Κινηματογραφος

6ο Τaratsa Film Festival Λάρισας: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ επιστρέφει και μας ταξιδεύει

Πόσα σινεμά χωράνε οι ταράτσες της Λάρισας; Η Δήμητρα Μπαράτση και η Ολυμπία Καλαμπαλίκη εξηγούν στην ATHENS VOICE

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δήμητρα Μπαράτση, Ολυμπία Καλαμπαλίκη
Δήμητρα Μπαράτση, Ολυμπία Καλαμπαλίκη © Δήμητρα Γιαννούκα

Συνέντευξη: Η Δήμητρα Μπαράτση και η Ολυμπία Καλαμπαλίκη μιλούν στην ATHENS VOICE για το 6ο Τaratsa Film Festival Λάρισας και όσα θα δούμε το φετινό καλοκαίρι.

Μπορεί η Λάρισα να έχει τον τίτλο της πόλης του καφέ και της διασκέδασης, μπορεί η επιλογή να την επισκεφτείς προς τους καλοκαιρινούς μήνες να αποτελεί έναν μικρό «Γολγοθά» λόγω της αφόρητης ζέστης της ωστόσο, το 6ο Τaratsa Film Festival Λάρισας υπόσχεται να σε κάνει να την δεις με άλλο μάτι και να το τολμήσεις…

Η ερώτηση «Πόσα σινεμά χωράνε οι ταράτσες της Λάρισας;» αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν για την έναρξη του μεγάλου κινηματογραφικού φεστιβάλ στην πόλη της Λάρισας. Το “Τaratsa Film Festival” παραμένει πιστό στο ραντεβού του και τη φετινή χρονιά με τους σινεφίλ και φίλους του υπαίθριου σινεμά της πόλης. Προβολές ταινιών από ψηλά με θέα τα αστέρια, εκεί που το πρώτο καλοκαιρινό αεράκι φυσά και πλήθος κόσμου, έχοντας αγκαλιά μια μπύρα, καλή παρέα, τον έρωτα του… αποκτά  νόημα. Για έκτη χρονιά οι ταράτσες θα πάρουν και πάλι ζωή αφού έρχεται το 6ο Τaratsa Film Festival άκρως ανανεωμένο με περισσότερες ταράτσες τόσο στην Λάρισα όσο και στην υπόλοιπη Θεσσαλία.

Η μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, η αγάπη και το μεράκι για την «τέχνη» της Ταράτσας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν συνδράμει στην επιτυχία του Φεστιβάλ στην Λάρισα τα τελευταία χρόνια παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Την περσινή χρονιά μάλιστα το Τaratsa Film Festival φιλοξενήθηκε στις ταράτσες του «Καφενείον η Γη», «Κλίμαξ» και «ΙΕΚ ΑΚΜΗ».

Η Δήμητρα Μπαράτση, πρόεδρος του Φεστιβάλ και η Ολυμπία Καλαμπαλίκη, υπεύθυνη οργανωτικής επιτροπής και δημοσίων σχέσεων μιλούν αποκλειστικά στην ATHENS VOICE για το 6ο Τaratsa Film Festival που θα βάλει «φωτιά» στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Δήμητρα Μπαράτση, Ολυμπία Καλαμπαλίκη
Δήμητρα Μπαράτση, Ολυμπία Καλαμπαλίκη © Δήμητρα Γιαννούκα

Πότε θα ξεκινήσει το φετινό Taratsa Film Festival;
1-5 Ιουλίου ανεβαίνουμε σε ταράτσες της Λάρισας. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου το Τaratsa Film Festival «ταξιδεύει» στη Θεσσαλία όπως στα Τρίκαλα, τον Αλμυρό, τον Παλαμά, τη Ραψάνη και αλλού. Αρχές Ιουνίου θα ανακοινωθεί επίσημα το πρόγραμμα.

Τι προετοιμασίες έχουν διεξαχθεί έως τώρα για το Taratsa Film Festival 2022; Ταινίες από ποιες πόλεις θα φιλοξενηθούν φέτος;
Κάθε χρόνο ως είθισται προβάλλουμε τις βραβευμένες ταινίες από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβαλ Ταινιών Μικρού Μήκους -Artfools- Λάρισας. Για πρώτη χρονιά φέτος, με μεγάλη μας χαρά θα φιλοξενήσουμε ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας. Θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις όπως αφιερώματα από γνωστούς σκηνοθέτες και δημιουργούς, τους οποίους θα έχουμε την τιμή να τους έχουμε τις ημέρες εκείνες και να μιλήσουν για τις ταινίες τους. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και στόχος είναι να «ταξιδέψουν» ταινίες άλλων Φεστιβάλ στη Θεσσαλία.

Mε ποιους φορείς θα συνεργαστείτε φέτος;
Το Φεστιβάλ στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και τους ευχαριστούμε πολύ.

Πώς αισθανθήκατε με την υλοποίηση του περσινού φεστιβάλ;
Μετά από μια δύσκολη χρονιά με πανδημία και καραντίνα, καταλάβαμε ότι ο κόσμος χρειαζόταν μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητά του.  Όταν ανακοινώσαμε το Φεστιβάλ, από την πρώτη στιγμή τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά» για κρατήσεις. Βρεθήκαμε στην δύσκολη θέση – λόγω περιορισμού των θέσεων – να μην μπορούμε να έχουμε θέσεις για τον κόσμο που ερχόταν και η ερώτηση για παράταση ημερών ήταν η πλέον συνηθισμένη. Έτσι, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το καλοκαίρι του 2022 με περισσότερες μέρες και τοποθεσίες.

Ταράτσα «ΚΛΙΜΑΞ»
Ταράτσα «ΚΛΙΜΑΞ»

Η Δήμητρα έχει αναφέρει «Η ταράτσα για μένα ήταν ένα όνειρο εξ’ αρχής για αυτό και ξεκίνησα το Taratsa Film Festival. Ήθελα μέσα από εναλλακτικά μέρη η κάθε Λαρισαία και ο κάθε Λαρισαίος να μπορεί να βρει μια όαση, να ζήσει το κάτι διαφορετικό και να γνωρίσει αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους αυτό το καλοκαίρι που το έχει τόση ανάγκη». Κατά πόσο θεωρείτε ότι αυτό εκπληρώθηκε; Ποιο είναι το feedback που λάβατε από τον κόσμο;

Ο.Κ : Η Δήμητρα είναι μια έντονη φυσιογνωμία και ταυτόχρονα μια ρομαντική ψυχή. Ενώ τα πλάνα της φαίνονται ρομαντικά και ουτοπικά στην αρχή… εν τέλει επιβεβαιώνεται. Νομίζω λοιπόν, ότι το πετύχαμε! Ο κόσμος φάνηκε να το αγκάλιασε από την αρχή. Όπως και να το κάνεις μέσα καλοκαιριού να ανεβαίνεις σε μια ταράτσα δίνει άλλο αέρα σε όλους.

Δ.Μ : Όσο ο κόσμος αγκαλιάζει το Φεστιβάλ τόσο η έμπνευση να κάνουμε και άλλα πράγματα μεγαλώνει.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες του Φεστιβάλ, τι θα αλλάζατε αν μπορούσατε;
Ο απρόβλεπτος παράγοντας που ακούει στο όνομα: καιρός. Θα σας φέρουμε ένα παράδειγμα: Βρισκόμασταν στη Ραψάνη, έχουμε στήσει και ενώ περιμένουμε τον κόσμο … ξαφνικά πιάνει μπουρίνι. Προφανώς δεν περιμέναμε αλλαγή στον καιρό, όσοι ήταν εκεί θα θυμούνται τα γρήγορα αντανακλαστικά να καλυφθούν το πανί και ο προτζέκτορας. Να σημειωθεί ότι μετά από 15’ σταμάτησε αλλά έφτασε για να ακυρωθεί η προβολή.

Πουγκάκια με σπόρους από αρωματικά φυτά από το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ-ΜΕ ΑΓΑΠΗ για τους θεατές που δινόταν στο τέλος της κάθε προβολής
Πουγκάκια με σπόρους από αρωματικά φυτά από το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ-ΜΕ ΑΓΑΠΗ για τους θεατές που δινόταν στο τέλος της κάθε προβολής

Mια στιγμή από το περσινό Φεστιβάλ που ξεχωρίσατε για συναισθηματικούς λόγους.
Πέρυσι συνεργαστήκαμε με το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ -ΜΕ ΑΓΑΠΗ για ένα πολύ όμορφο σκοπό, μας έφτιαξαν πουγκάκια με σπόρους από αρωματικά φυτά και τα δίναμε στους θεατές μετά το τέλος της κάθε προβολής. Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να μην είναι αφιερωμένη στα παιδιά του ΚΔΑΠ. Όταν τελείωσε η προβολή, τα παιδιά και οι συνοδοί τους  με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο μας ευχαρίστησαν για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία που τους προσφέραμε. Εκείνη η μέρα ήταν αρκετά δύσκολη, με τρέξιμο, με τα συστήματα προβολής να «μην συνεργάζονται» αλλά το τέλος ήρθε να σβήσει όλα τα κακώς κείμενα της μέρας και να μας γεμίσει με δύναμη να συνεχίσουμε.

Έρωτες και φιλίες στις ταράτσες της Λάρισας;
Μετά από αρκετούς μήνες καραντίνας, που η έξοδος μας ήταν περιορισμένη, με ένα μήνυμα και οι μάσκες να είναι το πλέον αναπόσπαστο αξεσουάρ. Οι ταράτσες έδωσαν και στις διαπροσωπικές σχέσεις ένα διαφορετικό αέρα. Όταν τελείωναν οι προβολές, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να συζητήσει γύρω από τις ταινίες. Νέες και παλιές γνωριμίες ξαναγνωρίστηκαν στις ταράτσες.

Η εθελοντική ομάδα του Taratsa Film Festival Λάρισας
Η εθελοντική ομάδα του Taratsa Film Festival Λάρισας

Τι ρόλο παίζει ο εθελοντισμός στο Φεστιβάλ σας;
Τον πρωταρχικό. Σκεφτείτε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε κάποιο φορέα στήριξης. Ήμασταν εμείς και οι εθελοντές μας. Είναι καθαρά εθελοντική όλη η δράση και η αμοιβή μας είναι το ευχαριστώ του κόσμου, όσο κοινότυπο και αν ακούγεται είναι η αλήθεια. Επίσημα καλούμε όποιον/α επιθυμεί να ζήσει την εμπειρία του Τaratsa Film Festival να στείλει ένα email στο taratsafestival@gmail.com.

Έχει να «ζηλέψει» κάτι το φεστιβάλ από αντίστοιχα όπως της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης;
Το μόνο που έχει να ζηλέψει είναι ότι δεν βλέπεις θάλασσα… (γέλια).

Με ποια άλλα Φεστιβάλ θα θέλατε να συνεργαστείτε ;
Με όσα περισσότερα γίνεται. Στηρίζουμε νέους δημιουργούς και προσπάθειες και είμαστε εδώ να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους. Είναι μια μοναδική εμπειρία όπως αναφέρουν οι θεατές μας να παρακολουθείς ταινίες που δεν θα μπορούσες να παρακολουθήσεις αλλιώς (λόγω απόστασης, λόγω χρόνου κ.ά.).

Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης
Taratsa Film Festival Λάρισας 2021 στο «Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης» / «Museum of wine and vine»

Tι θα θέλατε πολιτιστικά να δείτε στην Λάρισα, στα μικρά χωριά, κωμοπόλεις της περιφέρειας που δεν το έχετε δει ακόμη;
Θα θέλαμε να δούμε δρώμενα που να «φωνάζουν» ότι η κοινωνία αλλάζει. Δρώμενα που αγκαλιάζουν τη φύση, τον άνθρωπο, την διαφορετικότητα. Δρώμενα που μας φέρνουν πιο κοντά και μπορούν να συμμετέχουν όλοι, χωρίς περιορισμούς.

Tι θα προτείνατε στους τοπικούς φορείς;
Πρόσβαση για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα με τις ταράτσες και θα παλέψουμε να το ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο. Είναι πολύ σημαντικό για μας να μπορούν να ζήσουν όσο γίνεται περισσότεροι την εμπειρία της ταράτσας.

Ταράτσα «ΙΕΚ ΑΚΜΗ»
Ταράτσα «ΙΕΚ ΑΚΜΗ»

Επόμενα σχέδια, στόχοι, ετοιμάζετε κάτι νέο πέρα από το Φεστιβάλ;
Όπως και την περσινή χρονιά έτσι και φέτος μαζί με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας οργανώνουμε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τι άλλο… ταράτσες (γέλια). Έρχονται όμως πολλές δράσεις, events και προβολές σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας. Μείνετε συντονισμένοι και σας  περιμένουμε όλες και όλους.

Ολυμπία Καλαμπαλίκη, Χάιδω Πανταζή
Στο πλαίσιο του 5ου Ταράτσα Film Festival Λάρισας, συγκεντρώθηκαν βιβλία για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης Ραψάνης / Ολυμπία Καλαμπαλίκη, Χάιδω Πανταζή, Βιβλιοθηκονόμος MSC – Υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης

Μπορείτε να τους βρείτε στο Facebook και Instagram: Taratsa Film Festival Larisas

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ