- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Θερμό χειροκρότημα για τη Νόρμα στο Ηρώδειο
Ενθουσιασμός του κοινού στην πρεμιέρα που άνοιξε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Εντυπωσιακή πρεμιέρα και ενθουσιασμός για τη Νόρμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο.
Με τη Νόρμα του Μπελλίνι άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης η Εθνική Λυρική Σκηνή τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Μπαλατσινού και σκηνοθεσία του Κάρλους Παντρίσσα των Λα Φούρα ντελς Μπάους. Ήταν μια πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη παραγωγή που εντυπωσίασε το κοινό για το υψηλού επιπέδου ακρόαμα και το –διεθνών προδιαγραφών– εντυπωσιακό θέαμα. H Νόρμα, ένας από τους δημοφιλέστερους τίτλους του ρεπερτορίου της όπερας, παρουσιάστηκε σε μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και βίντεο της διεθνώς αναγνωρισμένης θεατρικής ομάδας των Καταλανών Λα Φούρα ντελς Μπάους.
Ο σκηνοθέτης Κάρλους Παντρίσσα μετέφερε τη δράση του έργου στο μέλλον, προτείνοντας μια φουτουριστική ανάγνωση η οποία θέτει ερωτήματα για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τοποθετώντας την ιστορία του έργου σε ένα νησί της Μεσογείου που έχει κατακλυστεί από πλαστικό, κατά το έτος 2050, και με έμπνευση από το έργο «H γέννηση της τραγωδίας» από το πνεύμα της μουσικής του Νίτσε, οι Λα Φούρα ντελς Μπάους έφτιαξαν ένα δυστοπικό περιβάλλον επί σκηνής, εντός του οποίου η ιστορία της Νόρμας συνομιλεί με τις αγωνίες του σημερινού ανθρώπου αναφορικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Επιβεβαιώνοντας τη φήμη που τους συνοδεύει, οι Λα Φούρα ντελς Μπάους, δημιούργησαν μια πραγματική εμπειρία 360 μοιρών εντός του Ηρωδείου, όπου το κοινό και η σκηνή έγιναν ένα. Με τη συνδρομή του ιδιαίτερου σκηνικού, των κοστουμιών με τους εσωτερικούς φωτισμούς και του εντυπωσιακού βίντεο της διάσημης θεατρικής ομάδας, αλλά και των φωτισμών της Ελευθερίας Ντεκώ, παρουσιάστηκε ένα συναρπαστικό θέαμα που απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα.
Έντονες επευφημίες απέσπασε το ακρόαμα, κατά τη διάρκεια αλλά και στο φινάλε της παραγωγής. Ο ανερχόμενος αρχιμουσικός Γιώργος Μπαλατσινός οδήγησε την ορχήστρα και τους ερμηνευτές σε μια πολύ υψηλού επιπέδου ερμηνεία. Η διάσημη Ιταλίδα υψίφωνος Κάρμεν Τζανναττάζιο χειροκροτήθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς έπλασε μια συγκλονιστική –φωνητικά και σκηνικά– Νόρμα, ευαίσθητη και δυναμική ταυτόχρονα.
Μαζί της, η σπουδαία Τσέλια Κοστέα στον ρόλο της Ανταλτζίζας, ο διακεκριμένος τενόρος Άρνολντ Ρουτκόφσκι στον ρόλο του Πολλιόνε και ο σημαντικός βαθύφωνος Ρέυμοντ Ατσέτο στον ρόλο του Οροβέζο, εντυπωσίασαν με την ερμηνεία τους. Η Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα χορωδιακά μέρη του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπόλοιπες προγραμματισμένες παραστάσεις στο Ηρώδειο, πατήστε στο GUIDΕ της AthensVoice...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ζωντανεύει επί σκηνής τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη
Η ανατρεπτική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου σε ένα κλασικό έργο
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή πρωταγωνιστή του «Μεγάλου µας Τσίρκου»
Μυστικά, αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας
Η μουσική παράσταση για την ελληνική μετανάστευση στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου
Ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Γιάννης Καλαβριανός μάς επανασυστήνουν το έργο του 1891, με πρωτότυπη μουσική και ενορχήστρωση και καινούργιο κείμενο σε δεκαπεντασύλλαβο
Η νέα σκηνική ανάγνωση της κλασικής ταινίας της Φίνος Φιλμς ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα θέατρο που ταυτίστηκε με τη λυρική ιστορία της Αθήνας από το 1904 έως σήμερα
Η ηθοποιός του ρίσκου πρωταγωνιστεί στην «Ντάμα Πίκα» και μιλάει για το θέατρο, το σινεμά και τις στιγμές που την καθόρισαν
Από τον «Ριγολέτο» και την «Τόσκα» μέχρι τη «Χρυσή Εποχή» του Ρήγου, δείτε το πρόγραμμα
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Η σκηνή του θεάτρου ως εικόνα ενός μέλλοντος που δεν είναι καταστροφικό
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και η Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στο πιο ασυνήθιστο και αποκαλυπτικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς
Τι αλλάζει στις πολιτιστικές μας συνήθειες και γιατί όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επιλέγουν το θέατρο
Τρεις μπατζανάκηδες σε οδοιπορικό ελευθερίας
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Κέικ» στο Θέατρο Εμπορικόν
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Ταξίδι γύρω από τη χύτρα μου» στο θέατρο Αλκμήνη
Ο ηθοποιός πίσω από τον ρόλο του Αργύρη στο «Τρίτο Στεφάνι» μιλάει για τη ζωή και την πορεία του
Παρακολουθήσαμε μία από τις πρόβες της «πειραγμένης» κωμικής όπερας και μιλήσαμε με τη Σοφία Πάσχου
Μια βραδιά στο H.ug για την Z’ επιστολή του Πλάτωνα και την παράδοξη ιστορία της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.