Μουσικη

Summer in the city 2023: Στη σκηνή και την οθόνη

Πολιτιστικό σαφάρι με ωραίες μουσικές, ιντριγκαδόρικες παραστάσεις κι αγαπημένες ταινίες, από το Μέγαρο και τη Λυρική ως την Ελευσίνα

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 876
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απολαμβάνοντας τις προβολές του Athens Open Air Film Festival
Athens Open Air Film Festival: απολαμβάνοντας δωρεάν ταινίες σε όμορφα σημεία της πόλης

Καλοκαίρι στην Αθήνα 2023: Συναυλίες, παραστάσεις, προβολές στον Κήπο του Μεγάρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το ΚΠΙΣΝ, την Ελευσίνα και το Athens Open Air Film Festival

Στον Κήπο του Μεγάρου

Κλασικά και έντεχνα, με ήχο τζαζ και φιλμικό σασπένς, με μουσικά παιχνίδια και Καραγκιόζη: πολυσυλλεκτική η σοδειά στο δροσερό στέκι του Μεγάρου. Πρώτος το μικρόφωνο παίρνει ο Κωστής Μαραβέγιας (16/6) τραγουδώντας για μια «Ξεχασμένη ενηλικίωση» αλλά και αγαπημένα του κομμάτια. Το μουσικό της σεντούκι θα ανοίξει και η Λένα Πλάτωνος (7/7) με εκλεκτή συντροφιά, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Κωνσταντίνο Βήτα και, φυσικά, τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα. Οι Nalyssa Green, Sugahspank! και Louis ετοιμάζουν αφιέρωμα στο μουσικό και ποιητικό σύμπαν του Λέοναρντ Κοέν (1/7), ενώ το τζαζ Κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή (14/7) κλείνει το μάτι στα φιλμ νουάρ παίζοντας μουσικά θέματα για τον κινηματογράφο. Δεν θα λείψουν οι προβολές μετά μουσικής, καθώς ο Στάθης Άννινος συνοδεύει στο πιάνο τον βωβό «Ενοικιαστή» του Άλφρεντ Χίτσκοκ (30/6), ούτε τα καλέσματα με ελεύθερη είσοδο αφού στο γρασίδι θ’ απλώσουμε ξανά ριχτάρι για τη Γιορτή της Μουσικής και τις προβολές της UNITEL. Στις 21/6 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τη Χορωδία της ΕΡΤ και το τρίο του Τάσσου Παππά «σερβίρουν» ναπολιτάνικες καντσονέτες, εισαγωγές από διάσημες ιταλικές όπερες, επιτυχίες των Μπιτλς και τζαζ συνθέσεις. Από οθόνης, πάλι, θα έχουμε την ευκαιρία να «διακτινιστούμε» στην Αρένα της Βερόνας και την πληθωρική «Κάρμεν» που είχε ανεβάσει ο Φράνκο Τζεφιρέλλι (22/6), στο Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς για την «Μαντάμα Μπαττερφλάι» (6/7), αλλά και στη Μουζίκφεραϊν για τις συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης με τον Λεωνίδα Καβάκο σε έργα Μπραμς και Μπαχ (29/6) και την Μάρθα Άργκεριχ (13/7). Υπάρχουν και πιτσιρίκια στην παρέα; Ο δημοφιλής σκιοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει στον Κήπο με την καινούργια παραγωγή «Θησέας και Μινώταυρος» (27 & 28/6, 3, 4, 11 & 12/7), ενώ οι Burger Project (8/7) ψήνονται για πάρτι με μουσική, αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια.

Μια βραδιά για την Λένα Πλάτωνος στον Κήπο του Μεγάρου
Η Λένα Πλάτωνος στον Κήπο του Μεγάρου με εκλεκτή παρέα

Τι θα δούμε στη Λυρική

Θρυλικές άριες, μια νέα όπερα και γκαλά μπαλέτου μας τάζει για το καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή. Στην Εναλλακτική Σκηνή οι χορευτές του ανσάμπλ της ξετυλίγουν αγαπημένα pas de deux και αποσπάσματα από τον Καρυοθραύστη, τον Δoν Κιχώτη, τη Ζιζέλ, την Ωραία κοιμωμένη, τη Μπαγιαντέρα, τον Κουρσάρο και τις Φλόγες του Παρισιού (9-16/7). Παράλληλα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα ζωντανεύει, σε συμπαραγωγή με την Οπερά Κομίκ, «Το ταξίδι στη Σελήνη» (12-13/7), η τετράπρακτη όπερα-φαντασμαγορία του Ζακ Όφενμπαχ. Διασκευασμένη από τον σκηνοθέτη Λωράν Πελλύ και την δραματουργό Αγκάτ Μελινάν μας μεταφέρει σε μια τεράστια παιδική χαρά όπου συναντιούνται οι κάτοικοι της Γης και της Σελήνης, παιδιά που ερμηνεύουν βασιλείς, λαϊκούς ανθρώπους, αστρονόμους και υπουργούς, αλλά και τα παιδιά που διαδηλώνουν για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος εδώ περιμένουμε (με ελεύθερη είσοδο) και «Το μυστικό των ποταμών της Αττικής» (22/7), τη νέα οικολογική όπερα του Μηνά Ι. Αλεξιάδη με πρωταγωνιστές τον Ιλισσό, τον Ηριδανό, τον Κηφισσό και τη νύμφη Καλλιρρόη. Ο Ιούλιος, πάντως, για την ΕΛΣ κλείνει στο Ηρώδειο (26-30/7). Ο Δημήτρης Πλατανιάς ξανασυναντά τον «Ναμπούκκο», ερμηνεύοντας τον ρόλο εναλλάξ με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, στην αναβίωση της σπουδαίας όπερας του Βέρντι που τον ανέδειξε ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας.

«Το ταξίδι στη Σελήνη» στην ΕΛΣ
«Το ταξίδι στη Σελήνη» στην ΕΛΣ © Stefan Brion

Θερινό σινεμά δωρεάν

Δεκαεπτά ταινίες «κέρασμα» (ανάμεσά τους και ο φετινός Χρυσός Φοίνικας σε πανελλήνια πρεμιέρα) σε πάρκα και φωτογενείς ανοιχτούς χώρους της πόλης. Ναι, το Athens Open Air Film Festival είναι ξανά εδώ. Η αυλαία ανεβαίνει στις 15/6 στο προαύλιο του Ζαππείου με τον «Βασιλιά των Λιονταριών» και χαρούμενες νότες από την El Sistema Greece Youth Orchestra. Η ορχήστρα θα ανοίξει τη βραδιά και στις 23/6 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, πριν ζωντανέψει στην οθόνη το νοσταλγικό «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε. Το φετινό πρόγραμμα φέρνει ακόμα πολλά κλασικά αγαπημένα: φιλμ των Τριφό, Σερό, Γκρεμιγιόν, Οφίλς και Κοκτώ στον Κήπο της Γαλλικής Σχολής, την «Απόδραση από το Αλκατράζ» στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το «Τζόνι Γκιτάρ» του Νίκολας Ρέι στο πάρκο Λογγίνου, τον «Αταίριαστο» του Κόπολα στην πλατεία Κοτζιά. Στις 23/8, πάντως, δίνουμε ραντεβού στο Cine Αίγλη στο Ζάππειο για την πρόσφατα βραβευμένη στις Κάννες «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιστίν Τριέ.

Ο βασιλιάς των λιονταριών
Ο βασιλιάς των λιονταριών

Ο Αισχύλος στην Ελευσίνα

Η μουσική του Ιάννη Ξενάκη συναντά τις παραστατικές προσεγγίσεις της Άντζελας Μπρούσκου και του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς στη γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή, στο πλαίσιο του Αισχύλου Project της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου η γνωστή σκηνοθέτις στήνει ένα ουτοπικό δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη του Ορέστη στις «Ευμενίδες» (15-16/7) και καλεί το κοινό να αλληλεπιδρά ενεργώντας ως επιπλέον ερμηνευτής ή και ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης. Λίγες μέρες αργότερα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη θα ερμηνεύσει εδώ την «Ορέστεια» του πρωτοποριακού συνθέτη Ιάννη Ξενάκη (23/7), ένα έργο που συμπυκνώνει την πλοκή και την ουσία της αισχύλειας τριλογίας και ταλαντεύεται ανάμεσα στην όπερα, στο ορατόριο και στο μυσταγωγικό χορόδραμα. Με τους «Πέρσες» (29-30/7) καταπιάνεται ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Ένα «ταξίδι στο πεδίο των ψυχών» η περφόρμανς ξεκινά από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδας με τη δύση του ήλιου και συνεχίζεται εν πλω για τη Σαλαμίνα και σε μιαν έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στην περιοχή της αρχαίας ναυμαχίας. Στον ρόλο του Ξέρξη ο Δημήτρης Ήμελλος και της Άτοσσας η Μαρία Ζορμπά.

"Πέρσες" από τον Νικήτα Μιλιβόγεβιτς στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
"Πέρσες" από τον Νικήτα Μιλιβόγεβιτς © Άρης Καμαρωτός

Σαίξπηρ στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ

«Ο έρωτας δε βλέπει με τα μάτια / μα με το νου, γι’ αυτό πάντα τυφλό / τον ζωγραφίζουν»: οι στίχοι του Άγγλου βάρδου θα ηχούν για πέντε βράδια στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (28-30/6 & 3-4/7). Κλείνοντας τη σειρά θεατρικών αναλογίων «Αγάπης αγώνες» με το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί μια ομάδα νέων ηθοποιών που, με απλά θεατρικά μέσα, μας αφηγούνται τις νυχτερινές περιπέτειες που έζησαν (;) δυο νεαρά ζευγάρια και ένα θεατρικό μπουλούκι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ