- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μουσική του Ιάννη Ξενάκη για πρώτη φορά από την Δήλο
Ο Δηµήτρης Δεσύλλας και το σύνολο ΤΥΠΑΝΑ ερμηνεύουν το «Peaux» από το έργο Πλειάδες. Η συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 και ονλάιν
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2023: προβολή συναυλίας από την Δήλο, με μουσική του Ιάννη Ξενάκη από τον Δηµήτρη Δεσύλλα
Μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική συνάντηση μας επιφυλάσσει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθώς μια σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη θα εκπέμψει για πρώτη φορά από την γενέτειρα του θεού της µουσικής, Απόλλωνα, τη Δήλο. Ο διεθνώς καταξιωµένος Έλληνας σολίστ κρουστών Δηµήτρης Δεσύλλας και το σύνολο ΤΥΠΑΝΑ θα ερμηνεύσουν το «Peaux» από το έργο Πλειάδες, ένα δωδεκάλεπτο κοµµάτι που θα φθάσει κοντά μας από τους δέκτες της ΕΡΤ2 και τα κανάλια στο youtube του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του το Ωδείου Αθηνών την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 20:30 –καθώς και µέσα στον Ιούλιο στο ARTE, το µεγαλύτερο ευρωπαϊκό κανάλι για τον πολιτισµό.
Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε µπροστά στους εµβληµατικούς λέοντες της Δήλου, συµβολισµός της βαθιάς σύνδεσης των αρχαίων µύθων, της τέχνης και της ανθρώπινης δηµιουργικότητας για την προστασία της ζωής στο πλανήτη. Πραγµατοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσµιας Συνάντησης Δήλου, µίας πρωτοβουλίας του World Human Forum σε συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε σύµπραξη µε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήµατος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστηµών «Δηµόκριτος» και µε την Europa Nostra. Καλλιτεχνικοί εταίροι της εκδήλωσης ήταν το Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στην συνάντηση συµµετείχε και ο σηµαντικός χορογράφος Άκραµ Καν, το έργο του οποίου «The Jungle Book reimagined» -που εξερευνά τη σχέση της ανθρωπότητας µε τη φύση και την επείγουσα ανάγκη για την προστασία της- παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε δήλωση του ο Βρετανός καταξιωμένος χορογράφος αναφέρθηκε στο πώς «τόποι σαν την Δήλο, µε τα αρχαία ερείπια, ξυπνούν τις πέντε µας αισθήσεις, την φαντασία και µαζί µε την τέχνη µάς καλούν να γίνουµε κοµµάτι της δηµιουργίας».
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Ο Δηµήτρης Δεσύλλας για τις «Πλειάδες» του Ιάννη Ξενάκη που ερμήνευσε στη Δήλο
Ο Δηµήτρης Δεσύλλας γράφει για την προσέγγισή του στο έργο του Ιάννη Ξενάκη «Πλειάδες»: «Κοιτάζω στο παρελθόν για να ταξιδέψω στο µέλλον... Κοιτώ στη Γη για να κατανοήσω τον ουρανό… Κοιτώ στον ουρανό για να κατανοήσω τη Γη... Αντλώ από την παράδοση ενός ολόκληρου κόσµου. Αντιλαµβάνοµαι πως µέσα από την ακρίβεια της µελέτης θα κατανοήσω την µαθηµατική σκέψη ως µέσο για την κατανόηση των αριθµών˙ αριθµών που παραδόξως µέσα από την διονυσιακή µέθη, οδηγούν στο Απολλώνιο Φως. Το Φως της Δήλου. Ένα ταξίδι που οδηγεί αναπόφευκτα –µε νόηµα και δοµή– στον σεβασµό της διαφορετικότητας, της δίχως σύνορα δηµιουργίας, αλλά και πάνω απ’ όλα στην πανανθρώπινη ανάγκη να προστατέψουµε το περιβάλλον που µας φιλοξενεί και µας διδάσκει πως όσο υπάρχει, τόσο θα υπάρχει Πολιτισµός, απ’ όπου και αν προέρχεται, ό,τι χρώµα και αν έχει. Θα ταξιδέψω λοιπόν. Θα ενώσω τα αφρικανικά µου congas µε τα λατινοαµερικάνικα µου bongos, την τουρκική µου grand casa µε τα αµερικάνικα µου toms και τα αραβικά µου τύµπανα. Έτσι είναι βέβαιο πως θα καταφέρω να βρίσκοµαι σε παραπάνω από ένα µέρος ταυτόχρονα. Σε έναν κόσµο δίχως όρια».
Το σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ απαρτίζουν οι Δηµήτρης Δεσύλλας, Ανδρέας Φαρµάκης, Νίκος Μεταλλινός, Μπάµπης Ταλιαδούρος, Δηµήτρης Αργυρόπουλος, Κατερίνα Κοσκινά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Stephan Talneau και την ηχογράφηση, τη µίξη και το µάστερινγκ ο Άγης Γυφτόπουλος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός σταρ της grime συναντά τους Toquel, Εθισμό, Vlospa, Gxhan και Lunar σε ένα line-up που φέρνει την παγκόσμια και την ελληνική rap σκηνή στο ίδιο stage
Η συγκινητική στιγμή στο Λονδίνο και η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Οι προσεχείς συναυλίες μετατίθενται για το 2027
Από μια καλύβα στα Smoky Mountains στην κορυφή της country, από την Jolene στο Dollywood και την Imagination Library
Η Ντόλι Πάρτον συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά «Hannah Montana», υποδυόμενη την «θεία Ντόλι»
Νέες αποκαλύψεις για τη μοιραία πτήση - Τι υποστηρίζει ο πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας
Η Ντόλι Πάρτον έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό τραγούδι το 1973
Από μια ξύλινη καλύβα στο παγκόσμιο στερέωμα
Μια φωνή που σε κερδίζει από την πρώτη νότα!
Ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και ταινία από την εμφάνιση του γκρουπ στο El Coyote του Λος Άντζελες
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το μεγαλύτερο lineup στην ιστορία του Primer Music Festival, μέσα από τη μοναδική συνεργασία του με το παγκόσμιο brand της ZAMNA
Ο 88χρονος ηθοποιός ολοκλήρωσε το όνειρό του σε διάστημα 60 χρόνων
Έξι δεκαετίες μετά, το Pet Sounds παραμένει σπουδαίο. «Ζωντανό» όμως;
Βlack metal, desert fuzz, καλιφορνέζικο psych, ιστορικές επανενώσεις και μεγάλες φωνές μετατρέπουν την Αθήνα σε συναυλιακή ζώνη υψηλής τάσης
Η φετινή διοργάνωση κινείται γύρω από τη θεματική «Μουσικές ρίζες»
«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», απαντάει τα Κρεμλίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.