- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρέθηκαν δύο αγάλματα σε φυσικό μέγεθος σκαλισμένα σε τοίχο τάφου
Τα σπάνια ευρήματα ρίχνουν φως στη ζωή και τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής


Πομπηία: Βρέθηκαν δύο αγάλματα σε φυσικό μέγεθος σκαλισμένα σε τοίχο τάφου
Δύο αγάλματα σχεδόν σε φυσικό μέγεθος ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα νεκροταφείο στην Πομπηία, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φιγούρες αποτελούν ταφικό ανάγλυφο που απεικονίζει ένα ζευγάρι που κάποτε θάφτηκε στην περιοχή.
Τα αγάλματα κοσμούν τον τοίχο ενός τάφου που βρέθηκε σε μια νεκρόπολη κοντά στην Porta Sarno, μια από τις πύλες της πόλης της Πομπηίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Το νεκροταφείο είναι γεμάτο με ταφές καύσης. Σκαλισμένες στον τοίχο του τάφου είναι αρκετές κόγχες που κάποτε φιλοξενούσαν ταφικές λάρνακες, καθώς και ένα σκαλιστό ανάγλυφο που απεικονίζει μια γυναίκα και έναν άνδρα να στέκονται δίπλα-δίπλα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο ψηφιακό περιοδικό του πάρκου, τα γλυπτά σκαλίστηκαν πιθανότατα κατά την Ύστερη περίοδο της Ρώμης (μεταξύ του δεύτερου και του πρώτου αιώνα π.Χ.). Τάφοι αυτού του είδους είναι σπάνιοι στη νότια Ιταλία.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα επιτύμβια γλυπτά αναπαριστούν ένα παντρεμένο ζευγάρι, αν και λένε ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι. «Θα μπορούσε να είναι ο σύζυγός της, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ο γιος της», λέει ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου, στην Angela Giuffrida του Guardian. «Δεν υπήρχε επιγραφή, οπότε δεν ξέρουμε.»
Η ανδρική φιγούρα φοράει μια απλή τήβεννο, ενώ η γυναίκα φοράει έναν μεγάλο μανδύα πάνω από έναν χιτώνα και πολλά αξεσουάρ. Τα σκαλισμένα κοσμήματά της περιλαμβάνουν σκουλαρίκια σε σχήμα αμφορέα, ένα γαμήλιο δαχτυλίδι, βραχιόλια και ένα κολιέ με μενταγιόν σε σχήμα μισοφέγγαρου. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι Ρωμαίες φορούσαν τέτοιους είδους φυλαχτά μέχρι το γάμο για να προστατεύονται από το κακό.
Στο δεξί της χέρι, η γυναικεία μορφή κρατά φύλλα δάφνης, τα οποία χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Ρωμαίες ιέρειες και ιερείς για να καθαρίζουν τους χώρους. Στο αριστερό της χέρι κρατά ένα κυλινδρικό δοχείο που μπορεί να αναπαριστά έναν πάπυρο.
«Μοιάζει πραγματικά με μια πολύ σημαντική γυναίκα της τοπικής ελίτ», λέει ο Zuchtriegel στον Guardian. «Υπάρχει επίσης αυτή η ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι ιέρεια της Δήμητρας, κρατώντας αυτά τα φυτά και κάτι που φαίνεται να είναι ένας κύλινδρος παπύρου».
Η Δήμητρα είναι η ρωμαϊκή θεά της γεωργίας, της γονιμότητας και της μητρότητας. Στη ρωμαϊκή θρησκεία, συνδεόταν συμβολικά με το φεγγάρι, καθώς οι φάσεις του θεωρούνταν ότι αντιστοιχούσαν στις σοδειές, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το κρεμαστό lunula του γυναικείου αγάλματος, σύμφωνα με το περιοδικό.
«Δεδομένου ότι οι γυναίκες στη ρωμαϊκή κοινωνία ήταν συνήθως υποβιβασμένες στην οικιακή σφαίρα και στα καθήκοντα της ρωμαϊκής μητέρας, το να είσαι ιέρεια ήταν η υψηλότερη κοινωνική βαθμίδα στην οποία μπορούσε να φιλοδοξεί μια γυναίκα», γράφουν οι ερευνητές.
Ως επικεφαλής θρησκευτικών λατρειών, οι ιέρειες «θα επέβλεπαν τελετουργίες σε ναούς και θα έπαιρναν μέρος σε πομπές αφιερωμένες στη Δήμητρα», λέει στον Nick Squires της Telegraph η Sophie Hay, Βρετανίδα αρχαιολόγος που εργάζεται στην Πομπηία. "Ήταν η θεά της γεωργίας και των δημητριακών, αλλά συνδεόταν επίσης με τη γονιμότητα και τη νέα ζωή. Ήταν ευρέως σεβαστή".
Η ηλικία και η ποιότητα και μόνο των επιτύμβιων ανάγλυφων τα καθιστούν σπάνια ευρήματα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η γυναικεία μορφή μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ιέρεια που κρατάει θρησκευτικά αντικείμενα καθιστά την ανακάλυψη εξαιρετική, όπως γράφουν οι ερευνητές. Το άγαλμα προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τις θρησκευτικές πρακτικές των αρχαίων κατοίκων της Πομπηίας, παρέχοντας νέες αποδείξεις ότι η Δήμητρα «έχει σαφή θέση στην επίσημα εγκεκριμένη θρησκεία στην Πομπηία, με μια αφοσιωμένη ιέρεια».
Τα επιτύμβια ανάγλυφα θα εκτεθούν σε μια έκθεση στο αρχαιολογικό πάρκο με τίτλο «Να είσαι γυναίκα στην αρχαία Πομπηία» στις 16 Απριλίου.. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους ειδικούς να καθαρίζουν και να συντηρούν τις γλυπτές μορφές.
Πηγή: Smithsonian Magazine
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καμπάνια που υπογράφει η The Newtons Laboratory είναι αφιερωμένη σε όλους τους ανθρώπους που δεν σταματάνε να ονειρεύονται
Η ποίηση μέσα από μια διαφορετική ματιά
50 χρόνια μετά την αρχική του δημιουργία - Σε νέα κόπια
Μεταξύ άλλων, δημιούργησε το χαρακτηριστικό πανκ οξυζεναρισμένο χτένισμα και εφηύρε τον πηλό για τα μαλλιά
Ο Τάσος Γιαννίτσης γράφει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στο νέο Αιγυπτιακό Μουσείο
Ο γνωστός ηθοποιός μας μιλά για το Εργαστήριο Υποκριτικής & Αυτοβελτίωσης «Σκηνή Ζωής Στράτου Τζώρτζογλου»
Τα παιδικά του χρόνια, η διαδρομή του προς την κορυφή, η γνωριμία του με τον Άντι Γουόρχολ και το αιφνίδιο τέλος του
Πρόκειται να σταλεί σε μεγάλους οργανισμούς και τον ΟΗΕ - Το βασικό μήνυμα
Ο διαφορετικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη
Η ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων ψάχνει τον χώρο που της αξίζει
Το Orange Red Yellow (1961) του Ρόθκο πωλήθηκε για 86,8 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη το 2012
O Απρίλιος μέσα από την ποίηση, την αρχαιότητα και τη σύγχρονη λαογραφία
Η Υπουργός έδωσε οδηγίες για την άμεση αξιοποίηση των δύο αμφιθεάτρων
Η ποίηση μέσα από μια διαφορετική ματιά
Ο Sanuki αποκαλύπτει την anime πλευρά της Τέχνης
Με προϋπολογισμό άνω των 12 εκατ. ευρώ - Τι προβλέπει η μελέτη
Μια ωδή στην τέχνη, στις επτά δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς του Φεστιβάλ στον Πολιτισμό της χώρας και στο μέλλον που έρχεται
Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο χρόνος μοιάζει να περνάει πιο αργά, έχουμε επομένως λίγο περισσότερο για να ακούσουμε και να διαβάσουμε κάτι
Ο καλλιτέχνης μιλάει για την έκθεση «Απόηχοι της ιστορίας, σκιές της προόδου» στο ΕΜΣΤ και το αποικιοκρατικό σύστημα στη χώρα του
«Δεν υφίσταται ζήτημα μη επαναφοράς των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.