Μουσικη

Η Μυρτώ Βασιλείου μας (ξανα)συστήνεται μέσα από το νέο της δίσκο

Οκτώ μικρές ιστορίες, που μιλούν για την αγάπη

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μυρτώ Βασιλείου
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Μυρτώ Βασιλείου: Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή τον τρίτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Εσύ με κάνεις και μπορώ».

Στα 28 της χρόνια η Μυρτώ Βασιλείου μετράει ήδη δεκάδες live εμφανίσεις, σπουδαίες συνεργασίες, sold out συναυλίες και δύο δίσκους. Την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε χάρη στην εντελώς ξεχωριστή χροιά της και τον τρόπο που γεμίζει τη σκηνή με την παρουσία της. Στη σκηνή φαίνεται να ξεπηδάει σαν ένα μικρό ξωτικό, αμέσως όμως κυριαρχεί με την αφτιασίδωτη ερμηνεία της και την αυθεντική, καθαρή φωνή της. Η Μυρτώ Βασιλείου έχει κερδίσει το κοινό χάρη στο ταλέντο και την αμεσότητά της, αλλά και στο μοναδικό συνδυασμό ωριμότητας και φρεσκάδας. Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή τον τρίτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Εσύ με κάνεις και μπορώ».

Μίλησέ μας για τον νέο σου δίσκο. Τι θα ακούσουμε;
Θα αφήσω το σημείωμα που γράψαμε με τον Κώστα Τσίρκα, τον συνθέτη του δίσκου αυτού. Νομίζω είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό για τη νέα μας δουλειά: “Εσύ με κάνεις και μπορώ” λέμε ο ένας στον άλλον κάθε φορά που ψάχνουμε να βρούμε το λόγο που κάνουμε μουσική. Έτσι ονομάσαμε τον 3ο μας δίσκο. Για εμάς, για τους συνεργάτες και τους φίλους μας που δούλεψαν μαζί μας, για όλους εσάς που τώρα ακούτε αυτά τα τραγούδια. Ίσως και να είμαστε πολύ ρομαντικοί. Όχι μόνο γιατί επιλέγουμε τη μουσική αυτούς τους καιρούς, αλλά γιατί θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αγάπη. Οκτώ μικρές ιστορίες, που μιλούν για την αγάπη και τις διαστάσεις που μπορεί εκείνη να πάρει. Άλλοτε πιο τρυφερή, λυτρωτική κι άλλοτε με παράπονο ή ειρωνεία.

Μέσα από αυτές τις ιστορίες προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τι μπορεί να συμβεί αν συναντηθούν διαφορετικές γενιές δημιουργών και ερμηνευτών κι αν μπλέξουμε κόσμους, φαινομενικά ξένους μεταξύ τους.  Η μουσική του Κώστα με τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και της Νάντιας Δουλαβέρα, οι φωνές του Γιώργου Νταλάρα και του Γιώργου Περρή με της Μυρτώς. Οι ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου με μια electropop προσέγγιση, δεμένη με στοιχεία μεσογειακά κι ανατολίτικα και η παραγωγή του άλμπουμ αυτού από δύο πολύ αγαπημένους μας ερμηνευτές, τον Μάριο Φραγκούλη και τον Γιώργο Περρή. Αυτός ο δίσκος είμαστε “εμείς”. Οι επιρροές μας, οι μουσικές που έχουμε ακούσει, οι καλλιτέχνες που μας έχουν εμπνεύσει, τα βιώματά μας, αλλά και όσα θέλουμε να πούμε αυτή τη στιγμή δημιουργώντας κάτι ολόδικό μας. Μοναδική μας προσδοκία, κάθε τραγούδι να βρει έναν προορισμό.  -Μυρτώ - Κώστας   

Μυρτώ Βασιλείου - Σαν Λιακάδα | Myrto Vasiliou - San Liakada (Official VideoClip)

Ποιες οι επόμενες προγραμματισμένες εμφανίσεις σου; Πού θα σε δούμε το καλοκαίρι;
Ετοιμαζόμαστε σε λίγες μέρες να ξεκινήσουμε την καλοκαιρινή μας περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, δίπλα στον αγαπημένο μου Γιάννη Κότσιρα. Στις 13 Ιουνίου, μάλιστα, θα είμαστε στο Βεάκειο, στον Πειραιά, ανυπομονώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη συναυλία! Έχουμε κι άλλες εκπλήξεις που δεν μπορώ να προδώσω ακόμη αλλά αν συντονιστείτε στα social θα τις μάθετε πολύ πολύ σύντομα!

Σε παλιότερες συνεντεύξεις σου δήλωνες multitasking. Είναι ακόμα η καθημερινότητά σου έτσι;
Ναι, αν και τον τελευταίο ένα χρόνο η μουσική καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου, μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, κάνω αρκετά και διαφορετικά πράγματα.

Ανέβηκες πρώτη φορά «στη σκηνή» αρκετά μικρή σε ηλικία. Πώς αντιμετωπίζεις το άγχος στα live σου;
Το αγαπημένο μου θέμα συζήτησης στην ψυχοθεραπεία μου! Έχω πραγματικά πολύ άγχος. Ευτυχώς με τον καιρό κι όσο βρίσκω ποια θέλω να είμαι εκεί “πάνω” παρατηρώ ότι ελαττώνεται. Με βοηθάνε πάρα πολύ οι φίλοι μου και η οικογένειά μου που είναι πάντα εκεί, σα να το μοιραζόμαστε όλο αυτό!

Η οικογένεια και οι φίλοι σου παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Νιώθεις πια φίλους και τους συνεργάτες σου; Μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον που δεν έχεις χημεία;
Θεωρώ ότι αν δεν συνδεθείς ουσιαστικά με τους ανθρώπους γύρω σου δεν μπορείς να δουλέψεις “σωστά” και να δημιουργήσεις. Πόσο μάλλον στην τέχνη που έχει να κάνει με το μέσα μας και την αντίληψή μας για τον κόσμο και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Νιώθω οικογένειά μου πολλούς ανθρώπους που γνώρισα μέσα στη μουσική κι αυτό το θεωρώ πραγματική επιτυχία!

Μυρτώ Βασιλείου - Ανοιξιάτικη Μέρα | Official Video Clip

Όταν ακούς πρώτη φορά ένα νέο τραγούδι, τι είναι αυτό που σε κάνει να το ξεχωρίζεις και να θέλεις να το ερμηνεύσεις; Πώς σε κερδίζει ένα κομμάτι;
Ασυναίσθητα, το πρώτο πράγμα που με τραβάει είναι η μελωδία. Μόλις με κερδίσει αυτή, θα δώσω βάση και στον στίχο. Αν ταυτιστώ ή συγκινηθώ δεν έχει γυρισμό.

Με τον Κώστα Τσίρκα υπογράφετε από κοινού το σημείωμα του νέου δίσκου. Τι είναι αυτό που σας ενώνει τόσο και στηρίζει τη συνεργασία σας;
Πέρα απ’ τη χημεία και την κοινή αισθητική που τα θεωρώ αυτονόητα για να υπάρξει συνεργασία, δεν ξέρω αν ακούγεται τετριμμένο αλλά η αγάπη του ενός για τον άλλον. Έχω φοβηθεί κι απογοητευτεί πολλές φορές μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, αν δεν ήταν ο Κώστας να με “τραβήξει” δε νομίζω πως θα συνέχιζα. Το ίδιο, νομίζω, συμβαίνει κι αντίστροφα. Το “Εσύ με κάνεις και μπορώ” είναι πρώτα απ’ όλα για εμάς τους ίδιους. Για όσες φορές κρατήσαμε ο ένας τον άλλον μέσα στην μουσική και την ομάδα μας.

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου σε κάποιον που δεν σε έχει ακούσει ποτέ;
Η φράση “έντεχνη μουσική” είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Σε δεύτερο χρόνο, ξέρω πως αυτό που προσπαθώ να κάνω, η μουσική που έχω επιλέξει να κάνω έχει μια έντονη pop πλευρά από πολλές απόψεις. Από τα τραγούδια μας και τη θεματολογία τους, τον ήχο μας μέχρι τον τρόπο που στήνουμε τα live. Νιώθω ότι κάνουμε κάτι ευχάριστο κι όμορφο. Όπως λέει και η μαμά μου “φρεσκαδούρα είστε ρε παιδί μου”!

Ο τρίτος δίσκος της Μυρτώς Βασιλείου με τίτλο «Εσύ με κάνεις και μπορώ» κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες. Περιέχει οκτώ νέα τραγούδια σε μουσική του Κώστα Τσίρκα και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και της Νάντιας Δουλαβέρα. Δύο από τα τραγούδια αυτά, η Μυρτώ τα μοιράζεται με δύο σημαντικούς ερμηνευτές: το “Τα καλύτερά μας λόγια” με τον Γιώργο Νταλάρα και το “Θέλω κάτι” με τον Γιώργο Περρή, ο οποίος μάλιστα υπογράφει, μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη, την παραγωγή του album αυτού. Την ενορχήστρωση του δίσκου υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος.

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

Μυρτώ Βασιλείου
Μυρτώ Βασιλείου © Μαρίζα Καψαμπέλη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ