Μουσικη

Η Kim Gordon αποκαλύπτει το νέο της άλμπουμ «The Collective»

Δείτε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «BYE BYE»

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Kim Gordon επιστρέφει με το δεύτερο solo άλμπουμ της, «The Collective», που θα κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου από τη Matador.
Kim Gordon © Danielle Neu

H Kim Gordon επιστρέφει με το δεύτερο solo άλμπουμ της, «The Collective», που θα κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου από τη Matador.

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη solo προσπάθεια της με τίτλο “No Home Record”, η Kim Gordon επιστρέφει με το νέο προσωπικό της album The Collective”. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Los Angeles σε παραγωγή του Justin Raisen, με τον οποίον η Gordon συνεργάστηκε και στο “No Home Record”. Ο Raisen έχει δουλέψει κατά καιρούς με σημαντικά ονόματα όπως Sky Ferreira, John Cale, Drake κ.α., ενώ διατηρεί τη δική του δισκογραφική εταιρεία KRO Records. Στο πλαίσιο της προώθησης του album, η Kim Gordon έδωσε στη δημοσιότητα το video του “BYE BYE”, το οποίο κινείται σε trip hop μονοπάτια και αποτελεί το εισαγωγικό κομμάτι του “The Collective”. Η σκηνοθεσία είναι της φωτογράφου και κινηματογραφίστριας Clara Balzary, κόρης του Flea των Red Hot Chilli Peppers.

Kim Gordon - "BYE BYE" (Official Music Video)

Με καριέρα που έχει κλείσει αισίως 42 χρόνια, η Kim Gordon έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, όντας ευρέως γνωστή ως μπασίστρια των θρύλων του alternative rock, Sonic Youth. Η μπάντα ήταν το πνευματικό της παιδί μαζί με τον Thurston Moore (με τον οποίον η Gordon ήταν ζευγάρι για 29 χρόνια μέχρι και το 2013), με το συγκρότημα να στέκει μέχρι και σήμερα ως σημείο αναφοράς για όλους εκείνους που στα 90s απέρριψαν τις συμβατικές rock φόρμες, γιγαντώνοντας την εναλλακτική μουσική και τα παρακλάδια της. Μέχρι και τη διάλυση τους το 2011, οι Sonic Youth επαναπροσδιόριζαν συνεχώς τον ήχο τους, ενώ έμειναν γνωστοί για τα ανορθόδοξα κουρδίσματα τις κιθάρες, τη χρήση του distortion και την εν γένει noise rock φιλοσοφία τους. Τα “EVOL” (1986), “Sister” (1987) και “Daydream Nation” (1988), παραμένουν αντικειμενικά οι κορυφαίες στιγμές τους.

Δέκα και παραπάνω χρόνια ύστερα από τη διάλυση των Sonic Youth και το χωρισμό της από τον Thurston Moore, η Kim Gordon δηλώνει πρώην rock star και πρώην Νεοϋορκέζα. Πριν από μερικά χρόνια κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της “Girl in a Band”, ενώ κάθε φορά που ερωτάται κάτι σχετικό με το παρελθόν της, μουσικό ή μη, η Gordon λέει χαρακτηριστικά: «Έχω προχωρήσει». Πλέον δίνει βάρος στην προσωπική της καριέρα, ενώ ασχολείται με την εικαστική τέχνη, εκθέτοντας συχνά πίνακες της σε χώρους της Νέας Υόρκης, όπως την Gallery 303. Από τα μέσα 90s, διατηρεί επίσης την εταιρεία ρούχων X-Girl. Ζει μόνιμα στο Λος Άντζελες  ενώ δηλώνει πως «Η πιο ενδιαφέρουσα τέχνη για μένα είναι πάντα ένα είδος κριτικής στον πολιτισμό».

Η δεύτερη solo προσπάθεια της “The Collective” παρουσιάζει μία καλλιτέχνιδα ώριμη και κατασταλαγμένη, με το album να αποτελεί φυσική συνέχεια του “No Home Record” και της συνεργασίας με τον Justin Raisen. Ο χαρακτηριστικός ήχος του παραγωγού εφαρμόζει ιδανικά πάνω στο υλικό και τις ιδέες της Gordon, ενώ το single BYE BYE” είναι επιβλητικό, εθιστικό, μέχρι και λυτρωτικό στο τέλος του. Σε μία παλαιότερη δήλωση της, μπορεί κάποιος να διακρίνει τη μόνιμη διάθεση για πειραματισμό και υπέρβαση των ορίων.

«Μπορώ να είμαι ευάλωτη με τρόπο που διαφορετικά δεν θα μπορούσα να είμαι αν μιλούσα μόνο. Υπάρχει κάτι σχετικά με τη μουσική, τον ηλεκτρισμό και την ελεύθερη ροή. Είναι σαν να βρίσκεσαι στον ωκεανό, αναρωτιέσαι τι είναι μέσα και τι έξω.».

H Kim Gordon επιστρέφει με το δεύτερο solo άλμπουμ της, «The Collective», που θα κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου από τη Matador.

Το tracklist του “The Collective” είναι το εξής:

  1. BYE BYE
  2. The Candy House
  3. I Don’t Miss My Mind
  4. I’m a Man
  5. Trophies
  6. It’s Dark Inside
  7. Psychedelic Orgasm
  8. Tree House
  9. Shelf Warmer
  10. The Believers
  11. Dream Dollar

Παρακάτω οι προγραμματισμένες εμφανίσεις της Kim Gordon για τον προσεχή Μάρτιο:

  • 21/3 Burlington, VT - Higher Ground
  • 22/3 Washington, DC - Black Cat
  • 23/3 Queens, NY - Knockdown Center
  • 27/3 Los Angeles, CA - The Regent Theater
  • 29/3 Ventura, CA - Music Hall
  • 30/3 San Francisco, CA - Fillmore

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ