Μουσικη

6 φεστιβάλ μουσικής - Σειρήνες για ταξίδι

Από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη, σε αρχαία και νεότερα τοπόσημα, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι μουσικοί μας βάζουν σε trip με μελωδική αφορμή

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου © Χάρης Ακριβιάδης

Μουσικά φεστιβάλ για τον Αύγουστο 2023 στη Σάμο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σύρο, την Κρήτη

Samos Young Artists Festival
Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, Σάμος, 7-13 Αυγούστου 2023
Με μπόσα νόβα και βραζιλιάνικη τζαζ, με μελωδίες από τη Γαλλία και ισπανικά λαϊκά τραγούδια, με αγαπημένες οπερατικές άριες και αργεντίνικα τάνγκο μας ιντριγκάρει για ένα ταξίδι στη Σάμο το φεστιβάλ του δραστήριου Ιδρύματος Schwarz. Κάτω από θαλερά πεύκα και πανύψηλες ελιές και με τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας στον ορίζοντα, το ειδυλλιακό σκηνικό του αρχαίου θεάτρου στο Πυθαγόρειο γίνεται σημείο συνάντησης για Έλληνες και ξένους ανερχόμενους μουσικούς και γνωστούς καλλιτέχνες. Φέτος, στην δέκατη τρίτη διοργάνωσή του, την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αναγνωρισμένος τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, πτυχιούχος του Curtis Institute of Music, σε συνεργασία με την πιανίστα Masha Ilyashov. Από την ορχήστρα θα μας δώσουν ραντεβού, μεταξύ άλλων, οι τραγουδιστές Νίνα Πάπα και Λεονέλ Καπιτάνο, η σοπράνο Σιβόν Σταγκ, ο τενόρος Μάθιου Νιούλιν και σολίστ όπως οι πιανίστες Άρης Αλέξανδρος Μπλέτενμπεργκ και Μαρτσέλο Αμαράλ και οι βιολονίστες Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν και Αντρέα Ομπίσο.

Samos Young Artists Festival
Samos Young Artists Festival © Schwarz Foundation, 2021. Φωτογραφία: Kevin Dalferth

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Λέσβος, 11-19 Αυγούστου 2023
Από τη γέφυρα της Κρεμαστής στην Αγία Παρασκευή και το Κάστρο της Μυτιλήνης έως τη Στέγη Τεχνών Σ. Τρύφων και το παραθαλάσσιο πάρκο του Ξενοδοχείου Δελφίνια στο Μόλυβο θέλει να μας παρασύρει με μουσική αφορμή το φεστιβάλ που διευθύνουν δυο Ελληνογερμανίδες πιανίστριες της νεότερης γενιάς, η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν. Επικεντρώνοντας φέτος στο θέμα «Συμβίωση», με όχημα την ενωτική δύναμη της μουσικής, στέλνουν ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα της αρμονικής συμβίωσής μας με τη φύση. Συνοδοιπόροι τους σ’ αυτή την καλλιτεχνική αποστολή γι’ αυτό το καλοκαίρι: η βιολονίστα Άντιε Βάιτχαας (ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τις σπουδαιότερες ορχήστρες της Γερμανίας, αλλά και με τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο, την Ορχήστρα Philharmonia και τη Συμφωνική του BBC), ο γνωστός τσελίστας Ίζανγκ Έντερς, ο πολυβραβευμένος βιολονίστας Νώε Ινουί, ο τσελίστας, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Kόμπλεντς, Μπένεντικτ Κλέκνερ, ο διακεκριμένος σολίστ του βιολιού και μαθητής του Γεχούντι Μενουχίν, Κιρίλ Τρούσοφ, ο διεθνώς αναγνωρισμένος κλαρινετίστας και συνθέτης Ντάβιντ Ορλόφσκυ κ.ά.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Kournos Music Festival
Λήμνος, 11-27 Αυγούστου 2023
Μια τοποειδική περφόρμανς για τον λημνιακής καταγωγής εικαστικό Ράλλη Κοψίδη (1929-2010) από τον γνωστό ηθοποιό Δημήτρη Μαμιό και τον συνθέτη και πολυοργανίστα Γιώργο Κατακουζηνό. Το νέο λυρικό έργο του συνθέτη της «Στρέλλας» Μιχάλη Παρασκάκη με αφετηρία τον μύθο της βασίλισσας Υψιπύλης, με τη συμμετοχή του βαρύτονου Γιώργου Ιατρού και του ακορντεονίστα Κωνσταντίνου Ζιγκερίδη. Τραγούδια σε στίχους ποιητών του μεσοπολέμου από τον Αργύρη Μπακιρτζή, αλλά και αφιέρωμα στον συνθέτη του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού Μπαγιαντέρα με τον Γιάννη Διονυσίου. Το Oros Ensemble με τον διακεκριμένο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο για δύο βράδια στο ατμοσφαιρικό αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας σε ένα νέο έργο εμπνευσμένο από τους «Σπόρους σε κίνδυνο» και τα ατέλειωτα σιτοχώραφα της Λήμνου. Ανοιχτό σε διαφορετικά ακούσματα, το φεστιβάλ παρουσιάζει έργα Λημνιών καλλιτεχνών ή δημιουργών που εμπνέονται από αυτή την γωνιά του βορείου Αιγαίου, επιλέγοντας για τις δράσεις του σημαντικά τοπόσημα της περιόδου του Μεσοπολέμου. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Kournos Music Festival
Kournos Music Festival

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων
Θέατρο Απόλλων και Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου, 12-19 Αυγούστου 2023
Θα μπορούσαμε να κλείσουμε εισιτήριο απλά για την εμπειρία μιας μελωδικής βραδιάς στην «έδρα» του: το ιστορικό θέατρο Απόλλων με τις προσωπογραφίες διάσημων μουσικών στην οροφή του. Τα «ηχηρά» ραντεβού, όμως, με γνωστούς καλλιτέχνες δεν λείπουν από την καθιερωμένη μουσική γιορτή που επιμελείται ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης στη κούκλα νεοκλασική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα και ο κοσμαγάπητος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς καταφθάνουν για ένα γκαλά όπερας. Ο Γιάννος Μαργαζιώτης, ο Ρενάτο Ρίπο (βιολοντσέλο), η Αλεξία Μουζά (πιάνο), ο Τίτος Γουβέλης (πιάνο), η Ai Motohashi (πιάνο) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα αποδώσουν διαμάντια της μουσικής δωματίου. Ενώ ο Αρμένιος βιολονίστας και καθηγητής Hrachya Harutyunian θα ολοκληρώσει το masterclass του με ένα δωρεάν ρεσιτάλ βιολιού στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ερμούπολης.

Η Τσέλια Κοστέα στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων
Η Τσέλια Κοστέα στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, 21-26 Αυγούστου 2023
Δεν είναι μόνο η γραφικότητα του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου και η μαγευτική θέα από τον Σαν Τζώρτζη των Καθολικών. Είναι που εδώ, στην έδρα της Καθολικής Επισκοπής της Σύρου, βρίσκεται και το παλαιότερο σε λειτουργία εκκλησιαστικό όργανο της Ελλάδας. Με στόχο την ανάδειξή τους γεννήθηκε αυτή η μουσική συνάντηση, την διεύθυνση της οποίας υπογράφει ο γεννημένος στην Ερμούπολη αρχιμουσικός και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής. Στους προσκεκλημένους τους για φέτος ο Τζιανλούκα Λιμπερτούτσι, οργανίστας του Βικαριάτου για την Πόλη του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο οργανίστας και καθηγητής στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Fryderyk Chopin της Βαρσοβίας Μίχαου Μαρκουσέβιτς και η σολίστ του κόρνου Μαρτίνα Ράιτμαν, ο διακεκριμένος Τσέχος οργανίστας Κάρελ Μαρτίνεκ και η υψίφωνος της ΕΛΣ Χριστίνα Ασημακοπούλου. Στις 25/8 το ΑΝΩ στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη το σύνολο εγχόρδων Αthens Classical Players υπόσχεται μελωδίες «Από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε».

Καθεδρικός ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
Καθεδρικός ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου © Δημήτρης Βαμβακούσης

11ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων
Minoa Palace Resort & Αρχαίο Θέατρο Άπτερας, 28 Αυγούστου-4 Σεπτεμβρίου 2023
Με τίτλο του και αφετηρία του για φέτος την σύνθεση «Η Δημιουργία του Κόσμου» (1923) του Darius Milhaud, το γνωστό ραντεβού για τους φίλους της μουσικής δωματίου εστιάζει σε καινοτόμα έργα που άνοιξαν νέους ορίζοντες. Οι παρτιτούρες θα ανοίξουν στο Κουιντέτο με πιάνο του Σούμαν, την Πρώτη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν και το Πρώτο Κουαρτέτο με πιάνο του Μότσαρτ. Δεν λείπουν και πιο σύγχρονες συνθέσεις, όπως το Vox balaenae του George Crumb, που σπάνια έχει την ευκαιρία να απολαύσει το ελληνικό κοινό, και το μυσταγωγικό WTC 9/11 για κουαρτέτο εγχόρδων και προηχογραφημένη ταινία του μινιμαλιστή συνθέτη Steve Reich. Και ακόμα, δημιουργίες των Άλμπαν Μπεργκ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Άλφρεντ Σνίτκε και Καρλ Νήλσεν. Στη σκηνή θα βρεθούν οι διακεκριμένοι βιολονίστες Josef Špaček από την Τσεχία και Pawel Zalejski από την Πολωνία, η Ιταλίδα Silvia Careddu, 1ο φλάουτο της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας, η διάσημη Ισραηλινή κλαρινετίστα Shirley Brill και φυσικά ονομαστοί Έλληνες μουσικοί, όπως οι Τίτος Γουβέλης, Βασίλης Βαρβαρέσος, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, Γιώργος Δεμερτζής κ.ά.

Ο διακεκριμένος Τσέχος βιολονίστας Josef Špaček έρχεται στο 11ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων
Ο διακεκριμένος Τσέχος βιολονίστας Josef Špaček έρχεται στο 11ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ