Μουσικη

Η μουσική που θα ακούσουμε και θα δούμε στην Αθήνα

Η Αθήνα «άνοιξε» και στην πόλη αντηχούν ξανά ήχοι και φωνές από μουσικούς και κοινό

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 786
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brian Eno - Roger Eno
© Cecily Eno

Οι μουσικές συναυλίες που θα παρακολουθήσουμε το καλοκαίρι του 2021

Iron Maiden, Judas Priest, Nick Cave & The Bad Seeds, Pet Shop Boys αναμένεται να προσγειωθούν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022, για μεγαλειώδεις live στιγμές. Με τις υπάρχουσες συνθήκες να δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή συναυλιών όπως τις βίωνε ο κόσμος πριν την πανδημία, σε ολόκληρο τον πλανήτη αναζητούνται και δοκιμάζονται μοντέλα που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συλλογική εμπειρία που προσφέρει μια ζωντανή εμφάνιση αλλά και την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Η Αθήνα «άνοιξε» και στην πόλη αντηχούν ξανά ήχοι και φωνές από μουσικούς και κοινό. 

Athens Technopolis Jazz Festival is back! Στη φετινή υβριδική του μορφή θα δούμε και θα ακούσουμε 14 κορυφαίες μπάντες από 10 χώρες, αναπάντεχα είδη τζαζ, crossover ρεπερτόριο, 5 live shows, 9 pre-recorded sessions, όλο το πρόγραμμα σε live streaming και πολλές μουσικές εκπλήξεις στην Τεχνόπολη και στα ψηφιακά δίκτυα του ATJF.

Το τελευταίο ΠΣΚ της άνοιξης το φεστιβάλ In Orbit επιστρέφει τον Μάιο στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζοντας καλλιτέχνες της electro, rock και hip hop σκηνής, αφιερώνοντας από μία μέρα σε κάθε είδος και τους εκπροσώπους του. Laptop, κιθάρες και ρίμες στο Music Escapades: In Orbit v.2 (28-30/5)

Θέλετε να ακούσετε απρόβλεπτες διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών; Αφιερωμένη στην εθνική επέτειο, η συναυλία συγκροτημάτων του Schoolwave, με τίτλο «Το Schoolwave παίζει με την παράδοση». Στην τοποθεσία Θόλος του ΚΠΙΣΝ, δημοτικά και κλέφτικα ακούγονται όπως ποτέ ξανά κι αξίζει να ξεκλέψεις χρόνο για να δώσεις «παρών» (31/5).  

Οι καλοκαιρινές συναντήσεις στον Κήπο του Μεγάρου ξεκινούν την Τετάρτη 9 Ιουνίου με τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, σε όργανα εποχής, υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα στην ιστορία της κλασικής μουσικής, τις «Τέσσερις εποχές» του Antonio Vivaldi. Η Ειρήνη Σκυλακάκη θα παρουσιάσει στο κοινό κομμάτια από τη νέα της δισκογραφική δουλειά (11/6), Sugahspank!, Blend Mishkin και Roots Evolution θα μας μεταφέρουν ηχητικά μέχρι την Καραϊβική (17/6).

Το Lullaby Project επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (14/6), σε σύμπραξη με το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Στη φετινή εκδοχή του, οι καταξιωμένοι Έλληνες συνθέτες Γιώργος Δούσης, Αλέξανδρος Δρόσος, Θοδωρής Οικονόμου, Γιώργος Μανωλάκης, Κατερίνα Ντούσκα, Κατερίνα Πολέμη, Έλενα Χούντα και ο Jorge Diaz από τη Βενεζουέλα, πρωταγωνιστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μία μουσική γιορτή αφιερωμένη στην πιο μεγάλη αγάπη.

Στη Γιορτή της Μουσικής (21/6), συναντώνται στη σκηνή του Κήπου οι Athens Classical Players, το σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το συγκρότημα encardia και το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chόres της Μαρίνας Σάττι.

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω», που δεν πρόλαβε λόγω lockdown να παρουσιαστεί το χειμώνα στο θέατρο Τζένη Καρέζη, βγαίνει λεύτερη στα θερινά θέατρα της χώρας, αρχής γενομένης από το θέατρο Βράχων (24/06), με τους Χρήστο Θηβαίο, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Βιολέτα Ίκαρη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και σε ρόλο αφηγητή τον Κώστα Καζάκο.

Από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το 10ο Borderline Festival αναδεικνύει την πολυσήμαντη διάσταση του ήχου (25-27/6), με εννέα live και τρία online οπτικοακουστικά έργα από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία με τους Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Jacob Kirkegaard, Νικολέτα Χατζοπούλου, Coti K + Ερατώ Τζαβάρα + Andrea Bonetti, CURL, Thomas Köner, Julia Reidy, Jay Glass Dubs, Lea Bertucci, Kostadis, Pina Bounce.

Ο Γιάννης Χαρούλης και η μουσική του παρέα ανταμώνουν μαζί μας στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας με αγαπημένα τραγούδια και μια μεγάλη «μουσική αγκαλιά» (28-29/6).

«Δύο Σταθμοί» ή μελοποιημένη ποίηση και μουσικές συμπράξεις που την αναδεικνύουν: Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συναντά την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου, υποψήφιου για Grammy, Γιώργου Πέτρου, ερμηνεύοντας τα άλμπουμ «Τραγούδια για τους μήνες» και «Γρήγορα η ώρα πέρασε» στο Ηρώδειο (29/6).

Jazz Ιούλιος στην πόλη με αυτοσχεδιασμούς, ατμόσφαιρα κι αστέρια. Μια τέτοια βραδιά είναι «Οι Κύκλοι ζωντανά στον Κήπο του Μεγάρου», στην οποία ο τζαζίστας ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης και οι ερμηνευτές Δήμητρα Σελεμίδου και Παναγιώτης Λάμπουρας, πλαισιωμένοι από τζαζ κουαρτέτο καθώς και 10μελή ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη συστήνουν στο κοινό τα κομμάτια του τελευταίου δίσκου του γνωστού δεξιοτέχνη.

Στη σκιά της Ακρόπολης o μουσικός-κεφάλαιο της ευρωπαϊκής jazz Jan Garbarek εμφανίζεται στο Ηρώδειο (3/7), σε μια από τις πρώτες και λιγοστές διεθνείς παραγωγές που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας θα συνοδεύεται από τους μακροχρόνιους μουσικούς του συντρόφους, τον Rainer Brüninghaus στο πιάνο, τον μπασίστα από τη Βραζιλία Yuri Daniel και τον guru των κρουστών από την Ινδία, τον master ντράμερ Trilok Gurtu

Jan Garbarek
Jan Garbarek

Θα έχει μοναδικά visuals και ηχητικούς πειραματισμούς, γιατί ο Max Cooper θα βρίσκεται στο Ηρώδειο για ένα showcase ηλεκτρονικής μουσικής που στη σκηνή του μεγαλοπρεπούς αρχαίου θεάτρου αποκτά άλλη ατμόσφαιρα (6/7).

O Yoann Lemoine aka Woodkid δεν είναι γνωστός μόνο για την καλλιτεχνική διεύθυνση βιντεοκλίπ για super stars όπως οι Rihanna, Drake, Katy Perry, Taylor Swift, Lana Del και Harry Styles. Ο πολυτάλαντος Γάλλος που έχει συνεργαστεί από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ μέχρι τον οίκο μόδας Louis Vuitton, δήλωσε πως  «αυτή η συναυλία θα είναι πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες» εξηγώντας ότι αποτελεί για αυτόν ένα παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Συμφωνικοί ήχοι, δυναμικά κρουστά, εντυπωσιακά visuals και προβολές στις 7/7 στο Ηρώδειο. Αν ψάχνεις μία λέξη, υπερθέαμα. 

«The Passing», η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Κοντραφούρη παρουσιάζεται ζωντανά μαζί με το trio του στις 12/7 στον Κήπο του Μεγάρου

Ο πολυοργανίστας μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Olafur Arnalds ξεκίνησε «τυχαία» με τη μουσική ως ντράμερ hardcore μπάντας αλλά μόνο τυχαίος δεν είναι. Έχει δώσει συναυλίες σε κάποιους από τους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους στον κόσμο, όπως το Royal Albert Hall, το Guggenheim Museum στο Μπιλμπάο, το Μουσείο του Λούβρου και η όπερα του Σίδνεϊ. Το Ηρώδειο έχει σειρά για να φιλοξενήσει τις ατμοσφαιρικές αναζητήσεις του (15/7). 

Olafur Arnalds
© Αnna Μaggy

Ο Theodore δίνει επίσης ραντεβού στον Κήπο του Μεγάρου στις 16/7 με το σόου «Floating» και ερμηνεύει για πρώτη φορά νέες συνθέσεις από το επερχόμενο άλμπουμ του.  

«Ραντεβού στον Κήπο» και από την Πέννυ Μπαλτατζή και τον τον ελληνοβρετανό καλλιτέχνη D3lta σε guest εμφάνιση στις 19/7, με την αυλαία των φετινών συναυλιών στον συγκεκριμένο χώρο να κλείνει στις 21/7 με την Έλλη Πασπαλά, τον David Lynch και τον Τάκη Φαραζή στη βραδιά «Σαν στον κήπο μου».

Θεωρείται το μουσικό highlight του φετινού καλοκαιριού και ο λόγος είναι απλός. Ο Brian Eno δεν εμφανίζεται συχνά ζωντανά. Θα το κάνει για πρώτη φορά μαζί με τον αδερφό του, Roger Eno, στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (4/8) και θα είναι μια θεαματική, ιστορική, νύχτα.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ