Η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη μεταφέρεται στη σκηνή
Στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος με τη σκηνοθετική ματιά του Σταμάτη Φασουλή
Το μυθιστόρημα «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, μεταφέρεται από τις 17 Φεβρουαρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Το βιβλίο και η παράσταση αφηγούνται την ιστορία της Ελλάδας από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1919 μέχρι και το 2008. Ο Χρήστος Χωμενίδης τονίζει ότι η ηρωίδα του έργου είναι βασισμένη στο πρόσωπο της μητέρας του, κόρη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Βασίλη Νεφελούδη, που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας. «Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πατάει στην πραγματικότητα» λέει ο συγγραφέας.

Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης
- Και το όνομα αυτής;
- Νίκη!
Η Νίκη Αρμάου έφυγε από τη ζωή το 2008. Αμέσως μετά τον θάνατό της υπερίπταται, ταξιδεύει στο χώρο και τον χρόνο και ξαναβλέπει τη ζωή της ολόκληρη σαν μια ταινία ή σαν πελώρια τοιχογραφία εποχής. Βλέπει και αφηγείται.
Η ζωή της Νίκης δεν ήταν παραμύθι, δεν μεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, με παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ, ώστε κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε ωστόσο τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην «επανάσταση» για τον έρωτα. Ο συγγραφέας πλέκει πραγματικότητα και μυθοπλασία και δίνει στην ηρωίδα φωνή για να μας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο.

Φιλαρέτη Κομνηνού, Μίρκα Παπακωνσταντίνου
Ο Σταμάτης Φασουλής, που έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης μαζί με τον Γιώργο Λύρα, ήταν από τους πρώτους που διάβασαν το έργο κι ήταν ενθουσιασμένος με την πλοκή του, ωστόσο, θεωρούσε ότι η θεατρική μεταφορά του ήταν σχεδόν αδύνατη αλλά ήθελε πάρα πολύ να γίνει. Εκείνο που λαχταρούσε από μικρό παιδί, ήταν να μεταφέρει στους άλλους ένα προσωπικό του αίσθημα, μέσα από μία παράσταση ή ένα έργο. Σαν σκηνοθέτης της παράστασης θεωρούσε ότι το βιβλίο της «Νίκης» έπρεπε να δοθεί στους ανθρώπους που τους αρέσει το θέατρο, και περισσότερο σε αυτούς που τους αρέσει η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου κι όχι μέσα από τις λεπτομέρειες και τις συνθήκες μιας ιστορικής καταγραφής.
Στόχος είναι να γίνει ένα θέαμα ουσίας και γι' αυτό το λόγο «έγινε μια τοιχογραφία της Ελλάδας απ' όλες τις πλευρές. Βλέπεις την ιστορία από άτομα που δεν έχουν όλα την ίδια πεποίθηση με εσένα».

Αλέξανδρος Καλπακίδης, Σοφία Φραζή, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιώργος Δεπάστας
Στη σκηνή θα βρίσκονται 25 ηθοποιοί. Η Φιλαρέτη Κομνηνού και η Ευγενία Δημητροπούλου υποδύονται τη «Νίκη», σε μεγαλύτερη και μικρότερη ηλικία αντίστοιχα. Στο ρόλο του Αρμάου βρίσκεται ο Στέλιος Μάινας. Τη γιαγιά Σεβαστή υποδύεται η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ενώ συμμετέχουν ακόμα οι Γωγώ Μπρέμπου, Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης κ.ά.

Στέλιος Μάινας, Γωγώ Μπρέμπου
Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κωμωδίες, ρομαντικές και ανθρώπινες ιστορίες, κλασικά έργα, μουσικές και παιδικές παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας
Μια σόλο τελετουργία της Χριστίνας Κυριαζίδη στο σταυροδρόμι του χορού, του θεάτρου και της ποίησης.
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Ήμερη» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Είδαμε το νέο έργο της Συντεχνίας Γέλιου και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.