More in Culture

Εθνική Πινακοθήκη: «Δεν αρκεί μόνο η αποκατάσταση των ζημιών» - Η απάντηση στη δεύτερη επιστολή καλλιτεχνών

«Δεν υφίσταται ζήτημα μη επαναφοράς των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εθνική Πινακοθήκη απαντά στη δεύτερη επιστολή καλλιτεχνών για τα βανδαλισμένα έργα: Δεν αρκεί μόνο η αποκατάσταση των ζημιών
Η Εθνική Πινακοθήκη απαντά στη δεύτερη επιστολή καλλιτεχνών για τα βανδαλισμένα έργα: Δεν αρκεί μόνο η αποκατάσταση των ζημιών © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η Εθνική Πινακοθήκη απαντά στη δεύτερη επιστολή καλλιτεχνών για τα βανδαλισμένα έργα: Δεν αρκεί μόνο η αποκατάσταση των ζημιών

Τη δική της απάντηση στα μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών που έστειλαν δεύτερη επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, με αφορμή την απομάκρυνση των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη από την έκθεση «Η σαγήνη του Αλλόκοτου» έδωσε η Εθνική Πινακοθήκη.

Καλλιτέχνες και κληρονόμοι ή νόμιμοι εκπρόσωποι ιστορικών καλλιτεχνών απηύθυναν δεύτερη επιστολή με περισσότερες από 250 υπογραφές στην οποία ανέφεραν ότι τα βανδαλισμένα έργα θα έπρεπε ήδη να είχαν επανατοποθετηθεί στον χώρο, καθώς η «αποκατάσταση τους είναι υπόθεση μερικών ωρών».

Σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Θα θέλαμε να σάς γνωστοποιήσουμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα μη επαναφοράς των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου». Για την ακρίβεια, δεν ετέθη ποτέ από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη με την ανακοίνωση της 17ης Μαρτίου 2025 η Εθνική Πινακοθήκη δεσμεύτηκε για την εξεύρεση των όρων της ασφαλούς επανέκθεσής τους.

Για την ασφαλή επανεγκατάσταση των έργων δεν αρκεί μόνο η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν λόγω της βίαιης απόσπασης και κατακρήμνισης. Σήμερα, 15 Απριλίου 2025, έχουμε καταλήξει στον σχεδιασμό και βρισκόμαστε στο στάδιο εφαρμογής και ελέγχων όλων των παραμέτρων αναβάθμισης του συστήματος ασφαλείας, εκπαίδευσης του προσωπικού και εγκατάστασης του απαραίτητου -πρόσθετου- τεχνολογικού εξοπλισμού.

Στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει όλα τα στάδια της προετοιμασίας κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της διεπιστημονικής ημερίδας, 6η Μαΐου 2025. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιο μέλος την Κίνησης Καλλιτεχνών δεν βρίσκει ικανοποιητική την παρούσα τοποθέτηση, μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία Διεύθυνσης της ΕΠΜΑΣ για την διευθέτηση των όρων παραλαβής του δανεισθέντος έργου του».

Ολόκληρη η δεύτερη επιστολή που είχε στείλει η Κίνηση Καλλιτεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη

Αξιότιμη Υπουργέ Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αξιότιμη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Συραγώ Τσιάρα, αξιότιμα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης,

Επειδή δεν έχουμε λάβει απάντησή σας στο αίτημα μας (10/4/25) για άμεση απομάκρυνση των έργων μας από την Πινακοθήκη μέχρι να επιστρέψουν τα βανδαλισμένα έργα στη θέση τους, σας στέλνουμε δεύτερη επιστολή για να σας υπενθυμίσουμε την σοβαρότητα των προθέσεών μας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της έκθεσης του Π.Τέτση, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Συραγώ Τσιάρα, δήλωσε ότι "είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ότι η Τέχνη είναι ελεύθερη και δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος και ότι το κράτος έχει υποχρέωση να την προστατεύει και να δίνει χώρο και να την προβάλλει".

Πως δικαιολογεί λοιπόν, ότι τα βανδαλισμένα έργα δεν έχουν ήδη επανατοποθετηθεί στο χώρο της Πινακοθήκης; Τα έργα αυτά θα έπρεπε να έχουν ήδη αναρτηθεί. Η αποκατάσταση των ζημιών δεν χρειάζεται παρά μόνον ελάχιστες ώρες. Αναμένουμε την άμεση επιστροφή τους. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι υποχώρηση και συμβιβασμός και δεν τιμά το ΥΠΠΟ ούτε την Εθνική Πινακοθήκη.

Από τη στιγμή που τα λογοκριμένα έργα δεν έχουν επιστρέψει στη θέση τους, θεωρούμε κατώτερη των περιστάσεων την ανακοίνωσή της Διευθύντριας για διοργάνωση διεπιστημονικών συναντήσεων με σκοπό "να συζητήσουμε με νηφάλιο και επιστημονικό τρόπο τα ζητήματα της ελευθερίας της τέχνης, του ιερού και του βλάσφημου", ειδικά καθώς αναφέρθηκαν ανάμεσα σε άλλους συνομιλητές "ιερείς".

Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης δεν αποτελεί διάλογο, αλλά αμφισβήτηση του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα δικαιώματος στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς με την υφιστάμενη λογοκρισία των έργων, το Σύνταγμα (άρθρο 16) έχει ήδη τεθεί ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η Ελευθερία της έκφρασης είναι Αδιαπραγμάτευτη.

Εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για την άμεση επαναφορά των βανδαλισμένων έργων, θα συνεχίσουμε να ζητούμε την απόσυρση των έργων μας από τους εκθεσιακούς χώρους , έως ότου επανεκτεθούν τα έργα που παρανόμως κατέβηκαν από την έκθεση "Η σαγήνη του αλλόκοτου".

Την επιστολή υπογράφουν όσων τα έργα βρίσκονται στους χώρους της Πινακοθήκης και μπορούν να συνυπογράψουν όσ@/όσες, όσοι καλλιτέχνες και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό υποστηρίζουν αυτή την κίνηση.

Διαβάστε ακόμη >>> Η Εθνική Πινακοθήκη στο επίκεντρο και η ελευθερία της Τέχνης σε κίνδυνο: Αγώνας ενάντια στη λογοκρισία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.