Μουσικη

Ο μαγικός κόσμος της «Αλτσίνα» του Χαίντελ έρχεται στο Ηρώδειο

Η νέα πρόκληση του Γιώργου Πέτρου και της Καμεράτας με μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες της Μπαρόκ εποχής.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 709
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλτσίνα στο Ηρώδειο

Η Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου μεταφέρουν την «Αλτσίνα» του Χαίντελ στο Ηρώδειο με τη Μυρτώ Παπαθανασίου στον επώνυμο ρόλο.

Αλτσίνα στο Ηρώδειο. Η νέα πρόκληση του Γιώργου Πέτρου και της Καμεράτας μετά από ένα διάστημα ενασχόλησης με το μιούζικαλ. Οι μουσικοί της Καμεράτας με όργανα εποχής και ο διάσημος έλληνας μαέστρος, ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές της γήινης μουσικής του Χαίντελ, επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το μουσικό είδος που τους έχει καθιερώσει σε όλο τον κόσμο. Την όπερα του 18ου αιώνα με ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της Μπαρόκ εποχής που πρωτοπαρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο το 1735, όταν ο Χαίντελ ήταν στο απόγειο της δόξας του.

Η μάγισσα Αλτσίνα μεταμορφώνει όσους άντρες ναυαγήσουν στο νησί της σε ζώα, αφού πρώτα τους κάνει εραστές της. Όταν ο ιππότης Ρουτζιέρο βρεθεί μπροστά της, η Αλτσίνα ανακαλύπτει τον αληθινό έρωτα. Σύντομα, όμως, η αγαπημένη του Ρουτζιέρο, η Μπραντομάντε, φτάνει στο νησί αποφασισμένη να σώσει τον σύντροφό της από τα δίχτυα της μάγισσας.

Ένα παραμύθι έρωτα και μεταμορφώσεων με αναφορές στον γνωστό μύθο της ομηρικής Κίρκης, που αιωρείται με χιούμορ και πάθος ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις ψευδαισθήσεις.

Αλτσίνα στο Ηρώδειο

Στους ρόλους της μάγισσας Αλτσίνα και του εραστή της Ρουτζέρο δύο ελληνίδες διεθνούς φήμης, η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, που έχει διαπρέψει στον επώνυμο ρόλο στις όπερες της Βιέννης και του Παρισιού, και η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, που έχει τραγουδήσει το ρόλο του Ρουτζερο στη Νυρεμβέργη και την όπερα της Δρέσδης. Στον ρόλο της Moργκάνα η γνωστή σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και στον ρόλο της Μπρανταμαντε η Ιταλίδα Benedetta Mazzucato. Διακεκριμένοι μονωδοί με μεγάλη εμπειρία στο είδος, οι Δώρα Μπάκα, Πέτρος Μαγουλάς και Γιάννης Καλύβας συμπληρώνουν τη διανομή. Η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γιωργίνα Γερμανού δημιουργεί ένα κήπο με αληθινά δέντρα και φυτά στη σκηνή του Ηρωδείου. Σύμφωνα με τον Πέτρου «Ο κόσμος της Αλτσίνα είναι ένας κόσμος που ζει και κινείται στις συμβάσεις του 18ου αι. με υπέροχα κοστούμια εποχής. Οι επισκέπτες στον κόσμο αυτό είναι σύγχρονοι άνθρωποι. Οι δύο αυτοί κόσμοι και εποχές συναντιούνται, αναμειγνύονται και τελικά συγκρούονται δημιουργώντας μια ιστορία τραγική και συγκινητική μαζί».


Hρώδειο, Είσοδος: €15, 10 φοιτ., 20, 30, 40, 50, ανέργων και ΑμεΑ 10. Προπώληση: Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, ticketmaster.gr,  210 8938112. Στις 6&12/7.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ