Κινηματογραφος

Ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη

Στο New York Greek Film Expo προβάλλονται ταινίες των Σ. Γκορίτσα, Π. Κούτρα και άλλων καταξιωμένων κινηματογραφιστών ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρετροσπεκτίβα των ταινιών του Ρ. Χαραλαμπίδη

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Εκεί που ζούμε» του Σωτήρη Γκορίτσα
«Εκεί που ζούμε» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα

New York Greek Film Expo: το ετήσιο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου με 14 προβολές από 11 επιλεγμένες ελληνικές ταινίες

Η Hellenic Film Society USA (HFS) παρουσιάζει και φέτος για δέκατη τρίτη χρονιά το New York Greek Film Expo, το ετήσιο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου για τους Νεοϋορκέζους.  Με συνολικά 14 προβολές από 11 επιλεγμένες ελληνικές ταινίες, η πλειονότητα των οποίων είναι νέες κυκλοφορίες, το φεστιβάλ, που διοργανώνει η Ελληνική Κινηματογραφική Κοινότητα υπό τον καθηγητή Τζίμυ ΝτεΜέτρο (James DeMetro) πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου. «Το ‘New York Greek Film Expo’ θα προβάλλει ορισμένες από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της σεζόν», δήλωσε ο κ. ΝτεΜέτρο.

Οι ταινίες που παρουσιάζονται στο New York Greek Film Expo

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεών του New York Greek Film Expo, που πραγματοποιείται σε επιλεγμένους χώρους στη Νέα Υόρκη, εκτός από τις ταινίες μεγάλου μήκους παρουσιάζονται και ταινίες μικρού μήκους. Παρόντες καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι και πολλοί από τους κινηματογραφιστές των οποίων οι ταινίες προβάλλονται και οι οποίοι συμμετέχουν σε συζητήσεις με το κοινό μετά τις προβολές τους.

«Dodo» του Πάνου Κούτρα
«Dodo» του Πάνου Κούτρα © Despina Spyrou

Η πρεμιέρα του φετινού «New York Greek Film Expo» έγινε την Πέμπτη στην κινηματογραφική αίθουσα του Village East Cinema. Κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Ελληνικής Κινηματογραφικής Κοινότητας, η ταινία που άνοιξε τον κύκλο των προβολών του Φεστιβάλ ήταν το «Black Stone», στην οποία πρωταγωνιστούν η Ελένη Κοκκίδου, ο Κέβιν Ζανς Ασόνγκ και ο Γιώργος Κατσής. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ειδική αναδρομή στις ταινίες του γνωστού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού, Ρένου Χαραλαμπίδη.

Κριτική ταινίας: Blackstone
«Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη

Οι ταινίες που προβάλλονται είναι: «Εκεί που ζούμε» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα, «Dodo» του Πάνου Κούτρα, «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά, «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη, «Iman» των Κορίνα Αβραμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη, «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα.

Κριτική ταινίας: Broadway
«Broadway» του Χρήστου Μασσαλά

Στις ταινίες μικρού μήκους παρουσιάζονται οι: «Fault» της Κατερίνας Παπαναστασίου, «Airhostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου, «tokakis ή What’s My Name» του Θάνου Τοκάκη, «Η Κούρσα» του Γιώργου Λεοντακιανάκου.

Ελληνική Εταιρεία Κινηματογράφου Η.Π.Α. (Hellenic Film Society USA)  

Η Ελληνική Εταιρεία Κινηματογράφου Η.Π.Α. (Hellenic Film Society USA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πιστεύει ότι ο ελληνικός κινηματογράφος «μπορεί —και πρέπει— να είναι μέρος του αμερικανικού πολιτιστικού τοπίου». Προωθεί ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους που έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες κινηματογραφιστές και δημιουργούς ελληνικής καταγωγής, καθώς και ταινίες που προβάλλουν τους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

New York Greek Film Expo

Η Ελληνική Εταιρεία Κινηματογράφου ιδρύθηκε από τον Jimmy DeMetro και μια ομάδα αφοσιωμένων σινεφίλ με μακρά ιστορία παρουσίασης ελληνικών ταινιών στις ΗΠΑ, για να επεκτείνει την εμβέλεια του ελληνικού κινηματογράφου πέρα ​​από ένα μόνο ετήσιο φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει προβολές ταινιών σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών πόλεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και δημιούργησε μια σειρά μηνιαίων προβολών ταινιών που προσέλκυσαν σινεφίλ στο διάσημο Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης. Όπως σημειώνουν «αποστολή μας είναι να μοιραστούμε τον πλούτο των ελληνικών ταινιών με ένα ευρύτερο αμερικανικό κοινό, να προβάλουμε ελληνικές ταινίες και να διατηρήσουμε την κινηματογραφική κληρονομιά της Ελλάδας».

Οι ταινίες προβάλλονται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Χορηγός είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ