Θεατρο - Οπερα

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2020» στο Παλαιό Ελαιουργείο

Επειδή ο πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020
Παλαιό Ελαιουργείο

Επιστρέφει το 46ο Φεστιβάλ Αισχύλεια στο Παλαιό Ελαιουργείο (24 Αυγούστου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2020) με πολλές αξιόλογες παραστάσεις και συναυλίες.

Το 46ο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 θα πραγματοποιηθεί κανονικά και φέτος χωρίς εκπτώσεις ποιότητας, καθώς είναι συνυφασμένο με την πολιτιστική ζωή της πόλης. Μάλιστα, η τιμή του εισιτηρίου μειώνεται από τα 12 στα 8 ευρώ ώστε μέσω αυτής της προσπάθειας να επανασυνδεθεί το κοινό με τον πολιτισμό μετά την παύση της πανδημίας.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει αυστηρά επιλεγμένες εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας, καθώς είναι ένα από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα και αποτελεί σημαντικό βήμα πολιτισμού όχι μόνο για τους κατοίκους της Ελευσίνας αλλά της Αττικής γενικότερα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 24 Αυγούστου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2020, για το κυρίως πρόγραμμα, στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα Αισχύλεια.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 φιγουράρουν σημαντικοί συνθέτες, τραγουδιστές, άνθρωποι του τραγουδιού, καθώς και παραστάσεις που αναμένεται να συζητηθούν, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με τη Φωτεινή Δάρρα στις 24 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η οποία θα προσφέρει ένα μαγικό μουσικό ταξίδι, με τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών συνθετών, καθώς στο πιάνο θα την συνοδεύει ο Γιώργος Παπαχριστούδης. 

Στις 26 Αυγούστου ακολουθούν τα εγκαίνια της γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου, «Άνθρωποι στο χρόνο», με θέμα τους αφανείς ήρωες του Παλαιού Ελαιουργείου, καθώς η καλλιτέχνης έχει μεγαλώσει στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Δίνοντας μια έμφαση στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, η γλυπτική σύνθεση αναπτύσεται ως μια ανομοιογενής ενότητα από αφαιρετικές φιγούρες σε φυσική διάσταση. Σαν να πάγωσε ο χρόνος και οι χειρώνακτες εργάτες είναι φτιαγμένοι από πέτρα, ξύλο, τσιμέντο και οξυδωμένο σίδερο, ταυτίζοντας με τις ταπεινές πρώτες ύλες που κατεργάζονται. Την εικαστική εγκατάσταση που θα διαρκέσει ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020, επιμελείται η εικαστικός Νάντια Βλαχοπούλου.

Στις 28 Αυγούστου έρχεται μετά από πολλά χρόνια, ο Σωκράτης Μάλαμας με ένα acoustic πρόγραμμα από αγαπημένα τραγούδια από την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα.

Στις 29 Αυγούστου έρχονται οι The Blank, που ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι από το Schoolwave Festival το 2014, να δώσουν μια πιο Alternative/Indie Rock νότα φέτος.

Στις 30 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, ενώ την ίδια μέρα η Νατάσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν το «Εν λευκώ live».

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020
Νατάσα Μποφίλιου

Την 1 Σεπτεμβρίου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη ανοίγουν την αυλαία του Παλαιού Ελαιουργείου σε μια μουσική συνάντηση του Βορρά με τον Νότο, τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την «Λυσιστρατη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, όπου πρωταγωνιστούν οι Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου κ.ά.

Στις 4 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται το έργο «​Ως την άκρη του κόσμου», της Μαρίας Παπαγιάννη και σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από Ομάδα C for Circus, για τους μικρούς της παρέας, με δωρεάν είσοδο.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης χτίζει ένα ηχιτικό σύμπαν, όπου χρησιμοποιεί τη φωνή του και διάφορα όργανα που ηχογραφεί και αναπαράγει ζωντανά.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Κότσιρας και η Ελευθερία Αρβανιτάκη ετοιμάζουν ένα μοναδικό μουσικό θέαμα.

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020
Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιάννης Κότσιρας

Στις 9 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η κλασσική κωμωδία του Αριστοφάνη, οι «Όρνιθες», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020
Όρνιθες του Αριστοφάνη

Στις 10 Σεπτεμβρίου έρχονται ξανά οι «Όρνιθες-η πολιτεία των πουλιών», από τις Μαγικές Σβούρες, με ελεύθερη είσοδο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου θα παρουσιάσουν τα «Λογοκριμενα», τραγούδια που υπέστησαν λογοκρισία από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μαζί τους ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση.

Στις 18 Σεπτεμβρίου παίρνει τη σκυτάλη η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με την Κατερίνα Πολέμη και τον Ευστάθιο Δράκο, με μια συναυλία επονομαζόμενη «Έρωτα εσύ...».

Τελευταία παράσταση στις 20 Σεπτεμβρίου με τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάζει τις «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και πρωταγωνιστές τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνο, Αργύρη Πανταζάρα κ.ά.

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020
Πέρσες του Αισχύλου

Κινηματογραφικές προβολές
Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες που θα προβληθούν από 2 ως τις 21 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

  • 2/9 «Περσεφόνη», σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)
  • 5/9 «Ευτυχία», σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή
  • 8/9 «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου
  • 17/9 «Winona», σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη
  • 19/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου): «Electric swan» Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη / «Πατησίων Avenue» Θανάση Νεοφώτιστου / «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»- Βασίλη Κεκάτου
  • 21/9 «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα

Γενική είσοδος: €5. Ώρα Έναρξης: 21.15

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ