Κινηματογραφος

Oι κόρες του Πολ Νιούμαν μηνύουν το Ίδρυμα Νιούμαν

Πιστεύουν πως ο οργανισμός προσβάλλει την κληρονομιά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι κόρες του Πολ Νιούμαν μηνύουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πατέρα τους
Πολ Νιούμαν © Getty Images/Ideal Image

Πολ Νιούμαν: Οι κόρες του μηνύουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πατέρα τους.

Τρία χρόνια πριν ο διάσημος ηθοποιός Πολ Νιούμαν, πεθάνει, ίδρυσε τον φιλανθρωπικό οργανισμό Newman’s Own Foundation, μέσω του οποίου στόχευε να βοηθά παιδιά που το έχουν ανάγκη. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, δύο από τις πέντε κόρες του κάνουν μήνυση στον οργανισμό ύστερα από την απόφαση του συμβουλίου να μειώσουν στη μέση τα χρήματα που λαμβάνουν οι ίδιες ετησίως για φιλανθρωπίες.

Η Νελ και η Σούζαν ζητούν αποζημίωση 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων (1.003.401 ευρώ) από το ίδρυμα για να τα δωρίσουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της επιλογής τους, αφού πρώτα κατηγόρησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι τις έχουν αποκλείσει από τη διαδικασία των δωρεών. 

Στην μήνυση υποστηρίζεται, επίσης, ότι το ίδρυμα «έχει χάσει το δρόμο του και έχει απομακρυνθεί από την αποστολή του να διατηρήσει και να τιμήσει την κληρονομιά του Πολ Νιούμαν». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα χρόνια από τον θάνατο του Νιούμαν και μετά χαρακτηρίζονται από ένα μακρύ και σταθερό μοτίβο αδιαφορίας, από αυτούς που ελέγχουν το ίδρυμα Newman’s Own Foundation, απέναντι στις προθέσεις και κατευθύνσεις του ηθοποιού, σε συνδυασμό με κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και αμφισβητήσιμες πρακτικές». 

Oι θυγατέρες Νιούμαν υποστηρίζουν ότι το Newman’s Own Foundation θα διέθετε 400.000 δολάρια κάθε χρόνο σε στις ίδιες προκειμένου αυτά να δωρίσουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που θα προσδιόριζαν αυτές. Ειδικότερα, το ποσό που λάμβανε η καθεμία (όπως και οι υπόλοιπες κόρες του ηθοποιού) έφτανε τα 400 χιλιάδες δολάρια ετησίως, τα οποία διέθεταν σε άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, με το συμβούλιο να αποφασίζει πως θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να μειωθούν στο μισό.

Εικάζεται ότι η διαθήκη του Πολ Νιούμαν άλλαξε λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του, όταν τέθηκε ζήτημα σχετικά με την νοητική του κατάσταση. Γι’ αυτό και η μήνυση αναφέρει, επίσης, ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν αφαιρέθηκαν τα σημεία εκείνα που εξασφάλιζαν το ότι η οικογένειά του θα εξακολουθεί να έχει λόγο στις αποφάσεις του ιδρύματος. 

Ενας εκπρόσωπος του ιδρύματος, θέλοντας να υπερασπιστεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, είπε με δηκτικό τρόπο, ότι οι πρακτικές στις φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν επιτρέπουν την ύπαρξη αιώνιων κονδυλίων για κανέναν, συμπεριλαμβανομένων της Νελ και της Σούζαν Νιούμαν. «Είναι μία άδικη αγωγή που βασίζεται στην επιθυμία να βγάζουν κάποιοι χρήματα, χάρη στη γενναιοδωρία του αείμνηστου ηθοποιού». Πηγή: Protagon.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ