Μουσικη

Οι Beatles κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους κομμάτι «Now and Then» χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Βασισμένο σε ένα demo του John Lennon που επεξεργάστηκαν τα «Σκαθάρια» το 1995

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Beatles επιτέλους κυκλοφόρησαν το «Now and Then», το τελευταίο και οριστικό τους τραγούδι
Ο Paul, ο Ringo και ο George ξεκίνησαν να δουλεύουν στο τραγούδι το 1995, βασισμένο σε ένα demo του John © Getty Images / Mirrorpix

Οι Beatles επιτέλους κυκλοφόρησαν το «Now and Then», το τελευταίο και οριστικό τους τραγούδι χάρη στην ΑΙ

Οι Beatles, επιτέλους, κυκλοφόρησαν το «Now and Then», το τελευταίο και οριστικό τους τραγούδι. To «Now And Then» γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από τον John Lennon. Στο τραγούδι αρχικά δούλεψαν οι George Harrison, Paul McCartney και Ringo Starr. Και σήμερα, 4 δεκαετίες αργότερα, οι δύο τελευταίοι το ολοκλήρωσαν.

The Beatles - Now And Then (Official Audio)

Το «Now And Then» κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 2 Νοεμβρίου. Πρόκειται στην ουσία για ένα single που συνδυάζει στις δύο πλευρές του, το τελευταίο τους τραγούδι «Now And Then» μαζί με το πρώτο τους, το «Love Me Do» που κυκλοφόρησε το 1962.

Love Me Do (Remastered 2009)

Τα δύο τραγούδια είναι μιξαρισμένα σε στερεοφωνικό και Dolby Atmos ήχο. Η κυκλοφορία περιλαμβάνει αυθεντικά εξώφυλλα που επιμελήθηκε ο διάσημος καλλιτέχνης Ed Ruschaενώ το «Now And Then» συνοδεύεται και από το επίσημο music video του που θα παρουσιαστεί στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Paul McCartney, ο Ringo Starr και ο George Harrison ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο τραγούδι το 1995, βασισμένο σε ένα demo του John Lennon

Στις 1 Νοεμβρίου έκανε πρεμιέρα και το 12λεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Now And Then - The Last Beatles Song», σε σενάριο και σκηνοθεσία Oliver Murray. Αυτή η ταινία μικρού μήκους αφηγείται την ιστορία πίσω από το τελευταίο τραγούδι των Beatles, με αποκλειστικό υλικό και σχόλια από τους Paul, Ringo, George, Sean Ono Lennon και τον σκηνοθέτη του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», Peter Jackson.

The Beatles - Now And Then - The Last Beatles Song (Short Film)

«Όταν ξεκινήσαμε το “Now and Then”, ήταν πολύ δύσκολο γιατί τα φωνητικά του John ήταν κατά κάποιο τρόπο θαμμένα», είπε ο Starr στην ταινία που συνοδεύει το τραγούδι. Ο McCartney εξήγησε ότι η ηχογράφηση του πιάνου του Lennon έπνιγε τα φωνητικά του και, το 1995, το τρίο αποφάσισε να το παρατήσει. Οι συνεδρίες «μαράζωναν σε ένα ντουλάπι», όπως ισχυριζόταν ο McCartney μέχρι πέρυσι.

Η ιστορία του «Now And Then» του τελευταίου τραγουδιού των Beatles

Η ιστορία του «Now And Then» ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο John ηχογράφησε ένα demo με φωνητικά και πιάνο στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη. Η σύζυγός του, η Yoko Ono, έδωσε το 1994 την ηχογράφηση στους Paul, George και Ringo μαζί με τα υπόλοιπα demos του John για τα «Free As Bird» και «Real Love», τα οποία ολοκληρώθηκαν ως νέα τραγούδια των Beatles και αντίστοιχα κυκλοφόρησαν ως singles το 1995 και 1996, ως μέρος του «The Beatles Anthology».

Την ίδια στιγμή τότε, ο Paul, o George και o Ringo ολοκλήρωσαν μια πρόχειρη μίξη για το «Now And Then» με τον παραγωγό Jeff Lyne. Εκείνη την περίοδο όμως, οι τεχνολογικοί περιορισμοί εμπόδισαν τον διαχωρισμό φωνητικών του John και πιάνου, για να επιτευχθεί η καθαρή αθόρυβη μίξη που απαιτείται ώστε  να τελειώσει το τραγούδι.

Έτσι το «Now And Then» έμεινε στο ράφι, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα το ξαναδουλέψουν. Σήμερα αναβίωσε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να «αποσπάσει» τη φωνή του Lennon από το αρχικό demo.

Ο Peter Jackson ήταν αυτός που πρότεινε στον McCartney να ξαναπιάσουν το τραγούδι χρησιμοποιώντας τεχνολογία ΑΙ που τους επέτρεψε να απομονώσουν και να βελτιώσουν τον ήχο πίσω από το αρχικό υλικό.

Sean Ono Lennon:«Ο μπαμπάς μου σίγουρα θα συμφωνούσε. Είναι σαν μια χρονοκάψουλα»

«Ορίστε, η φωνή του John, κρυστάλλινη. Είναι αρκετά συναισθηματικό. Και όλοι παίζουμε σε αυτό, είναι μια γνήσια ηχογράφηση των Beatles. Το κοινό δεν έχει ακούσει το νέο τραγούδι, νομίζω ότι είναι συναρπαστικό» δήλωσε ο McCartney. «Ήταν όσο πιο κοντά μπορούσαμε να τον έχουμε μέσα στο δωμάτιο, οπότε είναι πολύ συγκινητικό για όλους μας. Ήταν σαν να είχαμε τον John εκεί, ξέρεις» πρόσθεσε ο Ringo.

«Το 1995, μετά από αρκετές ημέρες στο στούντιο, ο George ένιωσε ότι τα τεχνικά προβλήματα με το demo ήταν ανυπέρβλητα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατό να τελειώσει την ηχογράφηση με αρκετά υψηλά πρότυπα» είπε η Olivia Harrison.

«Ο μπαμπάς μου σίγουρα θα συμφωνούσε, γιατί δεν ντρεπόταν ποτέ να πειραματιστεί με την τεχνολογία ηχογράφησης», δήλωσε ο Sean Ono Lennon στη ταινία μικρού μήκους. «Ήταν απίστευτα συγκινητικό να τους ακούω να συνεργάζονται μετά από τόσα χρόνια που ο μπαμπάς μου έχει φύγει. Είναι το τελευταίο τραγούδι που ο μπαμπάς μου, ο Paul, ο George και ο Ringo έφτιαξαν μαζί. Είναι σαν μια χρονοκάψουλα».

Το μουσικό βίντεο για το τραγούδι θα κυκλοφορήσει στις 3 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία του Peter Jackson.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ