Θέατρο 370
Γράφει ο Αργύρης Ξάφης, Ηθοποιός

Δημήτρης Καραντζάς
Αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κακάσχημη και πανέμορφη πόλη –της οποίας τη Φωνή κρατάτε στα χέρια σας– κυκλοφορεί μέσα στο χαμό ένας πραγματικά νέος καλλιτέχνης. Δεν έχει φτάσει στα 35 –ηλικία που στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες θεωρούνται νέοι– ούτε καν 30 ούτε καν 25… Το όνομά του είναι Δημήτρης Καραντζάς κι εγώ ξεκινάω να μιλάω γι’ αυτόν από σήμερα. Γιατί; Τον θυμάμαι 19 χρονών να μπαίνει στο Θέατρο Αμόρε. Ένα παιδί, για το οποίο λίγο αργότερα θα μου μιλήσει και ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Φοβερά οργανωμένος, με απίστευτη για την ηλικία του αίσθηση της τέχνης του, το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια μικρή παρότρυνση που τον έστρεψε αποφασιστικά στη σκηνοθεσία. Έκανε τότε στις περίφημες Δοκιμές του Αμόρε το «Χιόνι στο χώμα» και μετά από αυτό τον «Ιβάνωφ» με τους συμμαθητές και τωρινούς συνεργάτες του. Ο «Ιβάνωφ» συζητήθηκε όσο καμία άλλη παράσταση νέου σκηνοθέτη και όλοι απόρησαν πώς γινόταν αυτός ο 22χρονος να είναι ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητος, παιχνιδιάρης με τη σκηνοθεσία του, τρυφερός, προσωπικός, φρέσκος στις ιδέες του και ταυτόχρονα παραμυθάς (παλιά μεν, ύψιστη τέχνη δε). Μετά ήρθε το «NewElectrcBallroom» και φτάνουμε στο σήμερα, στον «Οδυσσεβάχ» – πρόβες για τον «Θείο Βάνια» και αργότερα για τον «Μικρό Εγιόλφ». Επειδή έτυχε και είδα τον «Οδυσσεβάχ» πρόσφατα, καιρό είχα να συγκινηθώ και να γελάσω τόσο αθώα και απενοχοποιημένα. Μπορεί και να το χρειαζόμουνα, μετά από όλον αυτό τον πρόσφατο χαμό και την αηδία στα πολιτικά. Χρειαζόμουνα κάτι όμορφο για να μου δώσει ελπίδα και το βρήκα, να ’ναι καλά όλοι εκεί.
Όταν παραείσαι καλός και θετικός με κάποιον, ξεκινάει ένας χαμός από καχυποψίες (γιατί το ’πε αυτό, κάτι θέλει, κάτι ράνει, κάτι κάνει). Αλλά τι να κάνω, αν ο άλλος όντως αξίζει; Λοιπόν, για όσους τους ενδιαφέρει το Θέατρο, για όσους κάτσουν και διαβάσουν αυτό το κείμενο που μιλάει για το αύριο –χωρίς κάνεις να ξέρει πώς θα είναι και αν υπάρχει αυτό το αύριο–, για όσους έχουν ανάγκη από ελπίδα και αισιοδοξία προτείνω το εξής: δώστε χώρο και δύναμη σε αυτό που έρχεται, το καινούργιο! Δεν είναι τίποτα, και αυτό το μικρό καταγεγραμμένο απόσταγμα των σκέψεών μου για τον Δημήτρη Καραντζά αυτό θέλει να κάνει.
Υ.Γ. Πηγαίνετε να δείτε σήμερα αυτό για το οποίο θα μιλάτε αύριο. Μην περιμένετε τους ειδικούς (σαν την αφεντομουτσουνάρα μου) να σας πουν τι είναι και τι δεν είναι. Καλό πρωί, μεσημέρι ή βράδυ!
* Ο Α. Ξάφης θα πρωταγωνιστεί στον «Μακμπέθ» σε σκηνοθεσία Θ. Μοσχόπουλου στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» από 18/1.
* Ο «Οδυσσεβάχ» σε σκηνοθεσία Δ. Καραντζά συνεχίζεται στο θέατρο Μικρή Πόρτα, Μεσογείων 59, 210 7711.333
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ζωντανεύει επί σκηνής τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη
Η ανατρεπτική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου σε ένα κλασικό έργο
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή πρωταγωνιστή του «Μεγάλου µας Τσίρκου»
Μυστικά, αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας
Η μουσική παράσταση για την ελληνική μετανάστευση στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου
Ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Γιάννης Καλαβριανός μάς επανασυστήνουν το έργο του 1891, με πρωτότυπη μουσική και ενορχήστρωση και καινούργιο κείμενο σε δεκαπεντασύλλαβο
Η νέα σκηνική ανάγνωση της κλασικής ταινίας της Φίνος Φιλμς ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα θέατρο που ταυτίστηκε με τη λυρική ιστορία της Αθήνας από το 1904 έως σήμερα
Η ηθοποιός του ρίσκου πρωταγωνιστεί στην «Ντάμα Πίκα» και μιλάει για το θέατρο, το σινεμά και τις στιγμές που την καθόρισαν
Από τον «Ριγολέτο» και την «Τόσκα» μέχρι τη «Χρυσή Εποχή» του Ρήγου, δείτε το πρόγραμμα
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Η σκηνή του θεάτρου ως εικόνα ενός μέλλοντος που δεν είναι καταστροφικό
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και η Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στο πιο ασυνήθιστο και αποκαλυπτικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς
Τι αλλάζει στις πολιτιστικές μας συνήθειες και γιατί όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επιλέγουν το θέατρο
Τρεις μπατζανάκηδες σε οδοιπορικό ελευθερίας
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Κέικ» στο Θέατρο Εμπορικόν
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Ταξίδι γύρω από τη χύτρα μου» στο θέατρο Αλκμήνη
Ο ηθοποιός πίσω από τον ρόλο του Αργύρη στο «Τρίτο Στεφάνι» μιλάει για τη ζωή και την πορεία του
Παρακολουθήσαμε μία από τις πρόβες της «πειραγμένης» κωμικής όπερας και μιλήσαμε με τη Σοφία Πάσχου
Μια βραδιά στο H.ug για την Z’ επιστολή του Πλάτωνα και την παράδοξη ιστορία της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.