Μουσικη

MuSifanto 2023: το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Σίφνου επιστρέφει για 8η χρονιά

Συναυλίες κλασικής και τζαζ μουσικής σε κυκλαδίτικο τοπίο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8ο MuSifanto, φεστιβάλ κλασικής μουσικής στη Σίφνο

Στο 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής MuSifanto στη Σίφνο το μουσικό σύνολο Canto Soave, το τρίο Γ. Κοντραφούρη, συναυλίες και σεμινάρια

Πριν από ένα χρόνο γράφαμε για το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Σίφνου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», ότι είναι πολλά περισσότερα από ένα Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, αποτελώντας έμπνευση για τα παιδιά που «φοιτούν» στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου. Φέτος, στο 8ο MuSifanto, όσοι βρίσκονται στο νησί από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες με έμφαση στην κλασική μουσική με φόντο το κυκλαδίτικο τοπίοενώ θα διεξαχθούν σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας, τρομπέτας, δημιουργία μαθητικής ορχήστρας για τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη», που –εκτός από τη Σίφνο– ταξιδεύει όλο τον χρόνο και στην Ικαρία, τη Κέα, την Κάσο, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη και τη Σέριφο, προσφέροντας προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης σε μαθητές. Ξεχωρίζει, όπως κάθε χρόνο, ο απογευματινός μουσικός περίπατος, μια περιπλάνηση στις ομορφιές της Σίφνου, που επιφυλάσσει αναπάντεχα ζωντανά, μουσικά στιγμιότυπα.

Πρωταρχικός στόχος του MuSifanto είναι να φέρει κυρίως την κλασική μουσική κοντά στους μαθητές και τους κατοίκους του νησιού, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με ανάλογα ακούσματα, αλλά και τους επισκέπτες της Σίφνου. Όπως είπε στην Athens Voice η Τζουλιέττα Καρόρη «στο MuSifanto, ο κύριος σκοπός μας είναι να δώσουμε στα παιδιά ένα όραμα για το τι σημαίνει να μελετούν κλασική μουσική. Γιατί είναι πολύ άχαρο να είσαι σε ένα πιάνο και να προσπαθείς να μάθεις ένα έργο και να μην ξέρεις τι είναι αυτό, πώς παρουσιάζεται».

Όμως η ιδέα του φεστιβάλ αφορά και κάτι ευρύτερο: «Μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι της ανάπτυξης και του τουρισμού και θέλουμε να προτείνουμε έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών στο νησί. Δηλαδή να ξέρει κάποιος που έρχεται τον Ιούλιο στη Σίφνο ότι θα ακούσει καλούς μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και γενικότερα να προσελκύσουμε κι έναν άλλο κόσμο. Στο νησί μας έρχονται πολύ από την Αθήνα τα σ/κ, αλλά και πολλοί ξένοι, Γάλλοι, Αμερικανοί... που είναι εξοικειωμένοι σε καλής ποιότητας συναυλίες».

Στο πλαίσιο του 8ου MuSifanto κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν το μουσικό σύνολο Canto Soave, που ειδικεύεται στη φωνητική μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τους Milos Vukovic και D&A GuitarDuo στην κιθάρα, το τρίο Γ. Κοντραφούρη, που θα παρουσιάσει κομμάτια από τις δισκογραφικές δουλειές του και επιλεγμένες συνθέσεις από το ευρύτερο ρεπερτόριο της Jazz, τον Απόστολο Παληό στο πιάνο, σημαντικούς δασκάλους μουσικής και τους μαθητές τους. Επίσης, highlight είναι και ο Μουσικός Περίπατος την Παρασκευή, όπου οι ακροατές περπατούν σε ένα παλιό μονοπάτι στον αγρό, ξεκινώντας από την Απολλωνία, και σε σημεία της διαδρομής σταματούν για να ακούσουν ζωντανή μουσική. Αν είστε εκείνες τις μέρες στη Σίφνο, να πάτε!

Περισσότερες πληροφορίες: www.MuSifanto.gr
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του MuSifanto

  • 4 Ιουλίου, στις 21:00, Συναυλία τoυ συνόλου *Canto Soave*, Μονή Φυρογίων
  • 5 Ιουλίου, 21.00, Ρεσιτάλ κιθάρας: Milos Vukovic, D&A GuitarDuo (Δημήτρης Κουρζάκης - Άγγελος Μπότσης), Μονή «Παναγιά το Βουνό»
  • 6 Ιουλίου, στις 21:00, Ρεσιτάλ πιάνου: Απόστολος Παληός, Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», Αρτεμώνας
  •  7 Ιουλίου, στις 19:30, Μουσικός Περίπατος, Απογευματινός περίπατος στο μοναδικό στενό του Αρτεμώνα σε διαδρομή φυσικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής με αναπάντεχα ζωντανά μουσικά στιγμιότυπα.
  • 8 Ιουλίου, 21:00, Συναυλία jazz μουσικής: *Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο*, Πλατεία στο Κάτω Πετάλι
  • 9 Ιουλίου 2023 - Ώρα: 21:00, Μαθητική συναυλία σεμιναρίων κιθάρας, τρομπέτας και μουσικών συνόλων, Πλατεία στο Κάτω Πετάλι
  • 10 Ιουλίου, 21:00, Μαθητική συναυλία σεμιναρίων πιάνου και μονωδίας, Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», Αρτεμώνας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ