Η Νόρα με τη ματιά του Θόδωρου Τερζόπουλου
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου με τους Σοφία Χιλλ, Τάσο Δήμα και Αντώνη Μυριαγκό
18 χρόνια μετά από το πρώτο ανέβασμα της «Νόρας», ο Θόδωρος Τερζόπουλος επιστρέφει με μια τόσο ψυχαναλυτική αλλά όσο και «μπρεχτική» ανάγνωση του έργου του Ίψεν. Το παιχνίδι στο «Κουκλόσπιτο» παίζεται ανάμεσα στα τρία πρόσωπα τη Νόρα- Σοφία Χιλλ, τον Κρόγκσταντ- Τάσο Δήμα και τον Τόρβαλντ- Αντώνη Μυριαγκό. Παίζεται μεταξύ «του κατασκευασμένου Εγώ και του αληθινού εαυτού» άλλα και ανάμεσα σε αυτά που οι τρεις τους αντιπροσωπεύουν, του δανειστή τραπεζίτη που εκπροσωπεί το σύστημα, του σύζυγου καριερίστα και της μανιώδους καταναλώτριας συζύγου. Στόχος όλων το κέρδος, οικονομικό, ψυχολογικό, δεν έχει σημασία.
«Η Νόρα παίζει το θέατρο της ζωής στην εντέλεια. Το οδηγεί μαζοχιστικά στα άκρα μέχρι που να εκραγεί, να διασπασθεί και να απελευθερώσει τον ναρκωμένο πυρήνα του Εγώ. Η Νόρα συμβολίζει τον αγώνα του θεάτρου να πάει πέρα, ή μάλλον πίσω, από τον θεατρικό εαυτό του και να γίνει ζωή. Να αυτοπυρποληθεί, να αγγίξει το αθέατο, το Τίποτα. Αυτό το άλλο θέατρο, το θέατρο πίσω από τη σκηνή, είναι εκείνο που δεν μπορεί να είναι «θέατρο». Το Κουκλόσπιτο του Ίψεν είναι, τελικά, μια μελέτη πάνω στο «είναι» του θεάτρου. Το θέατρο θα είναι αθέατο ή τίποτα.
Το παιχνίδι στο Κουκλόσπιτο του Ίψεν παίζεται μεταξύ του φοβισμένου, κατασκευασμένου Εγώ και του καταχωνιασμένου, αληθινού εαυτού που αγωνίζεται να πάρει ανάσα. Την στιγμή που παίρνει ανάσα, όμως, αντιμετωπίζει ένα κενό. Αυτό είναι το τίμημα της αυτογνωσίας. Και αυτό είναι το κίνητρο του θεάτρου. Η Νόρα προσπερνάει το συμβατικό κοινωνικό σύστημα αξιών. Και φεύγει για το άγνωστο. Πρόκειται για μια μορφή αυτοκτονίας που, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη γέννηση ενός αυθεντικού Εγώ».
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο Τέχνης μπήκαμε στις πρόβες και μιλήσαμε με τους συντελεστές
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού θεάτρου
Δύο έφηβοι στο χείλος του γκρεμού. Ένας φόνος που θα αλλάξει τα πάντα. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στα Χάιλαντς της Σκωτίας
Από το «Σκίτσο 3» της Πειραματικής Σκηνής μέχρι την «Ηλέκτρα εντός» του Πορεία
Η Athens Voice εξασφάλισε μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στην ανιψιά του συγγραφέα, Έλλη Αρτέμη-Ταχτσή, και βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Μια μουσική παράσταση της bijoux de kant για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.