Θεατρο - Οπερα

Το θέατρο κάπου αλλού

Oι θεατρικές παραστάσεις αφήνουν το σκηνικό χώρο του θεάτρου και βγαίνουν έξω...

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 252
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38636-87002.jpg

Oι θεατρικές παραστάσεις αφήνουν το σκηνικό χώρο του θεάτρου και βγαίνουν έξω: σε κτίρια μέσα στην πόλη, σε ιστορικούς χώρους, σε μουσεία, στον «αέρα», στη φαντασία μας, ακόμα και στο σαλόνι του σπιτιού μας. Άλλοτε ο διαφορετικός χώρος χαρίζει ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον για τον κόσμο του έργου, άλλοτε έχει σκοπό να ξεκινήσει μια διαφορετική εμπειρία από την καθιερωμένη, άλλοτε να ξυπνήσει το κοινό. Όποιος και να είναι ο λόγος, όλο και περισσότερες θεατρικές ομάδες επιλέγουν να ανεβάζουν τις παραστάσεις τους σε χώρους που ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη σχέση μεταξύ σκηνής και κοινού.

Σε κελιά βασανιστηρίων

Στον ίδιο χώρο θα βρει το περιβάλλον της και η επόμενη παράσταση της Ρούλας Πατεράκη “Puerto Grande” σε κείμενο του Μάνου Λαμπράκη, όπου το βασικό πρόσωπο του έργου, ο κρατούμενος Bunker, βασανίζεται από τα άλλα πρόσωπα, ενώ ο θεατής παρακολουθεί τη σταδιακή αποκτήνωσή του. Ο χώρος φαίνεται κατάλληλος για να αποδώσει την ψυχολογική βία του έργου, στο οποίο παίζουν οι Κοσμάς Φοντούκης, Ευτυχία Γιομελά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κωστής Συραδάκης, Λένικα Αρφάνη κ.ά.

Από 24/4 μέχρι 10/6


n

Σε εγκαταλειμμένο κτίριο

Ένα άδειο κτίριο στη διασταύρωση μεταξύ Σαρρή και Αριστοφάνους, που στέγαζε άλλοτε γραφεία του ΤΕΒΕ, θα γίνει ο χώρος της παράστασης «Ο πουπουλένιος» από τις 30/4. Ο σκηνοθέτης της Γρηγόρης Χατζάκης συνηθίζει να ανεβάζει συχνά παραστάσεις σε μη θεατρικούς χώρους και αυτή τη φορά διάλεξε αυτό το μισοεγκαταλειμμένο κτίριο στο Ψυρρή για να ανεβάσει το ψυχολογικό θρίλερ του Μάρτιν Μακντόνα και το οποίο διαμορφώνει ειδικά για την παράσταση. Μαζί του συνεργάζεται μία ομάδα νέων ηθοποιών: Στέφανος Παπατρέχας, Χρήστος Κοροβίλας, Κατερίνα Χατζάκη, Μύρια Χώπλαρου, Λήδα Θωμαΐδη.


n

Σε δημόσιο χώρο

Εδώ την παράσταση την κάνεις εσύ ο ίδιος. Ένα τραπέζι σε περιμένει σε δημόσιο χώρο –συνήθως καφέ–, όπου εσύ και ένα άλλο πρόσωπο κάθεστε, φοράτε τα ακουστικά και ακούτε μία φωνή που σας καθοδηγεί. Σας ζητάει να πείτε κάτι στον άλλο, να απαγγείλετε διαλόγους από γνωστές ταινίες, να παίξετε θέατρο, να επικοινωνήσετε. Κανείς δεν σας παρακολουθεί, μπορεί οι γύρω σας να μην καταλάβουν καν τι συμβαίνει στο τραπέζι σας, ενώ εσείς δημιουργείτε το δικό σας έργο. Η «παράστασή σας» λέγεται “Etiquette” και διαρκεί μισή ώρα. Το “Etiquette” είναι μια ιδέα της ομάδα Rotozaza, που έχει σαν βάση της το Λονδίνο, θα τρέχει ως τα μέσα Μαΐου και γίνεται σε συνεργασία με το Bios.

Καθημ. 18.00-22.00, Σάβ.&Κύρ. 14.00-22.00. € 20, 15. Μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού: Bios, 210 3425.335


n

Στο μουσείο: ζωγραφική live

Θα κάνεις μια ξενάγηση στα έργα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου και οι ίδιοι οι πίνακες θα σου διηγηθούν τις ιστορίες τους. Τα έργα του θα ζωντανέψουν, τα πρόσωπά του θα πάρουν σάρκα και οστά και θα εξερευνήσετε όλοι οι παρόντες τι είναι αυτό που τελικά βλέπει ο καθένας μας όταν κοιτάει έναν πίνακα. Αυτή η θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Ξενάγηση» γίνεται στο Μουσείο Σπύρου Βασιλείου σε κείμενα του Διαμαντή Γκιζιώτη και σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη. Η παράσταση πραγματοποιείται στο atelier όπου έζησε και δημιούργησε ο ζωγράφος –σε ένα χαρακτηριστικό κτίριο αθηναϊκού μοντερνισμού– απέναντι από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Ακρόπολη. Παίζουν οι ηθοποιοί Μέλπω Κωστή, Χάρης Αττώνης, Άννα Κολιοφώτη κ.ά.

Ως 12/4. Τρ.-Παρ. 21.00, Σάβ.&Κυρ. 19.00 & 21.00, € 20, 15. Μουσείο Σπύρου Βασιλείου Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη, 210 9231.502


Θέατρο - delivery  

Σ’ αυτή την περίπτωση το χώρο τον ξέρεις καλά, γιατί πολύ απλά έρχονται στο σπίτι σου. Η ομάδα «Σνάπορταζ» έρχεται στο σαλόνι σου και σας παίζει την παράστασή της «Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι», σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Δαρλάση. Θέμα της παράστασης: οι απρόσκλητοι άνθρωποι στη ζωή μας. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μαζευτείτε το λιγότερο 15 φίλοι και να τους καλέσεις σπίτι σου. Το εισιτήριο υπολογίζεται περίπου € 20 ανά άτομο – οι οικοδεσπότες δεν πληρώνουν.

Για πληροφορίες τηλεφώνησε στη Θάλεια Πρωτονοταρίου, 693 6945232


Σε παλιό μαγαζί

Σε ένα πρώην κατάστημα, νυν χώρο της εικαστικής δράσης “Remap”, παίζεται η παράσταση «Νεκροί ταξιδιώτες», βασισμένη σε διηγήματα των Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Εκεί, σ’ ένα σκοτεινό ισόγειο στο Μεταξουργείο, διασχίζεις τη σιδερένια πόρτα και βρίσκεσαι μέσα στη σκηνή. Το φουαγιέ στο πατάρι και ο χώρος του έχει δουλευτεί από τους νέους και γεμάτους όρεξη συντελεστές της παράστασης, για να φτάσει στο σημείο που θα το δεις. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Γιολάντα Μαρκοπούλου και παίζουν οι ηθοποιοί Χάρης Χαραλάμπους, Μαρία Αιγινίτου, Βιολέττα Γύρα, Γιώργος Στάμος. Τετ.-Κυρ. 21.30 στις 21.15, € 18, 15. Συνεργείο Κολωνού 31, Μεταξουργείο, 698 1802544


Σε κελιά βασανιστηρίων

Tο διήγημα του Φραντς Κάφκα η «Σωφρονιστική αποικία» θα παρακολουθήσεις στον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944» στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εκεί την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στεγαζόταν η Κομαντατούρα και στα υπόγεια του κτιρίου διαδραματίζονταν τα βασανιστήρια των κρατουμένων. Στο ίδιο υπόγειο θα παρακολουθήσεις τις αφηγήσεις της εκτέλεσης ενός κατηγορημένου, που χωρίς να ξέρει το παράπτωμα ή την ποινή του βρίσκεται εγκλωβισμένος στο περίπλοκο σωφρονιστικό σύστημα του καφκικού σύμπαντος. Πέρα από την παράσταση, θα έχεις την ευκαιρία να δεις έναν ιστορικό χώρο μνήμης και τα σκαλισμένα συνθήματα των φυλακισμένων στους τοίχους, που υπενθυμίζουν την πολιτική βία που είχαν υποστεί. Η παράσταση γίνεται από τη θεατρική ομάδα «Σημείο μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, με τους ηθοποιούς Νίκος Δροσάκης, Ρόζα Προδρόμου, Αντιγόνη Ρήγα, Μιλτιάδης Φιορεντζής. Mέχρι 12/4.

Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, 210 3318.936 - Γ.Α.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ