Θεατρο - Οπερα

Οιδίπους επί... Central Park

Η τραγωδία του Σοφοκλή στο πιο πολυσύχναστο πάρκο της Νέας Υόρκης, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_delacorte_theater-central_park_140stevebrown_p.jpg

To Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει τη δράση του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφήνοντας το αποτύπωμά του στη μητρόπολη του κόσμου. Από τις 4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου το Public Theater της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το Τhe Gospel at Colonus. Το μιούζικαλ-θρύλος του βραβευμένου Lee Breuer κάνει θριαμβευτική επιστροφή και γιορτάζει την 35η επέτειό του στο ανοιχτό θέατρο Delacorte στοCentral Park της Νέας Υόρκης, με ελεύθερη είσοδο. Η αρχαία ελληνική τραγωδία δίνει έμπνευση για έναν «διαφορετικό» Οιδίποδα επί Κολωνώ με γκόσπελ και έναν ιερέα στον κεντρικό ρόλο του αφηγητή.

thumbnail_gospetatcolonus_1cjoan_marcus_p.jpg

 
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την αντοχή στον χρόνο, την οικουμενικότητα και τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού δράματος από το Gospel at Colonus, μια αρχαία ελληνική τραγωδία μεταμορφωμένη σε θρησκευτική παραβολή και ενταγμένη στο πλαίσιο της Πεντηκοστιανής Εκκλησίας», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου. «Ο Σοφοκλής έγραψε το πρωτότυπο έργο πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια με σκοπό να παρουσιάζεται σε θρησκευτικές γιορτές προς τιμή του Διονύσου. Οι παραλληλισμοί ανάμεσα στα δύο έργα είναι πολλοί: το στοιχείο της έκστασης, η χρήση του χορού, η δυναμική του τραγουδιού. Και όμως, το κυρίαρχο στοιχείο για το Ίδρυμα Ωνάση, τον θεσμό που εκτός από τον ελληνικό πολιτισμό προάγει την κοινωνική συνοχή και στηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα, είναι το ενωτικό όραμα του Γκόσπελ. Πρόκειται για μια παραγωγή που συνδέει πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους καλώντας τους θεατές να συμμετέχουν σε μια κοινή πνευματική εμπειρία, παρόμοια με αυτή που θα βίωναν σε μια εκκλησία. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του θεάτρου από την αρχαιότητα, και στο Ίδρυμα Ωνάση είμαστε υπερήφανοι που μεταφέρουμε αυτή την εξαιρετική εκδοχή του έργου του Σοφοκλή σε εκείνο το θέατρο της Νέας Υόρκης που μοιράζεται τα περισσότερα κοινά στοιχεία με το αρχαίο ελληνικό αμφιθέατρο: το Delacorte Theatre στο Central Park».

thumbnail_gospetatcolonus_9cjoan_marcus_p.jpg

 
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Public Theater Oskar Eustis, δηλώνει: «Το “The Gospel at Colonus” είναι ένα αριστούργημα, από τα πιο άμεσα και λαϊκά έργα του Lee, ένα εξαιρετικό κράμα ελληνικής τραγωδίας και βιβλικής παράδοσης και ένας θαυμάσιος στοχασμός για τη ζωή και τον θάνατο».
 
Συντελεστές:
Λιμπρέτο, Πρωτότυποι Στίχοι, Σκηνοθεσία: Lee Breuer
Πρωτότυπη Μουσική, Προσαρμοσμένοι Στίχοι, Μουσική Διεύθυνση: Bob Telson
Παραγωγή: Sharon Levy/Dovetail Productions, Inc.
Συνεργάτης παραγωγός: Mabou Mines
Ερμηνεύουν: Rev. Dr. Earl F. Miller, The Blind Boys of Alabama, The Legendary Soul Stirrers: Willie Rogers, Ben Odom, Gene Stewart, Wren T. Brown, Greta Oglesby, Shari Addison, J.D. Steele, Tina Fabrique, Jeff Young, Sam Butler Jr., Jay Caldwell, Kevin Davis, Carolyn Johnson-White, Josie Johnson
 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ