Μουσικη

Yoko Ono: 88 ετών, στο διαμέρισμα που ζούσε με τον John Lennon

Μένει ακόμα στο πολυτελές διαμέρισμα του κτιρίου Ντακότα στο Σέντραλ Παρκ αλλά βγαίνει σπανίως και χρειάζεται φροντίδα

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιόκο Όνο
Η Yoko Ono ποζάρει στο έργο «Doors and Sky Puddles» στα εγκαίνια της έκθεσης «War Is Over!» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αυστραλίας, 14 Νοεμβρίου 2013 © EPA/DAN HIMBRECHTS

Η Γιόκο Όνο είναι ένα πρόσωπο που απεχθάνονται οι περισσότεροι θαυμαστές των Beatles. Μερικοί την ενοχοποιούν για τη διάλυση του συγκροτήματος, ενώ ακόμα περισσότεροι θεωρούν τη συμβολή της στη μουσική, στην τέχνη της περφόρμανς και στον πειραματικό κινηματογράφο σκέτη απάτη - πολύ κακό για το τίποτα. To 1999, το βρετανικό μουσικό περιοδικό New Musical Express τη χαρακτήρισε «ατάλαντη τσαρλατάνο» και δεν είναι λίγοι όσοι την κατηγορούν ότι υπήρξε «κακή μητριά» για τον γιο του Τζον Λένον, τον Τζούλιαν. Έτσι κι αλλιώς, η Γιόκο Όνο είναι περιβόητη τόσο ως καλλιτέχνις των multimedia, όσο και ως celebrity της Νέας Υόρκης· σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, κλείνει τα 88 και η υγεία της είναι κλονισμένη.

Η Όνο γεννήθηκε το 1933 στο Τόκιο και επέζησε στον βομβαρδισμό της πόλης το 1945. Το 1953 εγκατέλειψε τις σπουδές της και πήγε στη Νέα Υόρκη όπου συνδέθηκε με καλλιτέχνες της ομάδας Fluxus στην οποία ανήκε ο Γιόζεφ Μπόυς και ο μουσικός Τζον Κέιτζ. Το 1969 παντρεύτηκε τον Τζον Λένον -ήταν ο τρίτος της γάμος-αλλά το 1970 δήλωσε ότι δεν ήταν καλός σύζυγος και πως «η συμπεριφορά του ήταν απάνθρωπη». Παρ’ όλ’ αυτά, εκτός από ένα διάλειμμα ενάμισι χρόνου, έμεινε μαζί του μέχρι τη δολοφονία του στις 8 Δεκεμβρίου 1980.

Τζον Λένον - Γιόκο Όνο
© EPA

Υπήρξε αδυσώπητη επιχειρηματίας -φέρεται να έχει συσσωρεύσει περιουσία 700 εκατομμυρίων- και γι’ αυτό έχει δεχτεί κριτική και έχει γίνει αντικείμενο σάτιρας: στο mockumentary “All You Need Is Cash” που παρωδεί τους Beatles, ένας χαρακτήρας που μοιάζει με την Όνο εμφανίζεται σαν αξιωματικός των Ναζί. Το σίγουρο είναι ότι κυνήγησε με πάθος τη δημοσιότητα: το 2017, με απόφαση της Ένωσης Εθνικών Εκδοτών Μουσικής, το κομμάτι “Imagine” δεν ανήκει πλέον μόνο στον Τζον Λένον, αλλά οι στίχοι του τραγουδιού φέρουν και την υπογραφή της Γιόκο Όνο.

Yoko Ono - Warzone

Η Όνο μένει ακόμα στο πολυτελές διαμέρισμα του κτιρίου Ντακότα στο Σέντραλ Παρκ αλλά βγαίνει σπανίως και χρειάζεται φροντίδα όλο το 24ωρο. Την τελευταία φορά που εθεάθη στη Νέα Υόρκη ήταν στο ιταλικό εστιατόριο Cipriani: αν και φορούσε τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά και το καπέλο, βρισκόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο και τη βοηθούσε ο γιος της Σον Λένον. Η πιο πρόσφατη της μουσική δουλειά ήταν το “Warzone” το 2018 και το πιο πρόσφατο βίντεο το “Onochord” το 2004.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ