Μουσικη

Το πρώτο pop πείραμα της Amaria

Η νέα τραγουδοποιός της Αθήνας συστήνεται με το τραγούδι «Γιατί με ρωτάς» ενώνοντας την ηλεκτρονική μουσική με τη μητρική της γλώσσα

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 843
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Amaria: Η νεαρή τραγουδοποιός και τραγουδίστρια μιλάει για το πρώτο της single «Γιατί με ρωτάς» που κυκλοφόρησε από την Akti Music, τις μουσικές επιρροές και την electropop που τη συναρπάζει.

Amaria: Η νεαρή τραγουδοποιός και τραγουδίστρια μιλάει για το πρώτο της single «Γιατί με ρωτάς» που κυκλοφόρησε από την Akti Music, τις μουσικές επιρροές και την electropop που τη συναρπάζει.

Κλασικές σπουδές αλλά και περιπλανήσεις στις γειτονιές της πόλης με μπάντες. Η Amaria, στα πρώτα της βήματα ως solo artist, στήνει μία γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής και στις ελληνικές της ρίζες. Στο πρώτο της ελληνόφωνο τραγούδι της, «Γιατί με ρωτάς», που κυκλοφόρησε από την Akti Music, ξεγελάει τον ακροατή και μεταμφιέζεται σε ένα ερωτικό κομμάτι, ενώ στην πραγματικότητα εξερευνά την ψυχοσύνθεση του εαυτού που αξίζει να έχουμε. Και αξίζει να βρει μια καλή θέση στην επόμενη Spotify λίστα μας.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του τραγουδιού «Γιατί με ρωτάς»;
Το «Γιατί με ρωτάς» γράφτηκε κατά την τελευταία καραντίνα. Εκεί που όλοι –λίγο ή πολύ– είχαμε έρθει αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. Πριν από αυτό, τα τραγούδια που έγραφα για την μπάντα μου είχαν αγγλικό στίχο. Ύστερα από τόσο καιρό ενδοσκόπησης, ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις μου για την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση στη μητρική μου γλώσσα. Όταν το έπαιξα στον Chop Juggler, τον μουσικό παραγωγό του κομματιού, ταίριαξε την παραγωγή αμέσως στο ύφος μου.

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τους ήχους και τις λέξεις που επιλέξατε;
Το τραγούδι αυτό ουσιαστικά μιλάει στον ίδιο μας τον εαυτό για τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε εάν ξεπεράσουμε τα όριά μας. Λέγοντας «δεν θα έχεις καμιά σαν κι εμένα, που θα βλέπει το φως μόνο για σένα», υπενθυμίζω σε εμένα πως μόνο η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου μπορεί να με ωφελήσει. Θέλαμε οι ήχοι του να εμπνέουν ταυτόχρονα δυναμικότητα, συμβολίζοντας όλα αυτά που μπορεί κάποιος να πετύχει, αλλά και ευαισθησία.

Πού ηχογραφήθηκε και πώς προσεγγίσατε τη διαδικασία της παραγωγής του τραγουδιού;
Είμαστε μια πολύ τυχερή γενιά για δύο βασικούς λόγους: Έχουμε πρόσβαση σε μια ατελείωτη πηγή πληροφοριών και η τεχνολογία μας επιτρέπει να ηχογραφήσουμε ένα τραγούδι στο δωμάτιό μας με μια μικρή κάρτα ήχου και ένα βασικό μικρόφωνο. Και η ηχογράφηση έγινε ακριβώς έτσι. Τα όργανα είναι παιγμένα στο midi keyboard, και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έγινε στο δωμάτιο του Chop Juggler. Τελικά, αν έχεις μια ιδέα, δεν χρειάζεσαι πολλά για να ξεκινήσεις.

Ξεκινήσατε σε μικρή ηλικία κλασικές σπουδές στο πιάνο και στη φωνητική και συνεχίσατε το μουσικό ταξίδι σας σε μπάντες. Πότε αποφασίσατε πως θα αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στη ζωή σας για τη μουσική;
Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μην αφιερώνω τον περισσότερό μου χρόνο στη μουσική. Όποια εξωσχολική απασχόληση είχα ήταν κάτι δημιουργικό. Θυμάμαι στη δευτέρα Λυκείου να έχω τις ασκήσεις αρμονίας κάτω από το βιβλίο μου. Η τέχνη ήταν κάτι που ευτυχώς ήξερα από πολύ μικρή πως με γεμίζει, μέχρι που πριν λίγα χρόνια άρχισα να γράφω και να ηχογραφώ τα δικά μου τραγούδια.

Τι σας οδήγησε σε alt electropop ήχους;
Με συναρπάζει αυτό το είδος που μπορεί να συνδυάζει σκληρούς ήχους και γεμάτα beats με τις πιο ευαίσθητες μελωδίες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ένιωσα όταν άκουσα Björk ή London Grammar για πρώτη φορά. Έχει μια γενική και ambient διάθεση που σου δίνει την ελευθερία να εκφραστείς κάθε φορά με τον τρόπο που θέλεις και αισθάνεσαι. Δεν σε περιορίζουν οι ήχοι ούτε τα bpm.

Amaria - Yiati Me Rotas | Αμαρια - Γιατί Με Ρωτάς  (Official Music Video)

«Τα όρια τα βλέπεις αλυσίδα». Ποια όρια αισθάνεστε πώς έχετε ξεπεράσει μέχρι στιγμής σαν τραγουδοποιός;
Πιστεύω πως το να γράφεις τραγούδια δεν έχει όρια, σταματάει στο ίδιο σημείο με την έμπνευση. Από την άλλη σαν Αμάρια ξεπέρασα το όριο του φόβου μου και κυκλοφορώ πλέον τη δουλειά μου.

Πριν ή μετά από ποιο τραγούδι θα θέλατε να ακουστεί το «Γιατί με ρωτάς» στο ραδιόφωνο;
Στο ελληνικό ραδιόφωνο αυτός ο συνδυασμός στίχων και ήχων είναι κάτι καινούριο, αφού ενώνει ηλεκτρονικά με έθνικ στοιχεία. Θα ήθελα να ακουστεί μετά από το «Human» - SEVDALIZA και πριν από το «Καμία ψυχή» - Παυλίνα Βουλγαράκη.

Ποια είναι η πιο σημαντική στάση για εσάς στο μουσικό σας ταξίδι και γιατί;
Η πρώτη φορά που ανέβηκα σε μια σκηνή για να τραγουδήσω ένα δικό μου τραγούδι. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει η λέξη «ολόκληρη». Σε αυτή τη στιγμή ήμουν τελείως εκτεθειμένη και ασφαλής ταυτόχρονα.

Ποια είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που δεν έχετε απαντήσει στον εαυτό σας ακόμα;
Νομίζω πως το πιο δύσκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να ρωτάς τον εαυτό σου δύσκολες ερωτήσεις. Εάν έχεις το θάρρος να αναρωτηθείς, θα έρθει αργά η γρήγορα η απάντηση. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που δεν έχω ακόμα θέσει!

Την κυκλοφορία του single ακολούθησε και ένα βιντεοκλίπ. Είχατε κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό για τη δημιουργία του;
Στο βιντεοκλίπ, από τη Sushi Films, βλέπουμε abstract σκηνές, αναπαριστάνοντας διαφορετικές σκέψεις. Σαν κεντρική εικόνα βλέπουμε εμένα κάτω από ένα πέπλο που σταδιακά αποκαλύπτει την πραγματικότητα. Υπάρχει μια χορεύτρια (Χριστίνα Προμπονά) σε έναν απίστευτα εκφραστικό και συναισθηματικό αυτοσχεδιασμό, ένας performer (Γιάννης Κουρπάς) που αντιμετωπίζει το αντικείμενο το πόθου του, ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να αγγίξει ο ένας τον άλλον (JAM_SQ) και στο τέλος ένα twist.

Πώς σας έχει επηρεάσει δημιουργικά η Αθήνα; Τι την κάνει συναρπαστική για εσάς;
Στην Αθήνα δεν νιώθεις ποτέ μόνος. Έχει μια μεγάλη αγκαλιά που σε παρασέρνει. Έχει ανθρώπους που για να κάνουν αυτό που αγαπάνε θα κάνουν μια ώρα διαδρομή και μαζί τους ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η Αθήνα είναι οι άνθρωποι που ζουν εκεί και οι σκέψεις τους και τα όνειρα τους.

Ποια είναι τα επόμενά σχέδιά σας;
Να συνεχίσω να γράφω μουσική και να παίξω live! Έρχεται σύντομα και επόμενο τραγούδι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ