- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στην Τεχνόπολη είναι γεγονός
'Ενα τριήμερο αφιερωμένο στην παγκόσμια λογοτεχνία
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη από τις 27 έως και τις 29 Μαρτίου
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας (Athens International Literature Festival- AILF) θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Μάρτιο του 2026, φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα στοχεύει στον διάλογο με τον κόσμο και την πόλη μέσα από ζητήματα που θέτουν τα βιβλία και οι συγγραφείς σήμερα. Τέσσερις μήνες πριν το μεγάλο αυτό γεγονός,
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας στην Τεχνόπολη
Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει το πρώτο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στην πόλη της Αθήνας, που αφορά όσους αγαπούν το διάβασμα και προσδοκούν να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις μέσω της ανάγνωσης, της διάδρασης με Έλληνες και ξένους συγγραφείς και την ανταλλαγή απόψεων για φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Νοεμβρίου 2025, παρουσία του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, πήραμε μια πρώτη ιδέα για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμμός του όλου εγχειρήματος.Η καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ανατεθεί σε τρεις ανθρώπους που μοιράστηκαν τις προτάσεις τους και τις δράσεις τους για την κατάρτιση του προγράμματος, τη δημιουργία των θεματικών που θα απασχολήσουν το πρώτο φεστιβάλ αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν από τον ελληνική και τη διεθνή λογοτεχνία. Την τριάδα απαρτίζουν η Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός, ο Χρήστος Αστερίου και ο Λευτέρης Καλοσπύρος, συγγραφείς και μεταφραστές.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωστής Παπαιωάννου, «στόχος είναι να δημιουργηθεί σε μια πρώτη φάση ένα εστιασμένο μικρό φεστιβάλ που θα έχει συνέχεια στον χρόνο, ενώ θα είναι ανοιχτό στον διάλογο και τη διαρκή εξέλιξη». Άλλωστε οι καλλιτεχνικοί επιμελητές έχουν ήδη κλείσει ονόματα για το 2ο Φεστιβάλ, διεθνείς λογοτέχνες που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν φέτος και δεσμεύτηκαν για του χρόνου.
Ο Χρήστος Αστερίου και ο Λευτέρης Καλοσπύρος μίλησαν για τον προγραμματισμό της πρώτης διοργάνωσης όσον αφορά τις διεθνείς παρουσίες αλλά και τις θεματικές. Σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας, βραβευμένοι με booker θα δώσουν το παρών στο AILF ενώ υπάρχει πιθανότητα να είναι παρών και ο φετινός νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι. Οι καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι δεν αντιμετωπίζουν το φεστιβάλ αυτό ως άθροισμα εκδηλώσεων αλλά μια συνολική εμπειρία που στοχεύει να φέρει τον κόσμο στην Τεχνόπολη για ένα τριήμερο, να τους κάνει μέλη μιας ιδιαίτερης λογοτεχνικής κοινότητας, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, σε έναν κόσμο όπου η Λογοτεχνία καλείται να ανταγωνιστεί τους ρυθμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όσον αφορά τις θεματικές ενότητες, αυτές αντλούν την έμπνευσή τους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα υπάρχει ένα αφιέρωμα σε λογοτέχνες που έχουν ασχοληθεί με την άνοδο της Ακροδεξιάς σε όλα τα δημοκρατικά Κράτη, στη θηλυκή εμπειρία στη λογοτεχνία (Γυναικοκτονίες και προβληματική αρρενωπότητα), τη σχέση βιβλίου και κινηματογράφου... Όπως ανέφερε ο Λευτέρης Καλοσπύρος, κάποιοι συμμετέχοντες ενδέχεται να βρεθούν σε 2 ή και περισσότερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στον κόσμο να επικοινωνήσει μαζί τους. Η Μικέλα Χαρτουλάρη εστίασε την παρουσίασή της στις ελληνικές συμμετοχές και τον διάλογο με τον παρελθόν και το παρόν μας. Το πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχείο του Μένη Κουμανταρέα, ενός λογοτέχνη με πλούσιο έργο για την πόλη της Αθήνας, βρίσκεται στη διάθεση του Φεστιβάλ και θα αποτελέσει έναν σημαντικό «οικοδεσπότη» για το διάλογο με νέους Έλληνες συγγραφείς και πώς βλέπουν εκείνοι την Αθήνα του σήμερα. Παράλληλα, θα τεθούν ζητήματα διαχείρισης της αρχαιότητας και της ιστορίας στη λογοτεχνία αλλά και την παιδεία. Ενώ από το πρώτο Φεστιβάλ δεν είναι δυνατόν να λείπει και μια θεματική για τη μετανάστευση και το πώς επηρεάζεται η ζωή της δεύτερης γενιάς μεταναστών από τα βιώματα των γονιών τους.
Οι συμμετέχοντες συγγραφείς ανήκουν στα ηλικιακά γκρούπ 40- 45 και 50- 55 ετών. Αυτό συμβαίνει διότι τα τελευταία χρόνια επειδή ο κόσμος δεν διαβάζει τόσο πολύ όσο παλαιότερα, αργεί να γίνει η αναγνώριση ενός σπουδαίου λογοτέχνη και αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά την ηλικία των 50 ετών, χωρίς να σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν έχει ήδη διαγράψει μια συγκεκριμένη πορεία.
Με έμπνευση από τα αντίστοιχα Φεστιβάλ του εξωτερικού, το AILF φιλοδοξεί να χτίσει ευθύς εξ αρχής τη δική του ταυτότητα. Ανάμεσα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου που έχει πάρα πολλές εκδηλώσεις και το Φεστιβάλ της Ζυρίχης που περιορίζεται σε μία την ημέρα, το Φεστιβάλ της Αθήνας, προγραμματίζει λίγες εκδηλώσεις την ημέρα, διάρκειας 1, 5 ώρας, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και στους συγγραφείς να εκφράσσουν αυτά που θέλουν και στο κοινό να συνομιλήσει μαζί τους και να θέσει τα δικά του ερωτήματα.
INFO
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 27 έως 29 Μαρτίου 2026
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λένε οι έρευνες, πώς η ηλικία αλλάζει το νόημα και γιατί κανένα χρώμα μόνο του δεν αρκεί για ένα συμπέρασμα
Ο Βασίλης Γκογκτζιλάς μετατρέπει το ελληνικό καλοκαίρι σε μια μεταφυσική ιστορία ενηλικίωσης και πρώτου έρωτα
Το ΥΠΠΟ προχωρά τις μελέτες με προϋπολογισμό 730.000 ευρώ και ορίζοντα το 2026
Δεμένος με τα γήινα και καθημερινά, «κατέβασε τη φιλοσοφία από τα άστρα στη γη» και έθεσε στο κέντρο της στοχαστικής του αναζήτησης τον άνθρωπο
Θεωρείται κομβικό πρόσωπο για τη σύνδεση της αμερικανικής pop art με την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική σκηνή
Για πρώτη φορά φιλοξενείται ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Διαλόγων στην ελληνική πρωτεύουσα
Τι θα γίνει με τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί
Ο «μετασχηματιστής» των φιλοσοφικών σημασιών σε διδακτικές και ευκρινείς απεικονίσεις. Ο στοχαστής που άφηνε χώρο στην αμφιβολία.
Το WIFT (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση) ανακοίνωσε ένα ενδιαφέρον εργαστήριο
Φέτος το Φεστιβάλ τιμά τον Μίνω Βολανάκη, με αφορμή τα 100 έτη από τη γέννησή του
Υπήρξε η πρώτη και μακροβιότερη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Όλα συμβαίνουν σε ένα τηλεοπτικό πλατό την εποχή της εκτόξευσης των διαπλανητικών Βόγιατζερ
Τι γίνεται στην πόλη της Αθήνας αυτές τις μέρες: από τη μεγάλη συναυλία των Iron Maiden στο ΟΑΚΑ μέχρι το Ongoing της Τίλντα Σουίντον στο Onassis Ready
Οι πρώτες «μουτζούρες» ενός παιδιού συχνά αγχώνουν τους ενήλικες. «Γιατί κάνει μόνο γραμμές; «Μήπως έπρεπε ήδη να ζωγραφίζει κάτι; Είναι φυσιολογικό που συνέχεια μουτζουρώνει;
Μια σημαντική πρωτοβουλία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση»του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Όλα όσα μοιράστηκε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος με τον ηθοποιό Δημήτρη Καπετανάκο στο Discover του Chania Rock Festival
Το έργο προερχόταν από την ιδιωτική συλλογή του ισχυρού εκδότη και επιχειρηματία Σ.Ι. Νιούχαουζ
Πότε θα τελεστεί η κηδεία του
Bob Dylan. Nobel 2016. Το χρήμα δεν μιλάει, υβρίζει.
Η Αθήνα δεν είναι μόνο δρόμοι και πλατείες· είναι και αίθουσες γεμάτες μνήμη και ιστορία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.