Μουσικη

H IOTA PHI στο πρώτο της ελληνόφωνο τραγούδι «Μαζί»

Ρεμπέτικα, tribal κι electronica σε ένα love story

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H IOTA PHI στο πρώτο της ελληνόφωνο τραγούδι «Μαζί»

H IOTA PHI παρουσιάζει το βιντεοκλίπ του ελληνόφωνου τραγουδιού «Μαζί» που έγραψε σε συνεργασία με τον Μιχάλη Δέλτα.

Η IOTA PHI μετά τη συνεργασία της με τους ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο τραγούδι «Ίριδα», κυκλοφόρησε το πρώτο single από το επερχόμενο της άλμπουμ, το πρώτο της ελληνόφωνο τραγούδι, το «Μαζί». Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, στο «Μαζί» μπορεί κανείς να ακούσει ρεμπέτικα και tribal στοιχεία, ηλεκτρονικούς πειραματισμούς και drum machine 808.

Η IOTA PHI μοιράζεται την ιστορία του πρώτου της ελληνόφωνου τραγουδιού «Μαζί»

«Μόλις είχα τελειώσει το γύρισμα για τη σειρά “Μια νύχτα του Αυγούστου”. Υποδυόμουν μια τραγουδίστρια την εποχή του 1950 που τραγουδάει ένα ρεμπέτικο σ’ ένα κουφάρι ενός πλοίου. Οδηγούσα μεσάνυχτα στον αυτοκινητόδρομο με κατεβασμένα παράθυρα και είχα το “Καίγομαι Καίγομαι” (του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου) στη διαπασών. Μεγαλώνοντας στο σπίτι μου ακούγαμε πολύ jazz και ρεμπέτικο. Λίγο καιρό μετά προέκυψε το “Μαζί”, σχεδόν μαγικά. Το έγραψα αυτόματα και όταν το έβαλα να το ακούσω σχεδόν ξαφνιάστηκα» εξηγεί η IOTA PHI στην ATHENS VOICE.

Με έναν παράξενο τρόπο το «Μαζί» στη διαπασών ακούγεται καλύτερα. «Οι ελληνικοί στίχοι προέκυψαν από μια συζήτηση που είχα με τους ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ το διάστημα που ηχογραφούσαμε την “Ίριδα”. Μετά το ξανασυζητήσαμε με τον Μιχάλη και μου γεννήθηκε η επιθυμία να το τολμήσω. Όχι μόνο δεν είχα κυκλοφορήσει άλλο δικό μου ελληνικό κομμάτι μέχρι τώρα, αλλά επίσης δεν είχα ξαναγράψει ποτέ ελληνικό κομμάτι. Ο δίσκος προς το παρόν είναι μια μίξη ελληνόφωνων και αγγλόφωνων κομματιών» σημειώνει.

«Και ο Μιχάλης ξαφνιάστηκε λίγο όταν άκουσε την ιδέα για πρώτη φορά, αλλά πίστεψε πολύ στο κομμάτι και το χτίσαμε οργανικά. Ο Μιχάλης και εδώ, αλλά και πάντα με βοηθάει πολύ στο να ξεκλειδώνω διαφορετικές δυνατότητες. Εκεί που πολλές φορές νοιώθω πως έχω πέσει σε τοίχο, μπορεί και μου δείχνει μια πόρτα. Κάθε φορά που μπαίνουμε να δουλέψουμε είμαι χαρούμενη. Έχουμε μια πολύ ωραία συνεργασία. Δημιουργούμε μαζί, με μαθαίνει και μου δίνει χώρο και ώθηση. Είναι ένας καταπληκτικός δάσκαλος και ένας μοναδικός φίλος» προσθέτει.

«Ο δίσκος αυτός παίρνει πολλά μονοπάτια. Δεν θέλω να σου πω ακριβώς ακόμα, σίγουρα παντρεύει αρκετά διαφορετικές διαθέσεις και στοιχεία, αλλά με κάποιον τρόπο στέκονται μαζί, ή τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ» απαντά στην ερώτηση για την ηχητική ταυτότητα του άλμπουμ που θα διαδεχτεί το “Homo Pauperis”.

Μετά τις εμφανίσεις της σε διεθνή φεστιβάλ όπως στο SXSW στο Όστιν του Τέξας, στο Future Echoes της Σουηδίας και το Eurosonic της Ολλανδίας, η IOTA PHI εμφανίστηκε στην Λυρική Σκηνή με αφορμή το φεστιβάλ TEDX, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του φεστιβάλ In Orbit, αλλά και στο Release Festival και Reworks Festival, με τους Στέρεο Νόβα. Επόμενες live στιγμές; «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορώ ακόμα να πω γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί. Μπορώ όμως να πω πως το καλοκαίρι θα είμαι στην περιοδεία των Thievery Corporation σε κάποιες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» αποκαλύπτει. Έχοντας «ανοίξει» για τους Orbital, τη Florence and the Machine, Marina and the Diamonds και Muse, φαίνεται ότι παρουσιάζει κάτι ενδιαφέρον κι αυτή τη φορά.

IOTA PHI - MAZI (VISUALIZER)

Το visualizer video της IOTA PHI για το τραγούδι «Μαζί» έγινε μαζί με μερικούς της φίλους, με τον Άκη Βαλεργάκη στη φωτογραφία και τον Μάνο Αθανασίου να συνεισφέρει στα μαλλιά, το κέτερινγκ και το ντύσιμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ