Μουσικη

Piano In Love: Μια συναυλία - ραδιοφωνική εκπομπή στο Μέγαρο

Ένα πιανιστικό αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες και συγγραφείς της αγάπης που πλαισιώνεται από ένα μικρό «σκηνικό» ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 814
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.
Ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Piano In Love: Ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς παρουσιάζουν μια βραδιά μουσικής και λόγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μια ξεχωριστή βραδιά με τίτλο Piano in Love, όπου ο έρωτας θα αποτυπωθεί μέσα από έναν πρωτότυπο συνδυασμό ενός πιανιστικού αφιερώματος και μιας ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 20:30. Αναρωτιέστε πώς; Ο βραβευμένος πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος συνθέτει το soundtrack του έρωτα, της αγάπης και όλων των συναισθημάτων που ακολουθούν, από την προσμονή και τη διεκδίκηση έως την έκσταση, τον πόνο και την αυτοθυσία, μέσα από τα αγαπημένα κομμάτια για πιάνο και έργα μεγάλων δημιουργών. Η συναυλία πλαισιώνεται από ένα μικρό «σκηνικό» ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς

«Αδημονώ για την ώρα που θα βγω στη σκηνή και θα παίξω και περιμένω να βιώσουμε με το κοινό από κοινού αυτή την εμπειρία. Η συνεργασία μου με τον Μάκη, μου δημιουργεί ανυπομονησία και μου δίνει έμπνευση.  Αν και δεν γνωρίζω τι κείμενα θα χρησιμοποιήσει στην παράσταση και τι θα πει -καθώς το φυλάει για έκπληξη και στο κοινό αλλά και σε μένα-  μέσα από τις συναντήσεις που έχουμε κάνει, μαθαίνω τόσα πολλά για τις ζωές μεγάλων συγγραφέων, επιστημόνων και καλλιτεχνών. Εγώ αντίστοιχα του μεταφέρω τα στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν το προφιλ των συνθετών, το αντικείμενο της έμπνευσης τους στα συγκεκριμένα έργα που θα παρουσιάσω και έτσι έχουμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο, όπου η μια ιδέα φέρνει την άλλη!» λέει με ενθουσιασμό από την άλλη πλευρά της γραμμής ο Μάνος, λίγες μέρες πριν από την παράσταση. Με τη σειρά μου, του εκφράζω τον ενθουσιασμό μου για τη μεγάλα γκάμα κομματιών που θα παίξει στο πιάνο, από αυτά του Φραντς Λιστ, του Άστορ Πιατσόλλα, του Κλωντ Ντεμπυσσύ, μέχρι των Beatles και των Radiohead, που σε συνδυασμό με τα κείμενα που θα δώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία στο κοινό.

«Η επιλογή των κομματιών είναι ξεκάθαρα βιωματική. Ο πατέρας μου, αν και ήταν πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, την περίοδο των σπουδών του στο Πολυτεχνείο, έπαιζε κιθάρα σε διάφορα συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘70. Από μικρός ήρθα σε επαφή με μια πληθώρα από διαφορετικά ακούσματα που είχαν ως κύρια αφετηρία τους Beatles, Stones, Σαββόπουλο, Παπάζογλου, τζαζ μουσική... Παράλληλα με τις σπουδές μου στο ωδείο, μάθαινα να παίζω με το αυτί πολλά τραγούδια και με τον πατέρα μου.  Έτσι λοιπόν για αυτήν την συναυλία -ραδιοφωνική εκπομπή ήθελα να εκφράσω όλες τις μουσικές πτυχές μου και τα μουσικά βιώματα μου» εξηγεί και προσθέτει πως τον ενδιαφέρει οι συναυλίες που κάνει, να είναι διαδραστικές και ενδιαφέρουσες, να μπορεί ως καλλιτέχνης να συνδέεται με το κοινό αλλά και το κοινό συνδεθεί πιο βαθιά με τη μουσική. 

Ο Μάνος Κιτσικόπουλος.
Ο Μάνος Κιτσικόπουλος.

«Αυτή η σύμπραξη είναι κάτι που θα προσδώσει ένα ενδιαφέρον στην ήδη εμβληματική μουσική. Σε μια εποχή μεγάλης πληροφορίας, πληροφόρησης και ενδεχομένως και κορεσμού, θεωρώ ότι όταν μπορείς να βρεις τρόπους ούτως ώστε να επικοινωνήσεις ακόμα πιο άμεσα με το κοινό, ουσιαστικά το οδηγείς πιο κοντά στο όραμα σου».

Από την πλευρά του, ο Μάκης Προβατάς μου μιλά με δέος για την συνεργασία με τον Μάνο Κιτσικόπουλο και εκφράζει πως εκτός η πρόταση να συμμετέχει σε αυτή την παράσταση εκτός από τιμητική, έχει τις δικές προκλήσεις. «Είναι μια πρόκληση για μένα. Κάνω ραδιόφωνο τουλάχιστον 22 χρόνια, έχω καλέσει στο στούντιο εκατοντάδες άτομα, κορυφαίους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Αυτό που έχω κληθεί να κάνω είναι εντελώς διαφορετικό. Το στούντιο είναι ο χωρος σου. Αυτό που μου ζήτησαν, είναι να παρεμβαίνω και να μιλάω όπως ακριβώς θα έκανα και στο ραδιόφωνο. Τα κείμενα που θα επιλέξω, θα ταιριάζουν με μια ευρύτερη έννοια στο πρόγραμμα και θα είναι κείμενα που θα με ενέπνεαν όπως σε μια ραδιοφωνική εκπομπή». 

Ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.
Ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Η παράσταση είναι βασισμένη στον έρωτα. Μέσα από τα κομμάτια, κρύβεται ή είναι φανερή μια ερωτική ιστορία. Κομμάτια χωρισμού, κομμάτια αναπόλησης του αγαπημένου προσώπου, κομμάτια όπου ο ερωτευμένος βιώνει μια έκσταση, κομμάτια που έχουν μια ερωτική ατμόσφαιρα. 

«Για μένα, το ενδιαφέρον ήταν το πως μπορείς να συνδέσεις φαινομενικά ετερόκλητους κόσμους, τους ογκόλιθους της κλασσικής μουσικής και του ρομαντισμού με καλλιτέχνες από εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής, όπως το τάνγκο και την ποπ. Ανέκαθεν, δεν ήμουν ο πιανίστας που έπαιζε μόνο κλασική μουσική. Είχα ένα ευρύτερο φάσμα επιρροών και αυτό βγαίνει στους αυτοσχεδιασμούς και στη μουσική που γράφω» εξηγεί ο Μάνος.

Manos Kitsikopoulos -The Kiss

Από μικρός, θυμάται τον εαυτό του να θέλει να γίνει μουσικός, να αγαπά τη μουσική, να νιώθει ότι αυτός είναι ο δικός του τρόπος έκφρασης. Να νιωθει πως η μουσική είναι «όλη του η ζωή». Θεωρείται ένας από τους πολυδιάστατους πιανίστες της γενιάς του, έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων, το DipRAM της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου (2013), ως την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ακαδημία, 1ο Βραβείο Grand Prix στον διεθνή διαγωνισμό Clamo Music κ.α. 

«Για κάθε μουσικό και κάθε άνθρωπο που αφοσιώνεται σε έναν στόχο και κάνει αυτό που αγαπά, η πορεία μέσα στα χρόνια έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, απογοητεύσεις, στιγμές που αισθάνεσαι και διερωτάσαι αν τα πράγματα τα κάνεις σωστά. Ωστόσο, έχει και πάρα πολλές στιγμές που χαίρεσαι αυτό που κάνεις. Οπότε, όσες και αν ειναι οι δυσκολίες, πάντα υπάρχει κάτι που έρχεται να σου υπενθυμίσει ότι για κάποιο λόγο το έχεις επιλέξει και για κάποιο λόγο είσαι εδώ. Ξανά νιώθεις την απόλαυση που σου δίνει το να εκφράζεσαι μέσα από τη μουσική, από τη ψυχή σου, από αυτό που αγαπάς».


ΙΝΦΟ 
Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 20:30.
Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € (Ζώνη Α΄) ● 15 € (Ζώνη Β΄)
Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα)
Συμπαραγωγή: Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτισμού (ΜΕΚΕΠ) – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ