Κινηματογραφος

«Πατρίδα μου είναι (κι) η τέχνη μου»: Οι Greekies επαναπροσδιορίζουν τον όρο πατρίδα

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης και οι Døcumatism δίνουν φωνή στους αόρατους

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Greekies

Greekies: Το έργο του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και των Døcumatism για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023

Στη συμβολή των οδών Νικολαΐδου και Ι. Δραγούμη, σε έναν υπαίθριο χώρο στην Ελευσίνα, που εδώ και 10 χρόνια παραμένει αχρησιμοποίητος, το έργο Greekies δημιουργεί έναν εναλλακτικό δημόσιο «σταθμό» για τις δράσεις της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023. Λίγες ώρες πριν την πρώτη δράση και την νέα πνοή που πρόκειται να πάρει ο χώρος, «συναντιέμαι» τηλεφωνικά με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη, όπου με ξεναγεί και μου συστήνει το εγχείρημα που ετοίμασαν μαζί με την ομάδα του Døcumatism.

Οι Døcumatism είναι μια ομάδα που εδρεύει στη γειτονιά της Κυψέλης και απαρτίζεται από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και κινηματογραφιστές, που προσπαθούν να βρουν λύσεις και να ευαισθητοποιήσουν για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα μέσω της δύναμης της κινηματογράφησης. «Δουλεύαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά στην περιοχή για να σταματήσει να θεωρείται γκέτο η Κυψέλη, να είναι ένας καλλιτεχνικός προορισμός και να μην γίνει gentrified. Οι καλλιτεχνικές δράσεις έχουν μετατρέψει τη γειτονιά σε ένα πειραματικό πολιτιστικό σημείο ενδιαφέροντος» μου λέει ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης και προσθέτει πως «ένα συλλογικό έργο που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια είναι το ''the AfroGreeks'', μια video εγκατάσταση με δημόσιες δράσεις και αρχείο. Μια από τις ταινίες που κάναμε από το 2011 είναι το Greek Animal Rescue, που αφορά τα αδέσποτα ζώα στο Θριάσιο».

Μετά από αυτή την ταινία, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης περιγράφει πώς δημιουργήθηκε τρομερή διάδραση σε όλη την Ελλάδα, με πάνω από 250 φιλοζωικές να τους προσεγγίζουν, να προβάλλουν την ταινία και να δρομολογούν υιοθεσίες. «Αυτή η ταινία ξεκίνησε μια σχέση με τα αδέσποτα και το Θριάσιο πεδίο που την έχουμε κρατήσει 12 χρόνια τώρα. Πλέον υπάρχουν περισσότερες φιλοζωικές που δραστηριοποιούνται, οι  αρχές και οι δήμοι πιέζονται να συνδράμουν, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά και έντονα. Από τότε δουλεύουμε πολύ στενά με φιλοζωικές του Θριασίου Πεδίου, γιατί είναι μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή σε ότι αφορά τα αδέσποτα και τα περιβαλλοντικά της προβλήματα.

greekies_2

» Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει να συμβαίνουν πράγματα που δεν θα τα πίστευε κανείς. Για παράδειγμα, αδέσποτα με τρία πόδια, με προσδόκιμο ζωής ενός χρόνου, με κατεστραμμένο πρόσωπο και πολύ επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, βρίσκονται υιοθετημένα, ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής και μετά από τέσσερα χρόνια τα κινηματογραφούμε να τρέχουν ευτυχισμένα στο Essex. Αυτά τα ζώα, λέγονται Greekies και παρά τα προβλήματά τους, γίνονται ανάρπαστα για υιοθεσίες στο εξωτερικό. Φυσικά, γίνονται υιοθεσίες και στην Ελλάδα».  

Greekies: Ένα πολυμεσικό έργο του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και των Døcumatism με δράσεις που διαρκούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 

Το έργο μεγαλώνει και με τον τίτλο «Greekies», γίνεται για την «Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», ως το μυστήριο 69, δημιουργώντας δημόσιες καλλιτεχνικές δράσεις και συνέργειες που στηρίζονται στην κινούμενη εικόνα δημιουργώντας μια σημαντική κοινωνική διάδραση με τους κατοίκους της περιοχής του Θριασίου Πεδίου πάνω σε καίρια περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. «Το έργο περιλαμβάνει και δίνει φωνή σε αόρατους ήρωες και αόρατα τοπία και ιστορίες. Στην ιστορία μας, οι Greekies δεν είναι πια μόνο τα αδέσποτα. Είναι και οι άνθρωποι που στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πάρα πολλά προβλήματα, ένταξης, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, και νιώθουν το ίδιο απομονωμένοι» εξηγεί ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης.

greekies_1

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Συνοικισμοί» της Ελευσίνας και την Κυριακή 11/06 θα πραγματοποιηθεί μια σύνθετη εκδήλωση, με τίτλο «Πατρίδα μου είναι (κι) η τέχνη μου». Λίγο μετά τις 20.30 θα ξεκινήσει μια βραδιά γεμάτη κινηματογραφικές προβολές, μουσικοχορευτικά δρώμενα και δημόσιο διάλογο με απρόβλεπτες συναντήσεις που διαδραματίζονται ως δημόσια μυστήρια στο κέντρο της Ελευσίνας και επαναπροσδιορίζουν μέσα από καλλιτεχνικές διαδικασίες τον ορισμό της πατρίδας: άλλοτε ως τόπο καταγωγής, άλλοτε ως προορισμό και σημείο διαμονής κι άλλοτε ως μια έννοια που μπορεί να περικλείει προστατευτικά όσους νιώθουν αδέσποτοι και εγκαταλειμμένοι.

Η ανοιχτή προβολή θα περιέχει μια ταινία με όλες τις πομπές των τοπικών συλλόγων της Ελευσίνας στην τελετή έναρξης της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 ως ένα παράδειγμα μιας συμμετοχικής γιορτής που τιμά την καταγωγή δημιουργώντας ουσιαστικές προϋποθέσεις ένταξης στη νέα πατρίδα.

Η χορογράφος Τζένη Αργυρίου και ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος θα παρουσιάσουν αυτή την πρακτική μαζί με εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων που θα παρεμβαίνουν δημιουργικά στη διάρκεια της προβολής και θα συμμετάσχουν στο γλέντι που θα ακολουθήσει με παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτιάς από το συγκρότημα Αdalou και τον Αφρο - Έλληνα Άγγελο Αγγέλου.

greekies_3

Θα προβληθούν και δύο ταινίες: μία για έφηβους πρόσφυγες από το καταυλισμό του Σχιστού που βοηθάνε τους κατοίκους της Μάνδρας μετά τις φονικές πλημμύρες του 2017 και μια με ήρωες Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Στο τέλος αυτής της δράσης μπορεί να νιώσει κανείς πως «Πατρίδα μου είναι (κι) η τέχνη μου»; Θα το ανακαλύψουμε το βράδυ της Κυριακής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ