Μουσικη

Σαν σήμερα, οι Rolling Stones είχαν μπλεξίματα με τον νόμο

Το σκάνδαλο Redlands που εκτόξευσε τη φήμη του συγκροτήματος

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mick Jagger και Keith Richards
Ο Mick Jagger και ο Keith Richards μπροστά από το κτήμα Redlands στο West Sussex της Αγγλίας © Getty Images/Michael Ochs Archives

Σαν σήμερα στις 29 Ιουνίου 1967 οι Rolling Stones έγιναν το πιο «επικίνδυνο» ροκ συγκρότημα στον κόσμο

Σαν σήμερα στις 29 Ιουνίου 1967, ο κιθαρίστας των Rolling Stones Keith Richards κάθεται ενώπιον δικαστών στο West Sussex της Αγγλίας αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παράνομη κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Rolling Stones Drug Arrests 1967

Είχε προηγηθεί η περιβόητη επιδρομή στο κτήμα του Richards, Redlands πέντε μήνες νωρίτερα στις 12 Φεβρουαρίου. Αν και η αστυνομία δεν βρήκε πραγματικά ναρκωτικά, αυτό που συνέβη ήταν να  γιγαντωθεί η φήμη για τους ήδη διαβόητους Rolling Stones.

Rolling Stones: Δεν μας ενδιαφέρουν οι ανούσιες ηθικολογίες

Ο Mick Jagger και ο Keith Richards, μαζί με την τότε κοπέλα του Jagger, Marianne Faithfull και διάφορους άλλους φίλους και συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου του φωτογράφου Michael Cooper - ο οποίος είχε φωτογραφήσει το εξώφυλλο του άλμπουμ «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» των Beatles, μαζί με τον έμπορο έργων τέχνης Robert Fraser και τον κιθαρίστα των Beatles, George Harrison, έκαναν πάρτι μετά από μια ηχογράφηση των Stones.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της επιδρομής που η αστυνομία συνάντησε τη νεαρή Marianne Faithfull σχεδόν ημίγυμνη, γεγονός που ο εισαγγελέας της υπόθεσης Malcolm Morris θεώρησε καταδικαστέο. Ανακρίνοντας τον Richards, ο Morris προσπάθησε να υπονοήσει ότι η ημίγυμνη εμφάνιση της Faithfull ήταν πιθανώς το αποτέλεσμα χρήσης ινδικής κάνναβης.

Malcolm Morris: «Θα συμφωνούσατε ότι μια ημίγυμνη γυναίκα παρουσία οκτώ ανδρών, είναι κάτι το φυσιολογικό;»

Keith Richards: «Φυσικά»

Malcolm Morris: «Δηλαδή, το θεωρείται αυτό, κάτι το συνηθισμένο;»

Richards: «Δεν είμαστε γέροι. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ανούσιες ηθικολογίες»

Κόντρα στις αξίες του βρετανικού κατεστημένου

Με αυτή την απάντηση, ο Richards καθιερώθηκε ως ο εκπρόσωπος μιας γενιάς που δεν συμμεριζόταν τις αξίες του βρετανικού κατεστημένου. Ωστόσο, οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ήταν αρκετά σοβαρές. Ενώ ο Mick Jagger κατηγορήθηκε για παράνομη κατοχή τεσσάρων δισκίων αμφεταμίνης που είχε αγοράσει στην Ιταλία, ο Keith Richards αντιμετώπισε την πολύ πιο σοβαρή κατηγορία ότι επέτρεψε το σπίτι του να χρησιμοποιηθεί για τη χρήση ινδικής κάνναβης.

«Αν κάποιος είναι μόνος του στο σπίτι του, χωρίς να ενοχλεί κανέναν», είχε δηλώσει ο Mick Jagger κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκείνη την εποχή, «δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν απλά να εισέλθουν και να περιπλανηθούν και να πουν ότι κάνουμε κάτι κακό».

The Aftermath of the Rolling Stones' Drug Trial (1967)

Η στημένη επιδρομή στο σπίτι του Keith Richards

Οι Rolling Stones υποστήριξαν ότι η επιδρομή της αστυνομίας ήταν στημένη από τη βρετανική εφημερίδα The News of the World, όταν σε άρθρο τους είχαν αναφέρει ότι ο Mick Jagger είχε κάνει χρήση LSD σε ένα πάρτι που διοργάνωσαν οι Moody Blues, αναγκάζοντας τον τραγουδιστή να κινηθεί νομικά για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο μπασίστας της μπάντας, Bill Wyman ισχυρίστηκε ότι ένας «ρουφιάνος» είχε δώσει πληροφορίες στην εφημερίδα για το πάρτι του Richards και οι αστυνομικοί που έκαναν τις συλλήψεις είχαν εξασφαλίσει ένα ένταλμα που είχε εκδοθεί βάσει του νόμου περί επικίνδυνων ναρκωτικών του 1965.

«Υπήρχαν ορισμένες πτυχές αυτής της υπόθεσης που νομίζω ότι συνεχίστηκαν στα παρασκήνια, οι οποίες είναι πολύ άσχημες», είχε πει ο Richards, «και οι οποίες, μια για πάντα, κατέστρεψαν την πίστη μου στην αμεροληψία του αγγλικού δικαστικού συστήματος».

Οι Rolling Stones αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης

Κρίνοντας από την προκλητική του στάση στο δικαστήριο, ο Richards μπορεί να μην είχε πάρει πολύ σοβαρά την πιθανότητα καταδίκης. Στην πραγματικότητα δεν είχε βρεθεί μαριχουάνα στην κατοχή του, αλλά με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη για μια «γλυκιά μυρωδιά θυμιάματος» που εντόπισε η αστυνομία, ο Richards καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Ο Mick Jagger καταδικάστηκε επίσης σε τρεις μήνες φυλάκισης, αλλά αφέθηκε αμέσως ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης.

Ο Richards, από την άλλη, στάλθηκε απευθείας στη φυλακή Wormwood Scrubs την ίδια μέρα στις 29 Ιουνίου 1967, όπου έλαβε υποδοχή ροκ σταρ από τους συγκρατούμενούς του. Ο Richards πέρασε μόνο μια νύχτα στη φυλακή, καθώς μπόρεσε να βγει με εγγύηση την επόμενη μέρα, επίσης εν αναμονή της έφεσης.

«Όταν μας συνέλαβαν στο Redlands, ξαφνικά μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό ήταν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι και ότι  το πάρτυ είχε τελειώσει», θυμάται ο Richards το 2003. «Μέχρι τότε, στο μυαλό μας, το Λονδίνο ήταν ένας όμορφος μέρος όπου μπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις». Η Marianne Faithful, η οποία χρειάστηκε να καλύψει τον εαυτό της με ένα γούνινο χαλί κατά τη διάρκεια της επιδρομής, έγραψε στην αυτοβιογραφία της ότι η σύλληψη ήταν το έναυσμα για τη διαβόητη δημόσια εικόνα των Rolling Stones.

ROLLING STONES Mick Jagger and Keith Richards leaving court, 1967 (rare footage)

Οι ροκ σταρς στο στόχαστρο των Αρχών

Το περιστατικό στο Redlands ήρθε ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Σκοτσέζου τραγουδιστή Donovan από την ίδια ομάδα αστυνομικών με επικεφαλής τον Βρετανό αξιωματικό Norman Pilcher. Οι συλλήψεις αυτές πυροδότησαν μια έντονη συζήτηση μεταξύ του μουσικού κόσμου και του underground Τύπου σχετικά με το αν η κυβέρνηση είχε άδικα στοχοποιήσει τους ροκ σταρς. Ο Eric Clapton φέρεται να είχε ξεφύγει την τελευταία στιγμή από μια παρόμοια επιδρομή αστυνομικών από την πίσω πόρτα του σπιτιού του όταν ο Pilcher εμφανίσθηκε στην πόρτα του, προσποιούμενος ότι ήταν ταχυδρόμος.

Η Marianne Faithful, που ήταν αγαπητή στο Βρετανικό κοινό με πολλές επιτυχίες της στα charts, αν και δεν συνελήφθη, είδε τη φήμη να γκρεμίζεται. Οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν με ιδιαίτερο ζήλο ότι η Faithful είχε υποδεχτεί την αστυνομία φορώντας μόνο ένα γούνινο χαλί. Η καριέρα της δεν επανήλθε ποτέ και το όνομά της συνδέθηκε για πάντα με το σκάνδαλο Redlands.

πρωτοσελίδο εφημεριδας
Πρωτοσέλιδο της Daily Express (30 Ιουνίου 1967) που περιγράφει το περιστατικό και τη δίκη © Wikimedia Commons/express.co.uk

Η φήμη των Rolling Stones εκτοξεύτηκε

Οι κατηγορίες προκάλεσαν μια απροσδόκητη υποστήριξη από τους θαυμαστές και το κοινό της Βρετανίας. Οι The Who κυκλοφόρησαν αμέσως ένα single με διασκευές των «Under My Thumb» και «The Last Time». Ο διαβόητος συντηρητικός αρχισυντάκτης των Times, William Rees-Mogg, εξέπληξε τους αναγνώστες όταν δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Butterfly on a Wheel», τονίζοντας ότι ο Mick Jagger είχε δεχτεί άδικη μεταχείριση για το πρώτο του αμελητέο παράπτωμα. Το άρθρο προκάλεσε μεγάλη δημόσια κατακραυγή και πιστεύεται ότι έσωσε το συγκρότημα. Η σύλληψη δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει τη φήμη της μπάντας.

Ο Richards αργότερα περιέγραψε στην αυτοβιογραφία του το περιστατικό: «ακούσαμε ένα χτύπημα στην πόρτα, κοιτάζω έξω από το παράθυρο και βλέπω πολλοί νάνους εκεί έξω... δεν με είχαν συλλάβει ποτέ πριν και ήμουν ακόμα υπό την επήρεια LSD».

Η επιδρομή στο Redlands κατέληξε να γίνει ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία των Rolling Stones. Δεν ήταν πλέον ένα συγκρότημα λίγο πιο ακραίο από τις υπόλοιπες μπάντες. Δεν ήταν μερικά αλάνια που τραγουδούσαν μπλουζ τραγούδια. Από τη στιγμή που ο Jagger και ο Richards βγήκαν από τη φυλακή, οι Rolling Stones είχαν γίνει το πιο επικίνδυνο ροκ συγκρότημα στον κόσμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.