Μουσικη

Σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί το Bohemian Rhapsody

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του πιο διάσημου τραγουδιού των Queen

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα κυκλοφορεί το Bohemian Rhapsody των Queen
Ο Freddy Mercury ήταν ο βασικός συνθέτης του «Bohemian Rhapsody» μαζί με τους υπόλοιπους Queen © Getty Images / Lex van Rossen / MAI

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το Bohemian Rhapsody των Queen - Η ιστορία του τραγουδίου «που δεν θα παιζόταν ποτέ στο ραδιόφωνο και δεν θα γινόταν ποτέ επιτυχία»

Σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου, το 1975 κυκλοφορεί το επικό Bohemian Rhapsody των Queen.

Το εξάλεπτο αριστούργημα είναι ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια όλων των εποχών, πουλώντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του. Όλοι μας έχουμε ακούσει το κομμάτι, αλλά πόσοι είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να ισχυριστούν ότι ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάει;

Queen – Bohemian Rhapsody (Official Video Remastered)

Το «Bohemian Rhapsody» των Queen κυκλοφόρησε το 1975 και έγινε αμέσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και διάσημα τραγούδια της εποχής του.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η επιτυχία των Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor και John Deacon παραμένει εξίσου λατρεμένη, ενώ ο τίτλος του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2019, «Bohemian Rhapsody», μιας βιογραφικής ταινίας των Queen που καταγράφει την επιτυχία του συγκροτήματος. Το 2018 έφθασε να είναι το τραγούδι με τα περισσότερα streams του 20ου αιώνα αφού ακούστηκε πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια φορές.

Ο Freddy Mercury πίσω από την δημιουργία του Bohemian Rhapsody

Το τραγούδι χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για να ηχογραφηθεί, με τους Brian, Freddie και Roger να τραγουδούν έως και 10 ώρες την ημέρα και τον Freddie Mercury να παίζει τα μέρη του πιάνου, το ίδιο πιάνο που χρησιμοποίησε ο Paul McCartney στην ηχογράφηση του «Hey Jude» των Beatles.

Ο παραγωγός Roy Thomas Baker μίλησε για τη δημιουργία του κομματιού σε μια συνέντευξη το 1999: «Το Bohemian Rhapsody ήταν εντελώς τρελό, αλλά απολαύσαμε κάθε λεπτό του. Έπρεπε να το ηχογραφήσουμε σε τρεις ξεχωριστές ενότητες. Κάναμε όλη την αρχή, μετά ολόκληρο το μεσαίο κομμάτι και μετά ολόκληρο το τέλος.

Ο Freddy Mercury ήταν ο βασικός συνθέτης  του «Bohemian Rhapsody» μαζί με τους υπόλοιπους Queen, τον Αύγουστο του 1975

Ήταν σκέτη τρέλα. Το μεσαίο μέρος ήταν αρχικά μόλις μερικά δευτερόλεπτα, αλλά ο Freddie συνέχιζε τραγουδώντας με περισσότερους "Galileos" και συνεχίσαμε να επεκτείνουμε τα μέρη της όπερας, κάνοντάς το όλο και μεγαλύτερο. Δεν σταματήσαμε ποτέ να γελάμε».

Για τι πράγμα μιλάει το Bohemian Rhapsody

Μέρη ενός τραγουδιού που συνήθιζε να παίζει στο πιάνο με τίτλο «The Cowboy Song» περιείχαν κάποιους στίχους που κατέληξαν στο κομμάτι, αλλά ο Freddie Mercury αρνιόταν πάντα να εξηγήσει ποιο ήταν το νόημα του τραγουδιού, λέγοντας μόνο ότι το «Bohemian Rhapsody» μιλούσε για τις σχέσεις.

Ο κιθαρίστας της μπάντας, Brian May πίστευε ότι το τραγούδι αφορούσε τα προσωπικά τραύματα του Freddy Mercury: «Ο Freddy ήταν ένα πολύ περίπλοκο άτομο. Αστείος επιφανειακά, αλλά έκρυβε ανασφάλειες και προβλήματα στο να συμβιβάσει τη ζωή του με την παιδική του ηλικία. Δεν εξήγησε ποτέ τους στίχους, αλλά νομίζω ότι έβαλε ένα πολύ μεγάλο μέρος του εαυτού του σε αυτό το τραγούδι».

Ο Freddy Mercury φέρεται να ξεκίνησε να γράφει μέρη του «Bohemian Rhapsody» το 1960

Ωστόσο, σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC, ο ντράμερ των Queen, Roger Taylor είπε ότι το πραγματικό νόημα του τραγουδιού ήταν «αρκετά αυτονόητο με λίγη παλαβομάρα στη μέση».

Τέσσερα στούντιο χρησιμοποιήθηκαν για την ηχογράφηση του Bohemian Rhapsody

Οι Queen πέρασαν έναν μήνα κάνοντας πρόβες στο Ridge Farm Studio βόρεια του Λονδίνου τον Αύγουστο του 1975, όπου ηχογράφησαν τραγούδια για το άλμπουμ τους, «A Night At The Opera».

Ο Roger Taylor αργότερα επιβεβαίωσε ότι το «Bohemian Rhapsody» ήταν ένα από τα τραγούδια που δούλεψαν όσο βρίσκονταν εκεί, ωστόσο χρησιμοποιήθηκαν επίσης τέσσερα επιπλέον στούντιο. Τα Roundhouse, Sarm East Studios, Scorpio Sound και Wessex Sound Studios.

Το «Bohemian Rhapsody» χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για να ηχογραφηθεί και ορισμένα μέρη του τραγουδιού φέρεται να περιείχαν 180 overdubs.

Ο Mercury χαρακτήρισε το «Bohemian Rhapsody» ως μια παρωδία όπερας συνδυάζοντας τρεις συνθέσεις του

Το τραγούδι ήταν μπροστά από την εποχή του και αποτελούνταν από πολλές ενότητες: μια εισαγωγή, ένα κομμάτι μπαλάντας, ένα απόσπασμα όπερας, ένα κομμάτι σκληρού ροκ και τον επίλογο.

Ο Brian May εξήγησε τη διαδικασία της ηχογράφησης και πώς φτιάχτηκε το τραγούδι σε μια συνέντευξη στο Guitar World το 2021: «Αυτό το κομμάτι το δουλεύαμε για πολύ καιρό. Ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν του πάθους του Freddy. Ξέραμε ότι ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο».

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το Bohemian Rhapsody των Queen
Ο Mercury χαρακτήρισε το «Bohemian Rhapsody» ως μια παρωδία όπερας © Getty Images / Anwar Hussein

Γιατί το Bohemian Rhapsody ήταν τόσο αμφιλεγόμενο;

Το τραγούδι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για single, συνδυάζοντας διαφορετικά μουσικά στυλ ενώ απουσιάζει ρεφρέν. Οι στίχοι είναι ασαφείς και ενώ θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος ερωτική μπαλάντα, οι αναφορές σε φόνο σίγουρα λειτούργησαν αρνητικά και σόκαραν το κοινό της εποχής.

Όταν το συγκρότημα ήθελε να κυκλοφορήσει το «Bohemian Rhapsody» το 1975, στελέχη της δισκογραφικής εταιρίας είπαν στους Queen ότι με διάρκεια 5 λεπτών και 55 δευτερολέπτων, το τραγούδι δεν θα παιζόταν ποτέ στο ραδιόφωνο και δεν θα γινόταν ποτέ επιτυχία.

Ωστόσο, οι Queen έδωσαν το κομμάτι στον ραδιοφωνικό σταθμό Capital FM, όπου ο DJ Kenny Everett έπαιξε μέρη του τραγουδιού για τους ακροατές του, μέχρι που άρχισαν να ζητούν να ακούσουν ολόκληρο το τραγούδι, με αποκορύφωμα το «Bohemian Rhapsody» να παιχτεί ολόκληρο 14 φορές μέσα σε δύο ημέρες.

Οι δισκογραφικές εταιρείες ήταν σίγουρες ότι το Bohemian Rhapsody δεν θα έβγαινε ποτέ στον αέρα

Ο DJ Paul Drew, ο οποίος διηύθυνε τον σταθμό RKO General στις Ηνωμένες Πολιτείες, άκουσε το κομμάτι από τον Capital FM και άρχισε να παίζει τον δίσκο στην εκπομπή του, με αποτέλεσμα οι θαυμαστές να ζητούν την κυκλοφορία του ως single.

Ο Roy Thomas Baker δήλωσε αργότερα ότι «ήταν μια περίεργη κατάσταση όπου το ραδιόφωνο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έπαιζε ένα κομμάτι που οι δισκογραφικές εταιρείες ήταν σίγουρες ότι δεν θα έβγαινε ποτέ στον αέρα».

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το Bohemian Rhapsody των Queen
Ο Freddie Mercury αρνιόταν να εξηγήσει ποιο ήταν το νόημα του τραγουδιού © Getty Images / Graham Wiltshire

Σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Το «Bohemian Rhapsody» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1975 και έγινε το πιο διάσημο τραγούδι των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έμεινε στην πρώτη θέση για εννέα εβδομάδες.

Το κομμάτι επέστρεψε επίσης στο νούμερο ένα μετά τον θάνατο του Freddie Mercury τον Νοέμβριο του 1991 και έμεινε εκεί για πέντε εβδομάδες, σπάζοντας άλλο ένα ρεκόρ ως νούμερο ένα χριστουγεννιάτικο κομμάτι.

Το 2018, μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Bohemian Rhapsody», το τραγούδι μπήκε για άλλη μια φορά στα charts, 26 χρόνια αφότου βρέθηκε για τελευταία φορά στο top 40.

Από τον Elton John μέχρι και τον Axl Rose

Πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει το «Bohemian Rhapsody» όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο κάποιοι ξεχώρισαν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Η Elaine Paige διασκεύασε το τραγούδι στο άλμπουμ αφιέρωμα «The Queen Album» του 1988 με μεγάλη επιτυχία.

Bohemian Rhapsody

Το 1993, διάφοροι Βρετανοί celebrities έκαναν τη δική τους παρωδία του τραγουδιού για το Comic Relief και ο Kanye West διασκεύασε το κομμάτι κατά τη διάσημη παράσταση του στο Glastonbury το 2015, με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία.

Ο Elton John, ο Axl Rose και οι Queen έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες της επιτυχίας στο «The Freddie Mercury Tribute Concert» το 1992, με τον Elton John στο πιάνο να αποδίδει το κομμάτι με συγκινητικό τρόπο στη μνήμη του Freddie.

Queen - Elton John & Axl Rose - Bohemian Rhapsody (The Freddie Mercury Tribute Concert) HD

Αλλά ίσως το πιο συγκινητικό – και ειρωνικό – από όλα, είναι η στιγμή που ένας άγνωστος Adam Lambert τραγούδησε το «Bohemian Rhapsody» στην πρώτη του ακρόαση στο American Idol, πριν γίνει ο επίσημος frontman των Queen δύο χρόνια αργότερα.

Adam Lambert & Dimitrius Graham Duet “Bohemian Rhapsody”  | American Idol 2019 Finale

Σαν σήμερα Γεγονότα

475 - Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας.
802 - Καθαιρείται η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία. Συνωμότες τοποθετούν στον βυζαντινό θρόνο τον Νικηφόρο Α΄.
1517 - Μεταρρύθμιση: Ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί τις 95 Θέσεις του στον καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης.
1587 - Εγκαινιάζεται η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Λέιντεν.
1614 - Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η κωμωδία του Μπεν Τζόνσον Η γιορτή του Αγίου Βαρθολομαίου.
1864 - Η Νεβάδα γίνεται η 36η πολιτεία των Η.Π.Α.
1903 - Σύγκρουση σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών στην Ινδιανάπολη με απολογισμό 17 νεκρούς.
1912 - Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο.
1917 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Διεξάγεται η μάχη της Μπερ Σεβά, όπου πραγματοποιείται η «τελευταία επιτυχημένη έφοδος ιππικού στην ιστορία».
1918 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Μούδρου μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συμμάχων.
1922 - Ο Μπενίτο Μουσολίνι γίνεται πρωθυπουργός της Ιταλίας.
1922 - Η δίκη των έξι: Συνέρχεται το έκτακτο στρατοδικείο στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Οθωναίο.
1924 - Ανακοινώνεται στο Μιλάνο η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.
1926 - Εκδίδεται το τελευταίο φύλλο της ανεξάρτητης ιταλικής εφημερίδας Il Mondo, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι.
1938 - Παγκόσμια οικονομική ύφεση: Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα δεκαπέντε σημείων με στόχο να αναβαθμίσει την προστασία του επενδυτικού κοινού.
1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η μάχη της Αγγλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτρέπει πιθανή γερμανική εισβολή.
1941 - Μετά από 14 χρόνια έργων, ολοκληρώνεται το όρος Ράσμορ.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αντιτορπιλικό USS Reuben James τορπιλίζεται από γερμανικό υποβρύχιο κοντά στην Ισλανδία, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 Αμερικανούς ναύτες. Είναι το πρώτο πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού που βυθίζεται από εχθρική ενέργεια στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1956 - Κρίση του Σουέζ: Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία βομβαρδίζουν την Αίγυπτο για να την αναγκάσουν να ανοίξει τη Διώρυγα του Σουέζ.
1961 - Στη Σοβιετική Ένωση, απομακρύνεται η σορός του Ιωσήφ Στάλιν από το Μαυσωλείο του Λένιν.
1963 - Έκρηξη σε δεξαμενή προπανίου στην Ινδιανάπολη σκοτώνει 74 άτομα και τραυματίζει άλλα 400 κατά τη διάρκεια επίδειξης παγοδρομίας.
1963 - Διαμαρτυρία προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ιαπωνία, με αφορμή δήλωση του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ότι τα φορτία σίτου, που αγόρασε η Ε.Σ.Σ.Δ., θα μεταφερθούν αποκλειστικά και μόνο με αμερικανικά πλοία.
1965 - Η Ιερά Σύνοδος απορρίπτει το αυτόματο διαζύγιο και τη δυνατότητα τέταρτου γάμου.
1969 - Σε ποινές κάθειρξης μέχρι και 25 ετών καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών 8 από τους 10 κατηγορούμενους για βομβιστικές ενέργειες κατά του καθεστώτος. Καταδικασθέντες είναι οι Γιώργος Ανωμερίτης (25 χρόνια), Δ. Δώδος (25 χρ.), Δ. Παπαϊωάννου (25 χρ.), Α. Μυλωνάς (23 χρ.), Βασίλης Ράπανος (8 χρ.), Αικ. Χουλιάρα (7 χρ.), Δ. Κατσαρός (6 χρ.) και Δημοσθένης Δεσποινιάδης (1 χρ.).
1979 - Η πτήση 2605 της Western Airlines συντρίβεται κατά την προσγείωσή της στην Πόλη του Μεξικού, σκοτώνοντας 73 άτομα.
1984 - Δολοφονείται από δύο σωματοφύλακές της η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι.
1996 - Αεροπλάνο συντρίβεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, σκοτώνοντας 99 άτομα.
1998 - Αρχίζει η κρίση του αφοπλισμού του Ιράκ: Το Ιράκ ανακοινώνει ότι δε θα συνεργαστεί πλέον με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών.
1999 - Πτώση αεροσκάφους Boeing 767 της Egyptair προς Κάιρο, στη Μασσαχουσέτη (από τη Νέα Υόρκη). Νεκροί και οι 217 επιβαίνοντες.
1999 - Υπογράφεται από τους ηγέτες της Καθολικής και Λουθηρανικής Εκκλησίας το Δόγμα της Κρίσης, τερματίζοντας έναν αιώνα διαμάχης για τη φύση της πίστης και της σωτηρίας.
2000 - Αεροσκάφος Boeing 747 των Αερογραμμών της Σιγκαπούρης συντρίβεται αμέσως μετά την απογείωσή του στην Ταϊβάν, με συνέπεια το θάνατο 81 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 81 (διασώθηκαν 16).
2000 - Συντριβή αεροσκάφους Αντόνοφ στην Αγκόλα σκοτώνει 50 άτομα.
2000 - Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον γίνεται ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία που αναλαμβάνει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας.
2001 - Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας ερευνητής Απόστολος Γεωργόπουλος, που εργάζεται στο χημικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου της Βιέννης, ανακοινώνει την ανακάλυψη μιας ουσίας (GEO 1) που εξουδετερώνει το βάκιλο του άνθρακα σε λίγα δευτερόλεπτα (χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό).
2002 - Σεισμός 5,4 Ρίχτερ πλήττει την επαρχία Κάμπομπάσο της Νότιας Ιταλίας, με 29 νεκρούς εκ των οποίων τα 25 παιδιά (κατέρρευσε στέγη νηπιαγωγείου στην Απουλία και το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Σαν Τζουλιάνο-Η Ιταλία κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης-άλλα 36 άτομα τραυματίζονται- περίπου 3.000 άτομα μένουν άστεγα).
2002 - Κλείνει οριστικά ο περίφημος οίκος μόδας του Ιβ Σαν Λοράν
2004 - Πρόεδρος της Ουρουγουάης εκλέγεται ο Ταβαρέ Βάσκες. Πρόκειται για τον πρώτο αριστερό πρόεδρο στην ιστορία της χώρας.
2004 - Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου οικοδομείται ξανά, στη μνήμη των 1.065 θυμάτων που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν το Τείχος.
2004 - Η Ρουάντα αποστέλλει στρατό ως ειρηνευτική δύναμη στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.
2015 - Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάρριψη ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου με 224 επιβάτες στην Αίγυπτο.
2017 - Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις των σπιτιών της ελληνικής μειονότητας στην Χειμάρρα της Αλβανίας από την επιθεώρηση χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας η οποία είχε στείλει ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες βορειοηπειρωτών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.

Σαν σήμερα Γεννήσεις

1345 - Φερδινάνδος Α΄, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1391 - Εδουάρδος, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1424 - Βλάντισλαβ Γ΄ της Βάρνας, βασιλιάς της Πολωνίας
1514 - Βόλφγκανγκ Λάτσιους, Αυστριακός ιστορικός
1632 - Γιοχάνες Βερμέερ, Ολλανδός ζωγράφος
1686 - Σενεσίνο, Ιταλός τραγουδιστής
1705 - Πάπας Κλήμης ΙΔ΄
1711 - Λάουρα Μπάσσι, Ιταλίδα φυσικός και ακαδημαϊκός
1760 - Κατσουσίκα Χοκουσάι, Ιάπωνας καλλιτέχνης
1795 - Τζον Κητς, Άγγλος ποιητής
1815 - Καρλ Βάιερστρας, Γερμανός μαθηματικός
1835 - Αδόλφος φον Μπάιερ, Γερμανός χημικός
1887 - Τσιανγκ Κάι Σεκ, Κινέζος στρατιωτικός και πολιτικός
1888 - Ναπολέων Λαπαθιώτης, Έλληνας ποιητής
1892 - Αλεξάντρ Αλιέχιν, Ρώσος σκακιστής
1917 - Ουίλιαμ Χάρντι Μακνήλ, Καναδός ιστορικός
1920 - Χέλμουτ Νιούτον, Γερμανός φωτογράφος
1922 - Νορόντομ Σιχανούκ, βασιλιάς της Καμπότζης
1929 - Μπαντ Σπένσερ, Ιταλός ηθοποιός
1930 - Μάικλ Κόλινς, Αμερικανός αστροναύτης
1936 - Μάικλ Λάντον, Αμερικανός ηθοποιός
1939 - Γιάννης Καλαμίτσης, Έλληνας στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός
1943 - Αριστοτέλης Παυλίδης, Έλληνας πολιτικός
1946 - Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1947 - Κώστας Αρζόγλου, Έλληνας ηθοποιός
1947 - Χέρμαν βαν Ρομπέι, Βέλγος πολιτικός
1950 - Ζάχα Χαντίντ, Ιρακινή αρχιτέκτονας
1960 - Λουίς Φορτούνιο, κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο
1961 - Πίτερ Τζάκσον, Νεοζηλανδός σκηνοθέτης
1964 - Μάρκο φαν Μπάστεν, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής
1967 - Πέτρος Γαϊτάνος, Έλληνας τραγουδιστής
1968 - Αντόνιο Ντέιβις, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1971 - Αλφόνσο Φορντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1972 - Γρηγόρης Γεωργάτος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1974 - Μουζί Ιζέτ, Τούρκος ποδοσφαιριστής
1976 - Χοσέ Μαρία Γκουτιέρεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
2005 - Πριγκίπισσα Ελεονώρα των Αστουριών

Σαν σήμερα Θάνατοι

1214 - Ελεονώρα της Αγγλίας, βασίλισσα της Καστίλης
1448 - Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1534 - Αλφόνσος Α΄ των Έστε, δούκας της Φερράρα
1723 - Κόζιμο Γ΄ των Μεδίκων, μέγας δούκας της Τοσκάνης
1785 - Φρειδερίκος Β΄, λάντγκραβος της Έσσης-Κάσσελ
1860 - Τόμας Κόχραν (10ος κόμης του Ντάντοναλντ), Βρετανός ναυτικός
1881 - Τζορτζ Ντε Λονγκ, Αμερικανός στρατιωτικός και εξερευνητής
1911 - Τζον Τζόζεφ Μοντγκόμερι, Αμερικανός εφευρέτης και μηχανικός
1916 - Κάρολος Ρώσσελ, Αμερικανός ευαγγελιστής
1918 - Έγκον Σίλε, Αυστριακός ζωγράφος
1926 - Χάρρυ Χουντίνι, Ούγγρος μάγος
1943 - Μαξ Ράινχαρντ, Αυστριακός σκηνοθέτης
1976 - Αϊλίν Γκρέι, Ιρλανδή σχεδιάστρια επίπλων
1982 - Χρυσόστομος Πιπιλιάγκας, Έλληνας πολιτικός
1984 - Ίντιρα Γκάντι, Ινδή πολιτικός
1984 - Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, Ιταλός ηθοποιός και σεναριογράφος
1985 - Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής
1986 - Ρόμπερτ Μιούλικεν, Αμερικανός φυσικός και χημικός
1988 - Αλφρέντ Πελλάν, Καναδός ζωγράφος
1993 - Φεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης
1993 - Ρίβερ Φίνιξ, Αμερικανός ηθοποιός
2002 - Μιχαήλ Στασινόπουλος, Έλληνας πολιτικός
2006 - Πίτερ Βίλεμ Μπότα, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
2011 - Κλίφορντ Χάσμπαντς, γενικός κυβερνήτης των Μπαρμπάντος
2013 - Ζεράρ ντε Βιλιέ, Γάλλος συγγραφέας
2020 - Σον Κόνερι, Βρετανός ηθοποιός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ