Μουσικη

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μουσική του Ιάννη Ξενάκη για πρώτη φορά από την Δήλο

Ο Δηµήτρης Δεσύλλας και το σύνολο ΤΥΠΑΝΑ ερμηνεύουν το «Peaux» από το έργο Πλειάδες. Η συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 και ονλάιν

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ ερμηνεύει Ιάννη Ξενάκη στη Δήλο
Το σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ ερμηνεύει Ιάννη Ξενάκη στη Δήλο

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2023: προβολή συναυλίας από την Δήλο, με μουσική του Ιάννη Ξενάκη από τον Δηµήτρη Δεσύλλα

Μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική συνάντηση μας επιφυλάσσει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθώς μια σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη θα εκπέμψει για πρώτη φορά από την γενέτειρα του θεού της µουσικής, Απόλλωνα, τη Δήλο. Ο διεθνώς καταξιωµένος Έλληνας σολίστ κρουστών Δηµήτρης Δεσύλλας και το σύνολο ΤΥΠΑΝΑ θα ερμηνεύσουν το «Peaux» από το έργο Πλειάδες, ένα δωδεκάλεπτο κοµµάτι που θα φθάσει κοντά μας από τους δέκτες της ΕΡΤ2 και τα κανάλια στο youtube του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του το Ωδείου Αθηνών την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 20:30 –καθώς και µέσα στον Ιούλιο στο ARTE, το µεγαλύτερο ευρωπαϊκό κανάλι για τον πολιτισµό.

Ο διεθνώς καταξιωµένος Έλληνας σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας
Ο Δημήτρης Δεσύλλας στη Δήλο

Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε µπροστά στους εµβληµατικούς λέοντες της Δήλου, συµβολισµός της βαθιάς σύνδεσης των αρχαίων µύθων, της τέχνης και της ανθρώπινης δηµιουργικότητας για την προστασία της ζωής στο πλανήτη. Πραγµατοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσµιας Συνάντησης Δήλου, µίας πρωτοβουλίας του World Human Forum σε συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε σύµπραξη µε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήµατος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστηµών «Δηµόκριτος» και µε την Europa Nostra. Καλλιτεχνικοί εταίροι της εκδήλωσης ήταν το Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην συνάντηση συµµετείχε και ο σηµαντικός χορογράφος Άκραµ Καν, το έργο του οποίου «The Jungle Book reimagined» -που εξερευνά τη σχέση της ανθρωπότητας µε τη φύση και την επείγουσα ανάγκη για την προστασία της- παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε δήλωση του ο Βρετανός καταξιωμένος χορογράφος αναφέρθηκε στο πώς «τόποι σαν την Δήλο, µε τα αρχαία ερείπια, ξυπνούν τις πέντε µας αισθήσεις, την φαντασία και µαζί µε την τέχνη µάς καλούν να γίνουµε κοµµάτι της δηµιουργίας».

Οι εμβληματικοί λέοντες της Δήλου
Οι εμβληματικοί λέοντες της Δήλου

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Ο Δηµήτρης Δεσύλλας για τις «Πλειάδες» του Ιάννη Ξενάκη που ερμήνευσε στη Δήλο

Ο Δηµήτρης Δεσύλλας γράφει για την προσέγγισή του στο έργο του Ιάννη Ξενάκη «Πλειάδες»: «Κοιτάζω στο παρελθόν για να ταξιδέψω στο µέλλον... Κοιτώ στη Γη για να κατανοήσω τον ουρανό… Κοιτώ στον ουρανό για να κατανοήσω τη Γη... Αντλώ από την παράδοση ενός ολόκληρου κόσµου. Αντιλαµβάνοµαι πως µέσα από την ακρίβεια της µελέτης θα κατανοήσω την µαθηµατική σκέψη ως µέσο για την κατανόηση των αριθµών˙ αριθµών που παραδόξως µέσα από την διονυσιακή µέθη, οδηγούν στο Απολλώνιο Φως. Το Φως της Δήλου. Ένα ταξίδι που οδηγεί αναπόφευκτα –µε νόηµα και δοµή– στον σεβασµό της διαφορετικότητας, της δίχως σύνορα δηµιουργίας, αλλά και πάνω απ’ όλα στην πανανθρώπινη ανάγκη να προστατέψουµε το περιβάλλον που µας φιλοξενεί και µας διδάσκει πως όσο υπάρχει, τόσο θα υπάρχει Πολιτισµός, απ’ όπου και αν προέρχεται, ό,τι χρώµα και αν έχει. Θα ταξιδέψω λοιπόν. Θα ενώσω τα αφρικανικά µου congas µε τα λατινοαµερικάνικα µου bongos, την τουρκική µου grand casa µε τα αµερικάνικα µου toms και τα αραβικά µου τύµπανα. Έτσι είναι βέβαιο πως θα καταφέρω να βρίσκοµαι σε παραπάνω από ένα µέρος ταυτόχρονα. Σε έναν κόσµο δίχως όρια».

Το σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ απαρτίζουν οι Δηµήτρης Δεσύλλας, Ανδρέας Φαρµάκης, Νίκος Μεταλλινός, Μπάµπης Ταλιαδούρος, Δηµήτρης Αργυρόπουλος, Κατερίνα Κοσκινά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Stephan Talneau και την ηχογράφηση, τη µίξη και το µάστερινγκ ο Άγης Γυφτόπουλος.

Η Κατερίνα Κοσκινά στο πλαίσιο της συναυλίας στη Δήλο
Η κρουστή Κατερίνα Κοσκινά στο πλαίσιο της συναυλίας στη Δήλο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ