Μουσικη

Whispering Sons: Νέο άλμπουμ και συναυλία τον Μάιο στην Αθήνα

Το «The Great Calm» φέρνει ξανά στο προσκήνιο το dark post punk συγκρότημα από το Βέλγιο

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Whispering Sons: Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ «The Great Calm» - Η βελγική μπάντα θα εμφανιστεί στην Αθήνα στις 24 Μαΐου
© Lucinde Wahlen

Whispering Sons: Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ «The Great Calm» - Η βελγική μπάντα θα εμφανιστεί στην Αθήνα στις 24 Μαΐου

Ένα ακόμα πολύ καλό album προσέθεσαν στη συλλογή τους οι εξαιρετικοί Whispering Sons από το Βέλγιο. Το “The Great Calm” είναι το τρίτο album του συγκροτήματος, ύστερα από τα “Image” του 2018 και “Several Others” του 2021, τα οποία και έκαναν τους W.S. να ξεχωρίσουν για τον σκοτεινό new wave/post punk ήχο τους. Το γκρουπ δεν δείχνει σημάδια εφησυχασμού, επανεξετάζει και δουλεύει το υπάρχον υλικό του, δίνοντας μας έτσι ακόμα ένα σύνολο από ιδιαίτερα ποιοτικά τραγούδια. Κι αν στο “Several Others” το συγκρότημα προσπάθησε να απομακρυνθεί από την goth αύρα του ντεμπούτου του, εδώ καταφέρνουν τον ιδανικό και πλέον ισορροπημένο συνδυασμό, με την ατμόσφαιρα να συνυπάρχει ιδανικά με τα πλούσια κιθαριστικά θέματα.

Whispering Sons - Cold City (Official Video)

Ωστόσο ο δρόμος μέχρι την κυκλοφορία του “The Great Calm” ήταν δύσβατος για τους Whispering Sons. Ο ντράμερ Sander Pelsmaekers είναι πλέον στα πλήκτρα, καθώς επιπλοκές στο νευρικό του σύστημα τον απέτρεψαν από το να κάθεται πίσω από το kit. Τη θέση του πήρε ο μέχρι πρότινος μπασίστας Tuur Vandeborne, τον οποίο με τη σειρά του αντικαθιστά ο μηχανικός ήχου του γκρουπ Bert Vliegen. Τα δύο βασικά μέλη των Whispering Sons, ο κιθαρίστας και συνθέτης Kobe Lijnen και η τραγουδίστρια/στιχουργός Fenne Kuppens, παραμένουν στα πόστα τους, έχοντας φυσικά προσαρμοστεί στις τελευταίες εξελίξεις. Η Fenne Kuppens θα πει χαρακτηριστικά:

«Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι πως συναντηθήκαμε και ξεκινήσαμε το γκρουπ ως μια ομάδα φίλων. Είναι κάτι που προέκυψε από την αγάπη για τη μουσική και τη διάθεση να παίξουμε μαζί. Έχουν περάσει 10 χρόνια πλέον. Πραγματικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Η δυναμική είναι πάντα η ίδια. Είμαστε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, είμαστε πολύ καλοί φίλοι, οπότε ήταν εύκολο να κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάστηκαν». Η Kuppens εξομολογείται πως έκανε τη μετάβαση στην αγγλική γλώσσα ως τραγουδίστρια, εξαιτίας της μελέτης λογοτεχνικών έργων στο Πανεπιστήμιο. «Δεν είμαι πραγματικά συγγραφέας, θεωρώ πολύ δύσκολη την ιδέα του να μεταφέρεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Μπορεί να είναι μεγάλος αγώνας για μένα, αλλά αρχίζω να γράφω όταν έχω μια προθεσμία ή κάτι που πρέπει να κάνω όπως ένα τραγούδι, οπότε γράφω ουσιαστικά μόνο για το συγκρότημα».

Whispering Sons - Walking, Flying (Official Video)

Το όνομα “Whispering Sons” προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του δανέζικου συγκροτήματος “Moral”, το οποίο και απέδιδε το συγκρότημα στις πρώτες του πρόβες. Σχηματίστηκαν και ξεκίνησαν να παίζουν μουσική το 2013, θέλοντας να μεταφέρουν στη σύγχρονη εποχή την post punk ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1980. Όλα ξεκίνησαν με το EP Endless Party” του 2015, με τους W.S. να περιοδεύουν εκτενώς ώστε να το προωθήσουν και να χτίσουν σταδιακά το fan base τους. Συγκροτήματα όπως οι The Cure, Siouxsie and the Banshees, καθώς και οι The Sound του “I Can't Escape Myself” αποτελούν χαρακτηριστικές επιρροές του ήχου του γκρουπ. Οι δε στίχοι τους εμπνέονται από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τον κινηματογράφο, όντας ιδιαίτερα εσωστρεφείς και προσωπικοί ταυτόχρονα. Η μουσική τους είναι μελαγχολική, καθαρτική σε σημεία, ενώ η ιδιαίτερη φωνή της Fenne Kuppens την κάνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες της γενιάς της. Μέσα από το “Image” του 2018, οι Whispering Sons έκαναν το πολυπόθητο βήμα από το underground στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή, με το νέο album να συντηρεί το momentum και να συνηγορεί στο ότι το μέλλον τους ανήκει.

Το “The Great Calm” κυκλοφόρησε μέσω της βελγικής δισκογραφικής [PIAS] Recordings, με το αρκτικόλεξο PIAS να σημαίνει “Play it again, Sam”, δανειζόμενο φυσικά τη φράση της Ingrid Bergman από την “Casablanca”.

Whispering Sons - The Talker (Official Video)

Η περιοδεία των Whispering Sons για την προώθηση του δίσκου θα περάσει από 31 πόλεις, ανάμεσα τους και η Αθήνα! Το συγκρότημα θα εμφανιστεί στις 24 Μαΐου στην Death Disco (Ωγύγου 16, Ψυρρή).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ