Κινηματογραφος

5 ταινίες της Greta Gerwig για να δεις μετά τη Barbie

Αν σου άρεσε η φεμινιστική εκδοχή της Barbie, τότε βάλε στη λίστα σου και τις παρακάτω

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Greta Gerwig
Greta Gerwig © Getty Images/ Rodin Eckenroth

Greta Gerwig: Η σκηνοθέτιδα της Barbie έχει μερικές ακόμη ταινίες που αξίζει να δεις.

Μετά την κυκλοφορία της Barbie, η οποία έκανε θραύση αυτό το καλοκαίρι, η δημοτικότητα της Greta Gerwig που βρίσκεται στη σκηνοθεσία, την παραγωγή και το σενάριο της ταινίας, ανέβηκε. Η ταινία πέτυχε ρεκόρ εισπράξεων και έγινε η πιο δημοφιλής ταινία box office με γυναίκα παραγωγό, μετρώντας (μέχρι σήμερα) $900 εκατομμ.υρια εισπράξεις παγκοσμίως. Η ταινία περιλαμβάνει και ένα λαμπερό καστ ηθοποιών, όπως τη Μάργκοτ Ρόμπι, τον Ράιαν Γκόσλινγκ, την Ίσα Ράε, την Αμέρικα Φερέιρα και τον Γουίλ Φέρελ.

Σίγουρα η τρομερή προώθηση της ταινίας βοήθησε στο να γίνει χαμός στην πρεμιέρα της, η σκηνοθετική ματιά της Gerwig ήταν όμως που έφερε και τους πιο δύσπιστους στη μεγάλη οθόνη για να την τσεκάρουν. Αν είσαι από αυτούς που εκτίμησαν την ρεαλιστική και φεμινιστική προσέγγιση της κούκλας-σύμβολο, τότε ίσως σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις και μερικές ακόμη ταινίες της Greta Gerwig.

5 ταινίες της Greta Gerwig για να δεις μετά τη Barbie

Μικρές Κυρίες (Little Women), 2019

Μία από τις πιο γνωστές της ταινίες, μετά την Barbie φυσικά, και η πρώτη ταινία στην οποία ήταν υπεύιθυνη παραγωγής. Οι «Μικρές Κυρίες» έχουν ένα εξίσου δυνατό καστ που περιλαμβάνει τις Σίρσα Ρόναν, Φλόρενς Πιου, Έμα Γουάτσον, Ελίζα Σκάνλεν και Τιμοτέ Σαλαμέ. Πρόκειται για την κινηματογραφική εκδοχή του ομώνυμου βιβλίου που περιγράφει την ιστορία τεσσάρων αδερφών στα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και θίγονται ζητήματα οικογένειας, ταυτότητας και αλήθειας. Είναι μια καλογυρισμένη εκδοχή ενός διαχρονικού διηγήματος που έλαβε 5 υποψηφιότητας για Όσκαρ (κέρδισε 1) και 4 υποψηφιότητες για BAFTA (κέρδισε επίσης 1).

Little Women ταινία
© IMDB

Lady Bird, 2017

Σκηνοθετημένη και γραμμένη από την Gerwig, η Lady Bird είναι μια ιστορία για την πραγματικότητα της ενηλικίωσης και ακολουθεί τη ζωή μιας εφήβου που έχει να αντιμετωπίσει την περίπλοκη σχέση με τη μητέρα της ταυτόχρονα με τις ρομαντικές και πλατωνικές συναναστροφές της. Με τη Σίρσα Ρόναν, τον Τιμοτέ Σαλαμέ και την Λόρι Μετκάλφ, είναι μια τρυφερή ταινία που θα κάνει εύκολα τους Millenialls και τη GenZ να ταυτιστούν.

Lady Bird ταινία
© IMDB

Jackie, 2016

Η αληθινή ιστορία της Πρώτης Κυρίας, Τζάκι Κένεντι (την οποία υποδύεται η Νάταλι Πόρτμαν) μετά τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Η ίδια η Gerwig παίζει στην ταινία ως Νάνσι Τάκερμαν, κοντινή φίλη και γραμματέας της Τζάκι. Η ταινία επικεντρώνεται στις δυσκολίες που πέρασε η Τζάκι μετά τη δολοφονία του συζύγου της, το ταξίδι της στην αυτοσυντήρηση και την προσπάθειά της να ορίσει την κληρονομιά του ονόματος Κένεντι.

Jackie ταινία
© IMDB

Mistress America, 2015

Μια κωμωδία γραμμένη από τις Baumbach και Gerwig, στην οποία πρωταγωνιστούν η ίδια η Gerwig και η Lola Kirke. Η Τρέισι επικοινωνεί με τη μέλλουσα θετή της αδερφή, Μπρουκ, η οποία την γοητεύει αμέσως με την άγρια και χαοτική ζωή της. Είναι μια έξυπνα γραμμένη αφήγηση με πνευματώδεις διαλόγους και ξεκαρδιστικές αλληλεπιδράσεις που παρουσιάζει μια μοντέρνα αντίληψη για τις σχέσεις και το πού μπορεί η ζωή να μας οδηγήσει ανάλογα με τους ποιους συναναστρεφόμαστε.

Mistress America
© IMDB

Frances Ha, 2012

Γραμμένη από κοινού και αυτή με τη Baumbach, στην ασπρόμαυρη αυτή ταινία πρωταγωνιστεί η Gerwig ως η χορεύτρια Frances Halladay που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη ζωή της. Από τα προβλήματα με την κολλητή της Σόφι, μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες που την κάνουν να αλλάζει διαρκώς δουλειά για να αναταπεξέλθει, η ταινία πραγματεύεται θέματα ταυτότητας, ανακάλυψης του εαυτού και ενηλικίωσης σε μια κοινωνία που δεν προσφέρει απλόχερα τις ευκαιρίες.

Frances Ha ταινία
© IMDB

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ