- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με συναυλία αφιερωμένη στο Θάνο Μικρούτσικο θα ξεκινήσει τις φετινές του εκδηλώσεις το Φεστιβάλ Αθηνών.
Συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Θάνο Μικρούτσικο θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στις 15 και 16 Ιουλίου. Μάλιστα, με αυτή θα ξεκινήσει το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.
Με τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για το θέατρο και ερμηνευτές τους Χρήστο Θηβαίο, Φοίβο Δεληβοριά, Κώστα Θωμαΐδη και Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ, ανάμεσα στις νότες, κείμενα θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουϊζίδου. H μουσική διεύθυνση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου και η σκηνοθετική επιμέλεια της Σεσίλ Μικρούτσικου.
«Η συναυλία αυτή είναι μια ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας ,αλλά κι ένα κομμάτι της ατομικής και συλλογικής μας ιστορίας» αναφέρει το Φεστιβάλ του οποίου ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος την περίοδο 1998-1999.
Από τη δεκαετία του ΄70, που εμφανίστηκε στο χώρο της μουσικής, ο Μικρούτσικος έγραψε όπερα, συμφωνικά έργα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και μερικά από τα σημαντικότερα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια. Δημιουργίες που τραγουδήθηκαν από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της χώρας αλλά και -κυρίως- από το κοινό, που τις αγάπησε.
Ο Μικρούτσικος αγαπούσε το θέατρο και έντυσε με τη μουσική του πολλές ιστορικές θεατρικές παραστάσεις - από παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά. Όπως έλεγε ο ίδιος: «… είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης. Αν ακούσεις τις μουσικές μου για το θέατρο, θα δεις να κινούμαι από τη μια άκρη του φάσματος μέχρι την άλλη. Γιατί αυτό; Γιατί στο θέατρο αποδεκτό και σωστό είναι ό,τι είναι λειτουργικό. Και η μαγεία της θεατρικής μουσικής εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της».
Πολλά από τα τραγούδια του αυτά πέταξαν και μακριά από τη σκηνή του θεάτρου και κατέκτησαν το κοινό, όπως η «Ελένη», το «Άννα, μην κλαις», η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», το «Επέστρεφε», το «Μηδέν» και πολλά άλλα.
Στο Ηρώδειο, θα ερμηνευτούν τραγούδια του από ιστορικές θεατρικές παραστάσεις, όπως: «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας» σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, «Βίκτωρ Βικτώρια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, «Αρχοντοχωριάτης» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη κ.ά. Επίσης, μουσικές που έντυσαν στίχους του Κ. Π. Καβάφη, του Μάνου Ελευθερίου, του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, της Αγαθής Δημητρούκα, του Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών άλλων.
Ομαδικές αγορές δεν πραγματοποιούνται κατά την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο επισημαίνει το Φεστιβάλ.
Περισότερες πληροφορίες για την προσέλευση του κοινού πριν τις παραστάσεις στην διεύθυνση greekfestival.gr
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Πανικός επικράτησε για τα εισιτήρια της ιστορικής συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ - Ποια έχουν απομείνει
Το Boots on the Ground σηματοδοτεί την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος από το 2020
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ για τη βασίλισσα της ποπ μετά από επτά χρόνια
Σε αναρτήσεις του ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλή σκέψη» αποφάσισε να αναβάλει την εμφάνισή του
Σταθερά πρώτη η Φινλανδία
Οι άνθρωποι πίσω από τη σκηνή της Πλατείας Νερού μοιράζονται τις αναμνήσεις τους
Ο Γιάννης Αρτόπουλος έχασε τη ζωή του το 2025, στον δρόμο, μετακινούμενος από τη μία συναυλία στην άλλη
Λίγο πριν εμφανιστούν στην Αθήνα, oι «παλιοί» έδειξαν πώς γίνεται ένα σωστό live
Η σούπερ σταρ της ποπ προηγείται στην κούρσα για τα βραβεία AMAs του 2026
Ο μουσικός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική και ακαδημαϊκή του διαδρομή
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.