Μουσικη

Mercury Rev

Διαθέτουν μια απόκοσμη μουσικά και αθώα στιχουργικά θεώρηση

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 266
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8820-20143.jpg

Διαθέτουν μια απόκοσμη μουσικά και αθώα στιχουργικά θεώρηση για τα πράγματα. Αλλάζουν διαρκώς τον ήχο τους γιατί βαριούνται την επανάληψη. Επανεφεύρουν διαρκώς τους μουσικούς εαυτούς τους. Αναμειγνύουν τις πληθωρικές κιθάρες του prog rock με το μινιμαλισμό του Philip Glass, την αβάν γκαρντ με την ψυχεδέλεια. Ένα από τα νεότερα μέλη των Νεοϋορκέζων Μercury Rev, ο κιμπορντίστας και ντράμερ Jeff Mercel, μιλάει στην A.V. λίγο πριν την εμφάνισή τους στην Αθήνα με τον ανανεωμένο ήχο του νέου τους άλμπουμ και κομμάτια όπως το “Senses On Fire” να υπόσχονται μια διαφορετική συναυλιακή βραδιά.

Πώς προέκυψε ο ήχος του “Snowflake Midnight”; Όπως κάθε άλμπουμ μας που διαρκώς εξελίσσει ή απλώς αλλάζει τον ήχο του προηγούμενου, έτσι και το “Strange Attractor” είναι διαφορετικό. Πάντα επηρεαζόμαστε από το ασυνείδητο με μια σχεδόν παιδική διάθεση στο παίξιμό μας. Ακολουθούμε απλά μοτίβα και συνθετικές δομές με πάρα πολλές δοκιμές και πρόβες στο στούντιο, ακολουθώντας τις διαφορετικές ιδέες όλων των μελών. Άλλες δούλεψαν μέχρι το τέλος και άλλες όχι.

Γιατί αλλάζετε τόσο συχνά τον ήχο σας;  Έχει να κάνει με την παιδικότητα που σου ανέφερα. Δεν θα μπορούσαν ποτέ οι Mercury Rev να μπουν σε μια διαδικασία επανάληψης του εαυτού τους γιατί απλώς είναι βαρετό. Μας αρέσει να αλλάζουμε διαρκώς. 

Οπότε στο νέο σας άλμπουμ μπαίνουν και στοιχεία από electronica. Σίγουρα διαφοροποιείται από το “Deserter’s Songs” και το “The Secret Migration”. Είναι λιγότερο rock’n’roll και για πρώτη φορά πειραματιζόμαστε με σύνθι χωρίς να χάνουμε όμως την ταυτότητά μας ως γκρουπ. 

Κυκλοφορήσατε μαζί με το “Snowflake Midnight” το ορχηστρικό “Strange Attractor” που δώσατε δωρεάν στο διαδίκτυο. Ποια είναι η γνώμη σας για το παράνομο downlading; Δεν έχει νόημα να το πολεμάς. Είναι το μέλλον εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να δεις τους νέους τρόπους που ανοίγονται και να τους αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο χωρίς φόβο.

Οπότε πώς προέκυψε το έξτρα αυτό υλικό; Όταν τελείωσαν οι ώρες στο στούντιο συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε γράψει μερικά ωραία ορχηστικά κομμάτια που έπρεπε να αξιοποιήσουμε. Έτσι σκεφτήκαμε να το δώσουμε σαν δεύτερο άλμπουμ δωρεάν στο ίντερνετ.

Τι να περιμένουμε από το επερχόμενο λάιβ σας; Ανυπομονούμε πάντα για τις εμφανίσεις μας. Θα περιλαμβάνει επιλογές από όλα τα άλμπουμ, αλλά τα περισσότερα κομμάτια θα είναι από τις τελευταίες μας κυκλοφορίες.

Από πού είναι το κουνέλι και η γάτα στα εξώφυλλα των νέων άλμπουμ σας; To μαύρο κουνέλι ανήκει στη φίλη και φωτογράφο μας Veronica Red, που ζει στις Βρυξέλλες, όπως και η γάτα του “Strange Attractor”, η Υahoo.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ