Μουσικη

Οι μεγάλες συναυλίες του καλοκαιριού στην Αθήνα

Live in Athens, το πιο μουσικό καλοκαίρι των τελευταίων ετών

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 876
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Wu-Tang Clan

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα

Το πιο μουσικό καλοκαίρι των τελευταίων ετών στην πόλη είναι γεγονός και συμβαίνει ήδη. Θρυλικά ονόματα σε ιδιαίτερες εμφανίσεις, uprising μπάντες που έρχονται ακριβώς τη στιγμή που απασχολούν διεθνώς εκατομμύρια ανθρώπους, σχήματα και μουσικοί που ζουν και δημιουργούν στη χώρα μας, περιμένουν να ενωθούν με χιλιάδες φωνές στη σκηνή για να δημιουργήσουν μαζί μας μερικές από τις πιο σπουδαίες live στιγμές που θα θυμόμαστε.

Release Athens 2023, Πλατεία Νερού

Μεγαλύτερο από ποτέ, με το πιο πολυσυλλεκτικό line up στην ιστορία του και τη μεγαλύτερη σκηνή στην Ελλάδα, το Release Athens, επιστρέφει με 14 μέρες. Χιλιάδες metalheads περιμένουν να φωνάξουν «I Want Out», το τραγούδι που έγινε διεθνής ύμνος στο lockdown, στο live των Helloween με Jinjer, Beyond The Black, Silent Winter (17/06). «Down With The Sickness» συνέχεια με Disturbed και μαζί τους, τους Bullet For My Valentine, το κορυφαίο βρετανικό metal συγκρότημα του 21ου αιώνα και το ραγδαία ανερχόμενο ντουέτο των Nova Twins, και τους O.Y.D. (26/06).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Helloween © Fabio Augusto

Στα «καπάκια», οι καταιγιστικοί Parkway Drive με το μεγαλύτερο show που έχει δώσει ποτέ στη χώρα μας, με τους Soulfly του θρυλικού Max Cavalera και τους Triptykon του Tom Gabriel Fischer, που θα παρουσιάσουν ένα σετ αφιερωμένο στις τρεις πρώτες κυκλοφορίες των Celtic Frost. Τη βραδιά ανοίγουν οι Skybinder (27/06). Amon Amarth και Kreator, σε μία viking και thrash metal βραδιά, που συμπληρώνουν οι extreme metal masters, Heaven Shall Burn και η metalcore μπάντα Bleed From Within (28/06).

«Κι έλα μαζί μας γιατί είναι Σάββατο βράδυ» και γιατί τη headline εμφάνιση των Στέρεο Νόβα, με εντυπωσιακή παραγωγή, περιμένουν πολλοί για να ακούσουν live το νέο τους single. Μαζί τους, οι Leftfield, το σπουδαίο σχήμα της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής και οι Boy Harsher, οι Aμερικανοί εκπρόσωποι της dark electronica. Τη βραδιά ανοίγουν οι Marva Von Theo (15/07).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
© Zackery Michael

Για δύο νύχτες, αφού η μία έγινε sold out σε χρόνο ρεκόρ, Arctic Monkeys, The Hives και Willie J Healey ετοιμάζονται να αντικρίσουν μία λαοθάλασσα στο Φάληρο. Opening act ο Green Was Greener (18/07) και οι The Vaxtones (19/07). Magic people, voodoo people! Το μεγαλύτερο συγκρότημα της ηλεκτρονικής dance σκηνής, The Prodigy, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια και την απώλεια του Keith Flint. Μαζί τους, οι θρυλικοί Primal Scream σε μια ιστορική βραδιά για τους λάτρεις της μουσικής των τελευταίων τριάντα ετών. Τη βραδιά ανοίγουν οι Lip Forensics (21/07). Tο μεγαλύτερο και σημαντικότερο hip hop συγκρότημα όλων των εποχών, θα ρίξει την αυλαία του Release Athens 2023 με τον ιδανικότερο τρόπο. Wu-Tang Clan σε ένα live που η Ελλάδα περίμενε χρόνια (27/07).

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

John Cale & Band - Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, από τους Velvet Underground στο Mercy. Μαθητής του Ιάννη Ξενάκη και του John Cage, στενός φίλος και συνεργάτης του Brian Eno, με πάνω από ο John Cale είναι ο παραγωγός που ανακάλυψε εμβληματικά ονόματα της rock όπως η Patti Smith και ο Iggy Pop. Η παράσταση σχεδιάζεται ειδικά για το μνημείο με καθηλωτικές προβολές και ενορχηστρώσεις σε αποκλειστική παγκόσμια πρώτη (19/06). Οι Waterboys φέρνουν για πρώτη φορά τη μελωδικότητα και τον λυρισμό τους στο Ηρώδειο (22/06). Ο Bερολινέζος πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Nils Frahm υπόσχεται μία μυσταγωγική νύχτα μεταξύ κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής (23/06). Ο Gregory Porter που έφερε με τη βαρύτονη φωνή του τη σύγχρονη jazz σε εκατομμύρια αυτιά έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (24/06). Post rock βραδιά που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη, αφού οι Ισλανδοί Sigur Rós, περιοδεύουν με ορχήστρα και έρχονται για να το αποδείξουν (27/06). Δύο βραβεία Oscar, τρία César, τρία BAFTA, δύο Χρυσές Σφαίρες και δύο Grammy για τον έναν και μοναδικό σύγχρονο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Alexandre Desplat που θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μια συναυλία που θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες συνθέσεις του για το σινεμά (01/07).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Herbie Hancock

Το παιδί θαύμα, που έδωσε κοντσέρτο πιάνου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου σε ηλικία μόλις 11 ετών, και μεγαλώνοντας έγινε κορυφαία μορφή της σύγχρονης μουσικής, ο εμβληματικός jazz πιανίστας Herbie Hancock, μας τιμά με τη ζωντανή εμφάνισή του στα 83 του (11/07). Στην πρώτη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο, οι Kraftwerk θα παρουσιάσουν το νέο οπτικοακουστικό show τους, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Οι πιο σπουδαίες μουσικές στιγμές τους θα παρουσιαστούν ζωντανά με έναν ξεχωριστό τρόπο σχεδιασμένο ειδικά για τη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου (16/07).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Ghost

Athens Rocks Festival, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών

Η metal τελετή του καλοκαιριού μας περιμένει με «ιερουργούς» τους Ghost, Rotting Christ, Candlemass και Typhus, όπου χιλιάδες πιστοί metalheads θα σπεύσουν για να δουν τον Papa Emeritus IV και τα Nameless Ghouls, να βροντοφωνάξουν «Non Serviam», να το ζήσουν Epicus Doomicus με τη φωνή του Johan Längqvist (25/06).

Rockwave Festival, Terravibe, Μαλακάσα

Η μεγάλη επιστροφή του Rockwave Festival είναι γεγονός. Την αρχή κάνει ο Robbie Williams, και πριν ο super star ανέβει στη σκηνή, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο ορμητικός, feelgood MIKA και ο σπουδαίος Jonathan Jeremiah που ξεχώρισε με το άλμπουμ «Horsepower For The Streets» (01/07). Βαθύ μωβ και metal που απογειώνει με Deep Purple, Saxon, Asking Alexandria, As I Lay Dying, Rock 'n' Roll Children, Bokassa, Lazy Man's Load (07/07).

O Robbie Wiliams έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία, στο Rockwave Festival 2023, το Σαββατο 1 Ιουλίου 2023, στο Terra Vibe.
Robbie Williams

Rock πάρτι και γκρούβες από τους The Black Keys, Puscifer (ω ναι, το «δημιουργικό υποσυνείδητο» του Maynard James Keenan, τραγουδιστή των Tool και των A Perfect Circle), VV (ω ναι, τη φωνή του Ville Valo των Him), Kishi Bashi (ω ναι, το ψευδώνυμο του τραγουδιστή, πολυοργανίστα και τραγουδοποιού Kaoru Ishibashi), Spektrvm, Frenzee (08/07). «Βαριά» αυλαία με Villagers Of Ioannina City, 1000mods, Sadhus, Project Renegade, Soundtruck και Ganzi Gun (09/07).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Florence And The Machine

EJEKT Festival, Πλατεία Νερού

Η Dance Fever Tour κάνει στάση και οι Florence and The Machine θα παρουσιάσουν το ομώνυμο άλμπουμ μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες τους. Σε αυτή την ονειρική –για πολύ κόσμο– indie βραδιά του φεστιβάλ, το line up συμπεριλαμβάνει τους πολυαγαπημένους Editors, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα all female σχήματα Warpaint και Goat Girl, και το ανερχόμενο ελληνικό γκρουπ Royal Arch (02/07).

Tom Odell, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ο διάσημος βρετανός αστέρας της indie pop Tom Odell επιστρέφει στην πόλη, είναι σίγουρο πως χιλιάδες θα τον συνοδεύσουν στο «Another Love» αφού έγινε ξανά viral μέσα από το TiKTok, είναι σίγουρο πως όσοι δώσουν βάση στις δυνατότητές του ως πιανίστα θα εντυπωσιαστούν (27/06).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Kim Gordon
Kim Gordon, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Μουσικός, εικαστική καλλιτέχνης, συγγραφέας, ηθοποιός, ακτιβίστρια, η επιτομή του καλιφορνέζικου cool. Τόσα περισσότερα από ένα κορίτσι σε ένα συγκρότημα όπως η Sonic Youth. H Kim Gordon με 40 χρόνια χιλιόμετρα και ενέργεια, το πλάσμα που γεφύρωσε το punk με το alternative rock και άνοιξε τον δρόμο για το grunge, έρχεται στην Αθήνα για μία ηλεκτρική βραδιά (04/07).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Fatboy Slim
Ο Fatboy Slim στο πάρτι του καλοκαιριού στο ΚΠΙΣΝ

Από το Ξέφωτο μέχρι τον Φάρο όλο το ΚΠΙΣΝ γεμίζει μουσική με αποκορύφωμα τη συναυλία του θρυλικού Fatboy Slim (14/07). Nalyssa Green & Melentini, από την dream pop στην avant garde electronica και από τη soul στη folk, στα Πανοραμικά Σκαλιά (07.07). Sunset DJ sets κάθε Τετάρτη, από τις 12/07 έως και τις 06/09, στη Βεράντα Φάρου, με φόντο τη θέα της πόλης το σούρουπο και πίσω από τα decks σημαντικούς DJs της Αθήνας: DJ Snatch, Dimitris Lilis, Mr Z, Terranga Beat, Dr Orange, Fotini Galani, RSN, Papaioannou.

Guns N’ Roses, Ολυμπιακό Στάδιο

Welcome to the jungle! Η τεράστια παγκόσμια περιοδεία σε παραγωγή της Live Nation κάνει στάση στην Αθήνα. Axl Rose, Slash, Duff McCagan, μαζί με τα άλλα παιδιά της μπάντας, με όλα τα πλατινένια rock hits τους, και special guests το συγκρότημα The Last Internationale (22/07).

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
David Guetta © Dan Reid
Primer Music Festival, Πλατεία Νερού

Η μεγαλύτερη ευκαιρία να χορέψει κανείς και να αποχαιρετήσει το φετινό καλοκαίρι. Ο Steve Angelo, o Eλληνοσουηδός Steven Patrik Josefsson Fragogiannis, μέλος των Swedish House Mafia και ιδιοκτήτης δισκογραφικής, είναι ο headliner της πρώτης μέρας του Primer Music Festival για ένα μοναδικό live DJ set. Μαζί του ο νεαρός βέλγος DJ και δημιουργός τεράστιων επιτυχιών παραγωγός Lost Frequencies (26/08). David Guetta, James Hype και Acraze, σε ένα dance υπερθέαμα την επόμενη μέρα (27/08). Σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλα μεγάλα ονόματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ