Μουσικη

Σtella

Η μουσική της ζωής της

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36027-78353.jpg

Κάθε εβδομάδα ζητάμε από τον καλεσμένο μας να γυρίσει πίσω στη «μουσική ζωή του». Να θυμηθεί τι μουσική άκουγε στα 5, στα 10 κ.ο.κ. μέχρι σήμερα και να μας διηγηθεί μια σχετική ιστορία/ ανάμνηση.

Η Σtella (Χρονοπούλου) καταρχάς κατέληξε στην παρακινδυνευμένη ορθογραφία του «καλλιτεχικού» της. Τη γνωρίσαμε με τους Expert Medicine, την είδαμε στην σκηνή στο πλευρό των My Wet Calvin (κι ακούσαμε τα ‘Blondie-sh’ φωνητικά της στο ‘XS Underwear’), μπήκαμε σε ηχοσυννεφιασμένους συνδέσμους για να ακούσουμε τι γράφει με τους Fever Kids και παράλληλα πήραμε μια εξαιρετική γεύση από τις σόλο δυνατότητές της με το Keep Me Naked EP. Τώρα έχει καινούρια τραγούδια, δηλαδή ένα νέο EP με τίτλο Wait On Me σε παραγωγή και μείξη από τον Sillyboy και τον Κύριο Κ. Ειδικά με τον πρώτο μοιάζουν να έχουν μια συμπληρωματική «αγόρι-κορίτσι» στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται προσεγγίζοντας την pop. Κι αυτό είναι παρήγορο σε μια χώρα που δυσκολεύεται ακόμα να συμφιλιωθεί με τον όρο.

image

(φωτό: Γιώργος Βαβυλουσσάκης)

Περιμένοντας το live της την Τσικνοπέμπτη, ας την διαβάσουμε να διηγείται τι μουσική άκουγε…

Στα 5

TONY MOTTOLA - Brazilia

Αυτό το κομμάτι είναι από ένα δίσκο που πιθανότατα ήταν και ο πρώτος που έπιασα ποτέ στα χέρια μου. Sixteen Great Performances του Tony Mottola, ο οποίος είχε ένα πολύ ξέφρενο – όπως ακουγόταν τότε στο κεφάλι μου – tracklist, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο μου πήρε δηλαδή και για να τον ζωγραφίσω ολόκληρο μπρός πίσω, τον έβαζα στο repeat και χόρευα στο σαλόνι μας σαν παλαβό μέχρι ζαλάδας.

Στα 10

THE CRYSTALS – Then He Kissed Me

Σε αυτή την ηλικία περίπου ήταν που είχε βγει αυτή η καταπληκτική ταινία, Oι περιπέτειες μιας μπέιμπι σίτερ. Θυμάμαι στην αρχή του φιλμ να μπαίνει μια μελωδία που με συγκινεί απίστευτα και μου καρφώνεται κατευθείαν στο κεφάλι και την ξανασυναντάω στο τέλος, αν και μάλλον το είχα γυρίσει 100 φορές πίσω για να το ακούσω ξανά και ξανά.

Στα 15

BEASTIE BOYS – Sure Shot

Λοιπόν είμαι στην εφηβεία και ακούω π ο λ λ ά. Το Ill Communication το αγόρασα κάπως τυχαία γιατί δεν ήταν ακριβώς «η μουσική μου» τότε, αλλά τελικά δεν έβγαινε εύκολα από το cd player. Το άκουγα σχεδόν κάθε μέρα για μια ολόκληρη χρονιά περπατώντας για να φτάσω στο φροντιστήριο τα απογεύματα. Θυμάμαι να νιώθω ‘cool’ με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο και ελαφριά χωρίς σκοτούρες, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, σαν να τα γνωρίζω όλα ξαφνικά, σαν να έχω μόλις πάρει το μεγαλύτερο και καθαρότερο personality boost που θα μπορούσα.

Στα 20

MODJO – Lady

Αυτό το τραγούδι με έσωσε από βέβαιο εγκεφαλικό, εκεί γύρω στα 20. Κλεισμένα εισιτήρια για Αμερική, πετούσα σε λίγες μέρες. Είχα ήδη αρχίσει να αγωνιώ γιατί φοβάμαι τα αεροπλάνα, αλλά ήθελα να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Μια μέρα πριν την πτήση όμως έχω αρχίσει να φοβάμαι επικίνδυνα, με έντονες ταχυπαλμίες, τάσεις για λιποθυμία κλπ. Σχεδόν με σέρνουν στο αεροδρόμιο μετά από ένα Tavor κι ένα Lexotanil και καθώς πάμε προς το αεροπλάνο και σκέφτομαι ότι ήρθε το τέλος, φοράω τα ακουστικά μου και την ώρα που ανεβαίνω την σκάλα επιβίβασης πέφτει το ‘Lady’. Μέχρι να ανέβω και να μπω μέσα, μου είχαν περάσει όλα δια μαγείας.

Στα 25

ARTHUR RUSSELL – Springfield

Θυμάμαι να είναι βράδυ, Άνοιξη και περίμενα στο αυτοκίνητο τη φίλη μου τη Θάλεια κάτω από το σπίτι της. Μπαίνει, βάζει ένα cd κι αρχίζω να ακούω κάτι που με μπερδεύει. Noμίζω ότι μου αρέσει αλλά δεν είμαι και σίγουρη. Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι γίνεται και δεν μπορώ εύκολα να βγάλω όλα τα λόγια. Αυτό που συνειδητοποιούσα όμως καθώς προχωρούσε το κομμάτι ήταν ότι δεν ήθελα να σταματήσω να το ακούω. Με μάγευε αργά και σταθερά. Ο Arthur Russell ήταν μια μεγάλη, και πάρα πολύ ξεχωριστή, ανακάλυψη για μένα τότε.

ΣΗΜΕΡΑ

Jack Penate – Every Glance

Τον Jack μου τον έστειλε ο φίλος μου ο Γιώργος μια μέρα στο chat. Δεν το άνοιξα αμέσως, δεν τρελαίνομαι πάντα για αυτά που του αρέσουν κι εξεπλάγην ευχάριστα (και με το παραπάνω) όταν άρχισε να παίζει το ‘Every Glance’. Αυτό το κομμάτι έχει κάτι το πολύ νοσταλγικό κι αριστοκρατικό μαζί, σαν να είναι από μια άλλη εποχή αλλά πολύ σύγχρονα περασμένο στην παραγωγή - από τον Paul Epworth - την οποία βρίσκω ευφυέστατη. Μετά από λίγες μέρες ο Γιώργος είχε τα γενέθλια του. Του έκανα δώρο το άλμπουμ.

Η Σtella εμφανίζεται αυτήν την Πεμπτη 7/3 στο 6 d.o.g.s. παρέα με τον Sillyboy (21.30, είσοδος ελεύθερη)

Αυτό είναι το video clip του 'Detox' 

(κεντρική φωτό: Anouk Berenguer)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ