Μουσικη

Lil Koni: Το πρώτο του άλμπουμ είναι «Antistress»

«Ήμουν ο μαθητευόμενος του Mad Clip και θέλω να συνεχίσω το legacy»

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lil Koni

Συνέντευξη Lil Koni: Ο ανερχόμενος trapper μιλάει για το κίνητρό του στη μουσική, τη σχέση που είχε με τον Mad Clip και το νέο του άλμπουμ «Antistress»

Μια ματιά στα μουσικά charts του 2022 αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η "trap" είναι σήμερα μια ισχυρή τάση της μουσικής βιομηχανίας. Από την hip-hop μέχρι την pop, ο ήχος της trap είναι παντού. Στην Ελλάδα η απήχηση του μουσικού είδους έχει δώσει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν. O Lil Koni βρίσκεται μεταξύ των ανερχόμενων καλλιτεχνών της trap και το Δεκέμβρη κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Antistress”. Ο 20χρονος καλλιτέχνης μιλάει στην ATHENS VOICE για το κίνητρό του να δημιουργεί trap μουσική, την αδελφική σχέση που είχε με τον Mad Clip και το νέο του άλμπουμ.

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;
Όλα άρχισαν από το θείο μου, ο οποίος, παράλληλα με την δουλειά του, ήταν DJ. Ήμουν δυόμιση ετών και με σήκωνε πάνω από το set για να μάθω και μέχρι τα δέκα μου είχα γίνει “master”. Τώρα μπορώ να χειριστώ ένα DJ set και αυτό με έχει βοηθήσει πολύ στη σύνθεση των τραγουδιών μου. Όταν ήμουνα 12 χρονών, βγήκε και το πρώτο μου trap κομμάτι. Την περίοδο εκείνη, το είδος αυτό ήταν πρωτόγνωρο για όλους, επειδή στην Ελλάδα είχε μόλις εμφανιστεί. Όλοι κράζανε, αλλά εγώ το γούσταρα φουλ. Ήμουν ο μικρός μαθητευόμενος του Mad Clip. Όπου πήγαινε, πήγαινα μαζί του. Όταν έγινα δεκατεσσάρων κάναμε μαζί το τραγούδι “Komma Komma”. Μόλις έκλεισα τα 16 άρχισα να γράφω και solo κομμάτια, πολλά από τα οποία έγιναν χρυσά και πλατινένια. Όταν ο Mad Clip σκοτώθηκε, έκανα ένα μήνα να βγω από το σπίτι.

Η μουσική είναι η κύρια ασχολία σου;
Ναι, αλλά πέρα από αυτό, σπουδάζω στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Είμαι συνεπής φοιτητής, αλλά οι καθηγητές μου με υποστηρίζουν στην προσπάθεια μου στη μουσική. Άλλωστε, οι άνθρωποι είναι και αυτοί καλλιτέχνες, οπότε με καταλαβαίνουν, είναι επιεικείς και με ενθαρρύνουν.

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου;
Η μουσική μου δεν είναι trap. Ανήκει στην γενική κατηγορία, αλλά προσπαθώ μέσα στα κομμάτια μου να συμπεριλαμβάνω διάφορα άλλα είδη. Έχω επιρροές από rock, από pop και από house.

Lil Koni

Ποιο είναι το πρότυπό σου;
Ο Travis Scott. Θα μπορούσα να πω τον Mad Clip, αλλά εκείνον τον ένιωθα δίπλα μου και θα ήθελα να  συνεχίσω το “legacy”. Όταν είχα αρχίσει την μουσική, τον συμβουλευόμουν για τα κομμάτια μου. Έτσι, του πρότεινα να δημιουργήσουμε μια παραλλαγή από το κομμάτι “Komma Komma”, το οποίο υπήρχε στο Youtube. Το συνδυάσαμε με ένα δικό μου κουπλέ και το βγάλαμε. Σήμερα, το “Komma Komma” έχει πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές.

Ποιες είναι οι δυσκολίες της δημιουργίας trap στην Ελλάδα;
Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ειδικά στους ρυθμούς που δουλεύει ο καθένας από εμάς. Το trap industry δουλεύει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Πώς αντιμετωπίζεις την κριτική, που υπάρχει γύρω από την ελληνική trap σκηνή;
Δεν τα διαβάζω όλα αυτά, όποτε δεν έχω και άποψη. Ό,τι και να γράψεις ο κόσμος σχολιάζει. Άλλωστε, ξέρω ότι όλοι αυτοί που σχολιάζουν στο τέλος ακούνε trap. Εγώ προσωπικά ταυτίζομαι με τους δικούς μου στίχους.

Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει το πρώτο σου άλμπουμ “Antistress”;
Το νέο μου άλμπουμ είναι πολύ πρωτοποριακό τόσο σε επίπεδο ήχου, όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Ο κύριος producer του άλμπουμ είναι ο BeTaf, ο οποίος έχει δημιουργήσει τα μεγαλύτερα trap hits των τελευταίων χρόνων. Πριν λίγο καιρό, πήγα για δέκα μέρες στην Νέα Υόρκη για διασυνδέσεις, αλλά και για το γύρισμα του νέου μου κλιπ για το τραγούδι “Barbie”. Το ένα μέρος του κλιπ γυρίστηκε στη σουίτα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και το υπόλοιπο διαδραματίζεται στην Αθήνα. Το τραγούδι αυτό, το οποίο το έκανα σε συνεργασία με τον Dirty Harry, μιλάει για το γυναικείο φύλο και το πώς αυτό αντιμετωπίζεται σήμερα από τους άνδρες.

Lil Koni Ft. Dirty Harry - Barbie - Official Music Video

Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα σε μια επιτυχημένη καριέρα στη μουσική ή στην ζωγραφική, τι θα προτιμούσες;
Θα διάλεγα μια επιτυχημένη μουσική καριέρα, επειδή δε θυμάμαι τον εαυτό μου πριν από τη μουσική. Η σημερινή περσόνα του Lil Koni, που δημιουργήθηκε μέσα στο διάστημα πέντε χρόνων, έχει γίνει το μέσο για να επικοινωνήσω τις ιδέες και τις σκέψεις μου. Το βαφτιστικό μου όνομα, «Κωνσταντίνος» δεν το αναγνωρίζω πλέον. Το “Koni” προκύπτει από τη λέξη «δηλητήριο», δηλαδή το κώνειο. Με φωνάζουν από πολύ μικρό έτσι, πριν καν ξεκινήσω να ασχολούμαι με την trap. Ήμουν ατίθασο και σκληρό παιδί, όποτε μου άρεσε πάρα πολύ το υποκοριστικό αυτό.

Πού θα συναντήσει κανείς τον Lil Koni να γράφει τα κομμάτια του;
Εγώ τα κομμάτια μου τα γράφω όλα την ώρα που ηχογραφώ. Αφού δημιουργήσουμε με τους συνεργάτες μου την ηχητική παραγωγή, μπαίνω στο booth και «ραπάρω» με ό,τι μου βγει εκείνη τη στιγμή. Έχω στο μυαλό μου περίπου τι θέλω να εκφράσω, άλλα το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από το συναίσθημα μου. Άλλωστε, για μένα η μουσική είναι συναισθήματα. Παλιά είχα πάρα πολύ άγχος με αυτή τη διαδικασία, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, γιατί απέκτησα εμπειρία. Στην τελική, αν κάποιο κομμάτι δε βγει απλά προχωράω στο επόμενο.

Lil Koni

Υπάρχει κάτι για το οποίο ανυπομονείς;
Ανυπομονώ για ένα τεράστιο live που πρόκειται να κάνω, στο οποίο θα παρουσιάσω το άλμπουμ μου. Για εκείνη τη στιγμή που θα σηκώσω το μικρόφωνο.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;
Θέλω να βρίσκομαι ανάμεσα στο Top 1 και το Top 2 των καλλιτεχνών του είδους μου. Εκεί παραπέμπει και το quote, που συνοδεύει το νέο μου άλμπουμ: «Όσοι πρόλαβαν να είναι μαζί μου, πρόλαβαν. Όλοι οι άλλοι είναι απέναντι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ