Κινηματογραφος

Παντελής Κοντογιάννης

Από λύκος της Γουόλ Στριτ σε «Πρόμαχος» του Παρθενώνα

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
ΤΕΥΧΟΣ 505
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81588-182497.jpg

O Ελληνοαμερικάνος, δικηγόρος, ηθοποιός, με τη σειρά που εμφανίζονται. Θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική περσόνα του Ντι Κάπριο στην τελευταία ταινία του Σκορσέζε ή ένας ζεν πρεμιέ του σινεμά με νομικές γνώσεις και λαμπερό χαμόγελο. Ή όλα αυτά μαζί. Ο Παντελής Κοντογιάννης είναι ένας λύκος της πραγματικής ζωής, που στη δική του ταινία παράτησε τις νομικές εταιρίες της Γουόλ Στριτ για να αρχίσει να λύνει δικηγορικά προβλήματα στο σινεμά. Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας που πρωταγωνιστεί στην Αθήνα, μιλήσαμε μαζί του για το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων, τη ζωή στη Γουόλ Στριτ, την Ελλάδα και όλα αυτά μαζί.

Ο τίτλος της ταινίας είναι «Πρόμαχος», αυτός που μάχεται στην πρώτη γραμμή. Ο Παντελής Κοντογιάννης υποδύεται τον αρχηγό μια ομάδας Ελλήνων δικηγόρων που ξεκινά ένα δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα. Αρχικά η υπόθεση εξετάζεται στο βρετανικό δικαστήριο, το οποίο αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα, κι έτσι η ομάδα οδηγείται στο Δικαστήριο της Χάγης. Μια ερωτική ιστορία, αφού η αγάπη τους για τα ελληνικά μάρμαρα του Παρθενώνα θα ενώσει τους δύο μαχόμενους δικηγόρους (Π. Κοντογιάννη και Κ. Βογιατζή), με γυρίσματα που ξεκινούν από την Ελλάδα, την Αθήνα, την Καβάλα και την Αίγινα και φτάνουν μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Με cast Ελλήνων και ξένων ηθοποιών όπως οι: Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Πολ Φρίμαν, Μάικλ Μπερν, Σπύρος Φωκάς, Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής και ελληνική, αγγλική και αμερικανική συμπαραγωγή. Σκηνοθέτες είναι τα αδέρφια Βόρχης. Με ελληνική καταγωγή και πατέρα δικηγόρο σε νομική εταιρεία της Ουάσινγκτον, η οποία ασχολήθηκε με τη νομική έρευνα που καλύπτει το σενάριο. Οι Βόρχης έχουν πει παλιότερα σε συνέντευξή τους: «Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία, η ταινία μας επιδιώκει να μιλήσει για την αναγέννηση της Αθήνας και της δικαιοσύνης. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι ήρωες της ταινίας πρέπει να βρουν το κουράγιο να υπερασπιστούν αυτά που αγαπούν. Όραμά μας είναι να γυρίσουμε μια ταινία που θα αναβιώσει την αρχαία φωνή των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα βρει απήχηση στους σημερινούς νέους».

n

image

«Δεν πρόκειται για ένα ελληνικό ζήτημα. Είναι κάτι που πρέπει να τεθεί σε παγκόσμια κλίμακα και η Ελλάδα δεν έχει κάνει σωστές κινήσεις» λέει ο Παντελής Κοντογιάννης, σημειώνοντας πως απαιτείται μια ενωμένη εκστρατεία που θα συμπεριλαμβάνει ανθρώπους από τον πολιτικό, πολιτιστικό, νομικό και ακαδημαϊκό χώρο. Με στεναχωρεί ότι και οι απλοί Έλληνες πολίτες δεν έχουν πιέσει τα γεγονότα. Για παράδειγμα γίνεται τώρα στο σάιτ bringthemback.org, μια εκστρατεία που προσπαθεί να μαζέψει 1 εκατ. ηλεκτρονικές υπογραφές για να τεθεί το θέμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες υπογραφές προέρχονται από ανθρώπους εκτός Ελλάδος».

Θα κάνει όμως ο «Πρόμαχος» τους Βρετανούς να νιώσουν τύψεις; «Πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά πρώτα απ’ όλα για να γνωστοποιηθεί το θέμα των μαρμάρων και να γεννήσει συζήτηση. Πολλοί δεν γνωρίζουν την πραγματική λεηλασία που έχει γίνει. Η ταινία περιγράφει ακριβώς τι έγινε και με ποιο “πάτημα” μπόρεσε ο Έλγιν να πάρει αυτά τα μάρμαρα. Περιμένουμε θετική ανταπόκριση».

Ο Παντελής Κοντογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, ενώ τώρα ζει στο Λος Άντζελες. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν σε δικηγορικές εταιρίες στη Γουόλ Στριτ. Τι επιβεβαιώνει απ’ όσα ακούμε για τη φρενίτιδα που επικρατεί στο κέντρο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος; «Οι ταινίες φουσκώνουν λίγο την πραγματικότητα, είναι όμως μια πόλη με ένταση και αδρεναλίνη που πραγματικά δεν κοιμάται ποτέ. Το 12ωρο δουλειάς είναι στάνταρ. Συνήθως δουλεύεις 15-16 ώρες με υπεράνθρωπους ρυθμούς. Μετά βγαίνεις στα μπαρ και κλαμπ του Μανχάταν, κοιμάσαι 4 το πρωί και στις 7 είσαι πάλι όρθιος. Η Νέα Υόρκη με ένα μότο θα ήταν “Αν δεν δουλέψεις σκληρά δεν θα πετύχεις”.

image

image

Ωστόσο ήταν σχολείο ζωής για μένα. Μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με απίστευτα νομικά μυαλά και αρχηγούς του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής». Έγινε ηθοποιός μάλλον από παιδικό όνειρο και τα περισσότερα καλοκαίρια του τα περνά στο νησί απ’ όπου κατάγεται, τη Χίο. Ποιο είναι το πιο ελληνικό πράγμα που παίρνεις μαζί σου όταν φεύγεις; Και η απάντηση έρχεται πριν προλάβει να το πολυσκεφτεί: «Ένα μανταρίνι απ’ το νησί». Στο αν θα δούμε happy end στον «Πρόμαχο», ο Παντελής Κοντογιάννης δεν μπορεί να μου απαντήσει. Η πραγματική υπόθεση των Ελγινείων, όμως, θα έχει καλό τέλος; «Πιστεύω πως ναι. Όλοι θέλουμε να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Είναι απλώς θέμα χρόνου».

image

image

image


Ιnfo: Ο «Πρόμαχος» κάνει πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες στις 27/11

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ