερινός, απλός, όπως οι περισσότεροι από εμάς: ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και δυναμικός· ένα κράμα γόνιμων αντιθέσεων που εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την εξέλιξη.

Μετατρέποντας σε πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο που δεν βρέθηκε ποτέ ηχηρά στο προσκήνιο, η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινότητας. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας: αυτός είναι ο Λουκής Λάρας.

Ο Μανώλης Μαυροματάκης στον "Λουκή Λάρα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο Μανώλης Μαυροματάκης στον "Λουκή Λάρα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά © Alex Kat

Ο Λουκής Λάρας και ο συγγραφέας του Δημήτριος Βικέλας

Λόγιος-έμπορος του εξωτερικού, ο Δημήτριος Βικέλας γράφει το 1878 στο Παρίσι τον «Λουκή Λάρα» εκμεταλλευόμενος ως βασική πλοκή στο αφήγημά του την γραπτή μαρτυρία του Χίου εμπόρου του Λονδίνου Λουκά Ζίφου (ή Τζίφου). Υιοθετώντας χαμηλότονο λογοτεχνικό ύφος, μακριά από τις κυρίαρχες στον 19ο αιώνα «ρομαντικές υπερβολές», διαμορφώνει στο αφήγημά του έναν χαρακτήρα ο οποίος κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης επιλέγει τη στάση της μη συμμετοχής στα κοινά και την οδό της «ευημερίας» που φέρνει το εμπόριο. Η κυκλοφορία του έργου στην Αθήνα συνοδεύτηκε από μεγάλη επιτυχία, όπως μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις και οι θετικές κρίσεις συγγραφέων της γενιάς του 1880.

Τον συγγραφέα του μυθιστορήματος «Λουκής Λάρας» συστήνει στο κοινό η έκθεση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων «Ο πολυταξιδευμένος Βικέλας», που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στη Σκηνή Ωμέγα. Στην έκθεση παρουσιάζονται διεξοδικά οι αλλεπάλληλες εκδόσεις, οι μεταφράσεις, η υποδοχή και οι κριτικές που έλαβε. Ψηφιακά αντίγραφα υψηλής πιστότητας, σελίδες τίτλων, φωτογραφικό υλικό, εφημερίδες και αρχειακά τεκμήρια ζωντανεύουν το έργο και την αισθητική της εποχής. Έτσι, οι επισκέπτες συμπληρώνουν την εικόνα του λογοτέχνη αλλά και του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους.

"Λουκής Λάρας" από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο πρωταγωνιστής Μανώλης Μαυροματάκης και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης
"Λουκής Λάρας" από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο πρωταγωνιστής Μανώλης Μαυροματάκης και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: η νέα Σκηνή Ωμέγα

Στην καρδιά του εμβληματικού θεατρικού οικοδομήματος, η Σκηνή Ωμέγα που εγκαινιάστηκε με την παρουσίαση του «Λουκή Λάρα» αποτελεί έναν νέο προορισμό για τους θεατρόφιλους που φέτος θα είναι αφιερωμένος στην ελληνική δραματουργία.

Εδώ, λοιπόν, περιμένουμε να δούμε: Το «Λάμινγκτον» (10/12/21-23/1/22) του Βαγγέλη Δουκουτσέλη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που φέρνει κοντά ένα κορίτσι από τη Ρουμανία, που έχει μεταναστεύσει με τους γονείς του στην Αθήνα, και ένα αγόρι από την Αθήνα, του οποίου οι γονείς έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Το «Amalia Melancholia, Η βασίλισσα των φοινίκων» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου (29/12/21-20/3/22), ένα ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας. Τους «Αριστερόχειρες» των Νεφέλης Μαϊστράλη & ομάδα 4Frontal, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη (1/4-22/5/22), ένα έργο που αντλεί την έμπνευσή του από τις «παιδοπόλεις», τα αμφιλεγόμενα ιδρύματα που δημιούργησε η βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου καθώς και από ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Εδώ, επίσης, θα φιλοξενηθεί το «Έγκλημα και τιμωρία» σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, το περίφημο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του (27/10-27/11).


INFO:

Λουκής Λάρας, του Δημητρίου Βικέλα

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης.

Θεατρική προσαρμογή: Λευτέρης Γιοβανίδης – Μανώλης Μαυροματάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Νικος Βελιώτης

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρή

Το έργο της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ολοκλήρωσε η Όλγα Μπρούμα

Διάρκεια παράστασης: 70΄

Τιμές εισιτηρίων: €14 (γενική είσοδος), € 8 ( φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Ημέρες και ώρες  παραστάσεων: Μέχρι 28/11, Παρ.-Σάβ. 21:30, Κυρ. 19:30

Πωλήσεις εισιτηρίων:

Ταμείο ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ) – Τ: 2104143310

TICKET SERVICES Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, 2107234567,

https://www.ticketservices.gr/event/loukis-laras-dimotiko-theatro-peiraia/

Ώρες ταμείου:

Δευτ., Τετ., Πέμ. 10:00-14:00 & 18:00-21:00, Σάβ. 16:00-21:00, Κυρ. 18:00-21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ