Κινηματογραφος

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης τιμάται στη Νέα Υόρκη με μία ρετροσπεκτίβα

Το μεγάλο αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή που κοίταξε στα μάτια τη σύγχρονη Αθήνα

Ρένος Χαραλαμπίδης: Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη από το Hellenic Film Society στη Νέα Υόρκη - Οι αφιερωματικές προβολές κι εκδηλώσεις στη φιλμογραφία του

Ρένος Χαραλαμπίδης: Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη από το Hellenic Film Society στη Νέα Υόρκη - Οι αφιερωματικές προβολές κι εκδηλώσεις στη φιλμογραφία του

Ενώ η νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη «Νυχτερινός εκφωνητής» ολοκληρώνεται στο μοντάζ, ένα τιμητικό αφιέρωμα για την κινηματογραφική του πορεία διοργανώνεται από το Hellenic Film Society στο Museum of the Moving Image από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του New York Film Expo «…το αναδρομικό αφιέρωμα αποτίνει φόρο τιμής σε έναν από τους πραγματικούς δημιουργούς της Ελλάδας, του οποίου το έργο ζωής είναι η τέχνη του, που περιλαμβάνει τα ταλέντα του ως σκηνοθέτη, ηθοποιού, σεναριογράφου και μουσικού. Ο Ρένος αντιπροσωπεύει την καλύτερη πλευρά της Ελλάδας και του ελληνικού κινηματογράφου με τους προσωπικούς του προβληματισμούς για τη σύγχρονη Αθηναϊκή ζωή στον πυρήνα κάθε ταινίας του».

RENOS RETROSPECTIVE NYC

Ρένος Χαραλαμπίδης: Η ρετροσπεκτίβα του Hellenic Film Society στη Νέα Υόρκη για τον έλληνα σκηνοθέτη

Το πρόγραμμα των προβολών στο Museum of the Moving Image ξεκινά με τα «Τέσσερα μαύρα κουστούμια» την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Ένα road movie που είχε όχημα ένα φέρετρο και τόλμησε να μιλήσει για τον θάνατο και την Ελλάδα της αρπαχτής την περίοδο που κατέρρεε η χώρα. Ένα φιλμ στοχαστικού σινεμά από τον Ρένο Χαραλαμπίδη.

RENOS FOUR BLACK SUITS

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον David Schwartz, ιδρυτή των Cinema Projects και πρώην Chief Curator του Museum of the Moving Image.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου θα προβληθεί το «No Budget story». Ακολουθώντας τον DIY τρόπο σε μια εποχή που ούτε social media υπήρχαν ούτε διαδικτυακές δίοδοι για να επικοινωνήσει κάποιος τη δημιουργία του, το ασπρόμαυρο φιλμ «No Budget Story» ενός εικοσιεξάχρονου τότε σκηνοθέτη -ίσως του νεότερου που γνώρισε η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα- εξυμνήθηκε από το Variety, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη αυτού που ονομάστηκε «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ιστορικό του κινηματογράφου Andrew Horton. Ο Andrew Horton είναι καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και συγγραφέας τριάντα βιβλίων για το σινεμά συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Princeton U Press, 1999).

RENOS NO BUDGET STORY

Την ίδια μέρα θα προβληθεί «Η καρδιά του κτήνους» με τον David Schwartz να πρωταγωνιστεί στο αφιερωματικό πάνελ.

RENOS HEART BEAST

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα προβληθούν τα «Φτηνά τσιγάρα», η ταινία που κατάφερε να υμνήσει την Αθήνα εκείνη που πολλοί απέφευγαν να κοιτάξουν. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ιστορικό του κινηματογράφου Andrew Horton.

RENOS CHEAP SMOKES

Αναζητώντας την αυθεντική κινηματογραφική εμπειρία τα «Φτηνά τσιγάρα» και «Η καρδιά του κτήνους» θα προβληθούν σε κόπιες φιλμ 35 mm που ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αποκλειστικό: Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μοιράζεται 20 άγνωστες ιστορίες και αδημοσίευτες εικόνες από την ταινία «Φτηνά Τσιγάρα» πριν την προβολή της αυθεντικής κόπιας στον κινηματογράφο «Δαναό», τον Ιανουάριο του 2023.
© Αρχείο Ρένου Χαραλαμπίδη

Ρένος Χαραλαμπίδης: Οι εκδηλώσεις του τιμητικού αφιερώματος στη Νέα Υόρκη

Στη ρετροσπεκτίβα εντάσσεται μια σειρά εκδηλώσεων:

Στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, 11-27 Οκτωβρίου, θα λάβει χώρα έκθεση φωτογραφίας πίσω από την κάμερα της ταινίας «Τέσσερα μαύρα κουστούμια», με άξονα την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα δοθεί συναυλία από τον διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστα της Jazz Χρήστο Ραφαϊλίδη πριν από την προβολή της ταινίας «Φτηνά τσιγάρα» στο Museum of the Moving Image. Μετά τη συνεργασία τους στη Λυρική Σκηνή, το 2021 και 2022, όπου η ταινία ανέβηκε ως μουσική παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ξανασυναντιούνται στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζοντας τη μουσική της ταινίας που έγραψε ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος διασκευασμένη για σόλο βιμπράφωνο.

Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Andrew Horton «Renos Haralambidis: Cinema & Manhood as radical carnival» από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ

Στις 13 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα δοθεί από τον Ρένο Χαραλαμπίδη Masterclass στο αρχετυπικό «The Players Club», την παλαιότερη  λέσχη ηθοποιών της Νέας Υόρκης από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στα πλαίσιο του Masterclass θα διατίθεται με αγγλικούς υπότιτλους στο YouTube το ντοκιμαντέρ «Filming the heart of the beast».

Filming THE HEART OF THE BEAST

Στις 11 Οκτωβρίου στο Hana House, στο Μπρούκλιν, μετά από τη συνομιλία Directors on Directors με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και διακεκριμένους κινηματογραφιστές θα γίνει το πάρτι της ρετροσπεκτίβας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ