Θεατρο - Οπερα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 8 - 14 Ιουνίου 2023

Ο Άκραμ Καν στο Μέγαρο, η Αννέ-Ζοφί Μούτερ στο Ηρώδειο, ο Eυριπίδης Λασκαρίδης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πρεμιέρες από τους Μαριάνο Πενσότι και Στάθη Λιβαθινό στην Πειραιώς 260 κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 875
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο Ίδρυμα Takis με μια περφόρμανς εμπνευσμένη από το έργο του διάσημου εικαστικού
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο Ίδρυμα Takis με μια περφόρμανς εμπνευσμένη από το έργο του διάσημου εικαστικού

13 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 8-14 Ιουνίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Ο Άκραμ Καν ξαναδιαβάζει το Βιβλίο της ζούγκλας
«Αφού τα παιδιά µας θα κληρονοµήσουν τα λάθη µας, θέλω να µάθουν ότι η κλιµατική και περιβαλλοντολογική κρίση ήταν και εξακολουθεί να είναι περισσότερο από ποτέ µια πολιτισµική κρίση», δηλώνει ο Άγγλος διάσημος χορογράφος. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, με το «Jungle book reimagined» προσεγγίζει το κλασικό έργο του Κίπλινγκ και το ταξίδι του Μόγλι μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού πρόσφυγα που έχει παγιδευτεί σε έναν κόσμο κατεστραμμένο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στη σκηνή 12 χορευτές ξεδιπλώνουν την ιστορία υπό τους ήχους της πολυβραβευμένης Jocelyn Pook, μέσα σ’ ένα σκηνικό περιβάλλον που ορίζουν τα animation των YeastCulture.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 14 & 15 Ιουνίου στις 21:00

Ο Άκραμ Καν με το "Jungle Book Reimagined" στο Μέγαρο Μουσικής
© Ambra Vernuccio

Η Anne-Sophie Mutter στα πόδια της Ακρόπολης
Την έχουν χαρακτηρίσει «φαινόμενο» και «αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του βιολιού». Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως «παιδί θαύμα» με την υποστήριξη του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και επί τέσσερις δεκαετίες ξεδιπλώνει τις δεξιοτεχνικές ερμηνείες της κατακτώντας κοινό και διακρίσεις (ανάμεσά τους και τέσσερα Γκράμι). Αυτή τη Δευτέρα η Γερμανίδα σολίστ θα παίξει σόλο σε τρία κοντσέρτα Μπαχ, Βιβάλντι και Ζοζέφ Μπολόν ντε Σαιντ Ζορζ ενώ θα παρουσιάσει σε πανελλήνια πρώτη και το αφιερωμένο στην ίδια «Νονέτο» (έργο μουσικής δωματίου για εννέα όργανα) του Αντρέ Πρεβέν. Μαζί της οι Mutter’s Virtuosi, το σύνολο εγχόρδων που απαρτίζεται από υπότροφους του ιδρύματός της και επίλεκτους νέους μουσικούς.
Ηρώδειο, 12 Ιουνίου στις 21:00

Η διάσημη βιολονίστρια Anne-Sophie Mutter στο Ηρώδειο

Μεγάλες πρεμιέρες στο Φεστιβάλ Αθηνών
Η Πειραιώς 260 διεκδικεί τις θεατρικές εξόδους μας και αυτό το καλοκαίρι. Στις 14 & 15 Ιουνίου ο πρωτοποριακός σκηνοθέτης Μαριάνο Πενσότι έρχεται με διάθεση να κλονίσει τις βεβαιότητές μας για το τι σημαίνει «θύτης» και «θύμα». «Το θεατρικό έργο» του εκκινεί από την «πραγματική ιστορία» του Σίμον Φρανκ, ενός Πολωνοεβραίου επιζώντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος αναπαριστά τη ζωή του με τη συμμετοχή κομπάρσων. Στις 14-18 Ιουνίου βάζουμε στην ατζέντα μας και το «Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση» που υπογράφει σκηνοθετικά ο Στάθης Λιβαθινός. Ένα ποιητικό σκηνικό εγχείρημα για τον έρωτα, τον χρόνο που περνά, την εξορία και την περιπλάνηση με όχημα δύο λογοτεχνικά έργα του Λόρδου Βύρωνα και της Μαρίνα Τσβετάγεβα. 

"La obra" του Μαριάνο Πενσόττι

Οι «Τιτάνες» πιάνουν λιμάνι
Σε έναν απροσδιόριστο χώρο και χρόνο, δύο μοναχικά πλάσματα βρίσκονται σε ένα αέναο παιχνίδι εναλλαγής και όσμωσης φωτός και σκοταδιού, κίνησης και ακινησίας, γελοίου και σοβαρού, σκληρότητας και τρυφερότητας. Μετά από τρεις sold out παραστάσεις στο Λονδίνο και έχοντας ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Μόντρεαλ, οι «Τιτάνες» του Ευριπίδη Λασκαρίδη επιστρέφουν εντός έδρας. Μια παράσταση-φόρος τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβουμε, στην ανθρώπινη ευθραυστότητα, αλλά και στην αποκάλυψη που μπορεί να γεννηθεί στις ρωγμές.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 8-10 Ιουνίου στις 21:00, 11 Ιουνίου στις 19:30

Οι "Τιτάνες" του Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
© Ελίνα Γιουνανλή

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο σύμπαν του Takis
Πώς μπορεί να προσεγγίσουν καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία το έργο του Takis; Πάνω από τρεις δεκαετίες από την τελευταία περφόρμανς του διάσημου Έλληνα γλύπτη στο Γεροβουνό, ο γνωστός χορογράφος και διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζει την ενότητα δράσεων «Takis-Διάλογοι». Στο ατελιέ-μουσείο του πρωτοπόρου γλύπτη της κινητικής τέχνης στους πρόποδες της Πάρνηθας, πέντε ερμηνευτές του χοροθεάτρου ΟΚΤΑΝΑ θα εμπλακούν σε μια εννοιολογική και κινησιολογική συνομιλία με τα έργα του υπό τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Θοδωρή Ρέγκλη.
Ίδρυμα Takis, 10 & 11 Ιουνίου στις 19:00 & 20:15

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο Ίδρυμα Takis με μια περφόρμανς εμπνευσμένη από το έργο του διάσημου εικαστικού

Η Μαρίζα Ρίζου στο Βεάκειο
Με τις νότες από «Το Χωριό», το πρόσφατο τέταρτο άλμπουμ της μας περιμένει η γνωστή ερμηνεύτρια στο πειραιώτικο θέατρο. Για ένα live παρέα με τους συνεργάτες της που, όπως σημειώνει: «μιλά για τη διαδρομή που δυστυχώς δε γίνεται να παραλείψει κανείς, εάν θέλει να φτάσει στην ευγνωμοσύνη και στην βαθιά εκτίμηση της ζωής και “του χωριού” του». Για την ίδια «Το χωριό μας είναι πραγματικά σημαντικό. Αντιλαμβάνομαι τον καθέναν μας σαν την Ακρόπολη του εαυτού του που έχει γύρω τα Αναφιώτικα. Το χωριό. Άλλοι μένουν πιο κοντά, άλλοι πιο μακριά, από κάποιους θέλουμε και μπορούμε να ζητήσουμε κάτι, αλλού να δώσουμε κάτι άλλο, όμως πιστεύω πως ό,τι κι αν συμβαίνει στις ζωές μας, δεν έχει κανένα νόημα αν δεν το μοιραζόμαστε».
Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, 12 Ιουνίου στις 21:30

Εκεί στον (Λυρικό) Νότο
«Happy days???» γεμάτες μουσική, ένα παραδοσιακό παραμύθι για «Το πιο γλυκό ψωμί», μια όπερα απόδραση στον «Ονειροχρόνο», αγαπημένα τραγούδια από τον κινηματογράφο και το μουσικό θέατρο, αλλά και ελληνικά τανγκό και σμυρνέικα, το πρώτο μουσικο-θεατρικό έργο για «Το μυστικό των ποταμών της Αττικής» αλλά και ένα περιπλανώμενο πολιτιστικό λεωφορείο που κάνει στάση στην παλιά Αθήνα μέσα από τις ερμηνείες της Ομάδας Oper(O). Το 3ο φεστιβάλ με θέα στο παραλιακό μέτωπο επιστρέφει φέρνοντας δωρεάν θεάματα από γνωστούς καλλιτέχνες για μικρούς και μεγάλους.
Στην Καλλιθέα, το Π. Φάληρο και τον Άλιμο, 11 Ιουνίου-22 Ιουλίου

Το πολιτιστικό λεωφορείο του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος
© Αναστασία Γιαννάκη

Το ElaiΩnas Festival στην Πλάκα
Στην ένατη έκδοσή της πλέον η διοργάνωση εστιάζει στη διαχρονική έννοια του «Μένους», στις αιτίες που το γενούν, τη σημασία και τις επιπτώσεις του. Επιδιώκοντας να αφυπνίσουν το κοινό για την φύση του πολέμου, που ο καθένας μας φέρει μέσα του, ο Γεράσιμος Γεννατάς με την Μαρία Φλωρίδου και η Έλενα Μαυρίδου με τον Γιώργο Μαυρίδη δούλεψαν πάνω στις Ραψωδίες Γ΄ και Ω΄ της Ιλιάδας του Ομήρου. Τα βράδια θα κλείνουν με μουσικές  από τους AgileExperiments, JanVanAngelopoulos, Φώτη Σιώτα και MObtrio.
Θέατρο ΕΛΕΡ, 10 & 11 Ιουνίου από τις 21:00 

Ο Γεράσιμος Γεννατάς διαβάζει την ραψωδία Γ΄της Ιλιάδας στο ElaiΩnas Festival

Η λήξη της σεζόν θέλει ροκ live
Λίγο πριν το Κύτταρο μας πει καλό καλοκαίρι, στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών ανεβαίνουν οι It’s only about music. Στις 10 Ιουνίου η μπάντα που απαρτίζουν μουσικοί από ελληνικά hard rock σχήματα ετοιμάζει ένα μουσικό ταξίδι με στάσεις στη δισκογραφία των Chicago, Foreigner, Kansas, AlanParson, VanHalen, Τoto, Boston κ.ά. Δυο μέρες αργότερα εδώ κάνουν το συναυλιακό ντεμπούτο τους στην Ελλάδα οι AshesOfAres παίζοντας κομμάτια από το τρίτο άλμπουμ τους «Emperors And Fools» αλλά και από την «προϋπηρεσία» των Matthew Barlow και Freddie Vidales στους Iced Earth.
Κύτταρο, 10 Ιουνίου στις 22:00 & 12 Ιουνίου στις 21:00

Ασκήσεις του βλέμματος
Η αλήθεια και το ψέμα, το συμβατικό και το ψηφιακό, το προσωπικό και το συλλογικό, αλλά και η σιωπή, η ταυτότητα, η μνήμη, η εμπειρία, η φαντασία είναι οι έννοιες πάνω στις οποίες υφαίνουν τις οπτικές αφηγήσεις τους εννέα νέοι καλλιτέχνες από το Προχωρημένο Εργαστήριο Σχεδίου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας οι Γιάννης Ανδρέου, Αγγελική Δομπρογιάννη, Κασσάνδρα Θωμά, Χρήστος Μαυροδής, Θεοδώρα Πατητή, Βιβή Περισυνάκη, Ανδριάνα Ροδάκου, Δημήτρης Σπανός και Ομέρ Χατζησερήφ, με τη συμμετοχή και του καθηγητή τους Σπύρου Βερύκιου, παρουσιάζουν σχέδια, ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές και εγκαταστάσεις.
Γκαλερί Έρση, 8-30 Ιουνίου (εγκαίνια στις 19:00)

Το έργο της Βιβής Περυσινάκη "Ανάδυση από τη σιωπή"
Το έργο της Βιβής Περυσινάκη "Ανάδυση από τη σιωπή"

«Έρως και Θάνατος» με τον φακό του Βασίλη Κωνσταντίνου
Ανθρώπινες φιγούρες σε συντροφικούς ή και μοναχικούς εναγκαλισμούς, κορεσμένα κόκκινα και εκτυφλωτικά λευκά πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το σώμα δουλειάς του φωτογράφου. Εξερευνώντας τη φύση του και την επίδραση του έρωτα και του θανάτου στην ανθρώπινη συµπεριφορά σκηνοθετεί µια σειρά από αµφίσηµες εικόνες περιλαμβάνοντας στα κάδρα του υλικά σύμβολα συνδεδεμένα με την γονιμότητα, τον θρίαμβο της ζωής αλλά και το τέλος της. 
Γκαλερί Μελάνυθρος, 9-17 Ιουνίου (εγκαίνια στις 19:00)

Βασίλης Κωνσταντίνου, "Έρως και θάνατος"

Τι φέρνουν οι «Συνοικισμοί» στην Ελευσίνα;
Από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό ως την παραλία του Φονιά και από το Αναψυκτήριο ως το Παλαιό Δημαρχείο, το φεστιβάλ Συνοικισμοί προτείνει ένα άνοιγμα στις τέχνες και συνάμα στις συλλογικότητες της Ελευσίνας μέσα από πολυμεσικές δράσεις, στην πλειονότητά τους με ελεύθερη είσοδο. Η γιορτή ξεκινά με νησιώτικο τραπέζι, εικαστικές εγκαταστάσεις (από την ομάδα Errands και την Έλενα-Δήμητρα Χαντζή), δράσεις κοινωνικής τέχνης αλλά και σύγχρονο τσίρκο και ακροβατικά από Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες (όπως οι Κι όμως κινείται, ClementDazin κ.ά.). Και έπεται συνέχεια με παραστατικά δρώμενα και μουσική. 
Σε διάφορα σημεία της πόλης, 9-28 Ιουνίου

Συνοικισμοί A Festival
© Γιάννης Στάθης

Τι μπορεί να κρύβει ένα «Ενθύμιο»;
Γίνεται μια ιδέα να αποτελεί η ίδια έργο τέχνης; Είκοσι πέντε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί, τοποθετούν 75 ιδέες για πιθανά έργα μέσα σε ισάριθμους λευκούς κύβους, σφραγισμένους όμως ώστε το περιεχόμενό τους να παραμείνει μυστικό. Ένα εικαστικό πείραμα που εστιάζει στην αμφισημία και την ενδεχομενικότητα της τέχνης, η έκθεση «Ενθύμιο» -μια ιδέα των Δημήτρη Γεωργακόπουλου και Καρολίνας Αλειφεροπούλου- μας καλεί να φανταστούμε τι εσωκλείουν αυτά τα πανομοιότυπα κουτιά. Στις 8 Ιουνίου (στις 19:00) συζητούν σχετικά με το απραγματοποίητο έργο και τη σημασία του  οι Νάντια Αργυροπούλου, Ξένια Καλπακτσόγλου και Μάρκο Σκόττι.
Potential Project, έως 17 Ιουνίου

"Ενθύμιο" στο Potential Project

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ