Κινηματογραφος

Οι «Σκιές του Κόσμου» του Μάριου Π. Παπαγεωργίου στη Νέα Υόρκη

Η ταινία που έχει αποσπάσει 26 βραβεία θα προβληθεί στο NewFilmmakers series του Anthology Film Archives

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σκιές του Κόσμου» του Μάριου Π. Παπαγεωργίου

Σκιές του Κόσμου: Η μικρού μήκους ταινία του Μάριου Π. Παπαγεωργίου στη σειρά προβολών NewFilmmakers series του Anthology Film Archives στη Νέα Υόρκη.

Η μικρού μήκους ελληνική ταινία «Σκιές του Κόσμου», σε σκηνοθεσία Μάριου Π. Παπαγεωργίου, θα προβληθεί στις 22 Μαρτίου διαδικτυακά στην περίφημη σειρά προβολών NewFilmmakers series του Anthology Film Archives στη Νέα Υόρκη. Τα Archives αποτελούν ένα διεθνές κέντρο για τη διατήρηση, τη μελέτη και την προβολή ταινιών με έμφαση στον ανεξάρτητο, πειραματικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο, το οποίο ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960 από τους θρυλικούς Jonas Mekas και Stan Brakhage, και άλλους καλλιτέχνες. Η σειρά NewFilmmakers παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες του είδους της χρονιάς από νέους σκηνοθέτες, στηρίζοντας έτσι την καλλιτεχνική ανεξάρτητη παραγωγή και τις μοναδικές φωνές του σινεμά.

«Σκιές του Κόσμου» του Μάριου Π. Παπαγεωργίου

Οι «Σκιές του Κόσμου» έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: London Greek Film Festival (LGFF) 2021, Toronto Independent Film Festival 2021, Blow-Up Chicago International Arthouse Film Festival 2021, Toronto Shorts International Film Festival 2021, FICLAPAZ - La Paz International Film Festival 2021 και Bucharest ShortCut CineFest 2021.

«Σκιές του Κόσμου» του Μάριου Π. Παπαγεωργίου

Η ταινία, η οποία έχει αποσπάσει 26 βραβεία, αφηγείται την ιστορία τεσσάρων αντρών, οι οποίοι μέσα σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, στα σκοτεινά έγκατα της γης, παλεύουν με την ανάγκη για επιβίωση. Η ψυχορραγία δεν θα αργήσει να ανασύρει από μέσα τους την ύστατη σύμπνοια: Ρακένδυτοι, πληγωμένοι, προερχόμενοι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, θα βρεθούν από κοινού αντιμέτωποι με την αγωνία τους για εξιλέωση.

[[{"fid":"951603","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

Πρόκειται για μια ταινία που πειραματίζεται τόσο με το περιεχόμενο, όσο και με τη φόρμα, χρησιμοποιώντας έναν πλούτο ψηφιακών και φυσικών ειδικών εφέ για να μας μεταφέρει σε ένα σκοτεινό, εξπρεσιονιστικό σύμπαν μιας τελεσίδικης καταστροφής. Το σενάριο λειτουργεί χωρίς διάλογο και οδηγούμαστε στα εξωτερικά και εσωτερικά τοπία από τις εικόνες, τις νότες, την απόκοσμη ατμόσφαιρα. Η απώλεια της ανθρώπινης φωνής των ηρώων μας (ακούμε μόνο στην αρχή έναν αφηγητή), δίνει χώρο σε ένα πλούσιο ηχητικό τοπίο που μας μεταφέρει στο τέλος του κόσμου, ενώ η πρωτότυπη μουσική κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο: μας ταξιδεύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων, μας φυλακίζει μέσα στην κλειστοφοβία του τέλους. Μία φωτογραφική ιστορία, ένα κολάζ από στιγμές του παρελθόντος, μας θυμίζει τι υπήρχε πριν.

Η ταινία γυρίστηκε στο δασύλλιο και την ημιτελή οικοδομή η οποία ήταν προορισμένη να γίνει ιατρική βιβλιοθήκη, πίσω από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου Παπάγου.

Η ταινία διανέμεται από την εταιρεία παραγωγής & διανομής Weekend Films.

«Σκιές του Κόσμου» του Μάριου Π. Παπαγεωργίου

«Σκιές του Κόσμου» του Μάριου Π. Παπαγεωργίου: Σύνοψη της ταινίας

Η κλιματική αλλαγή οδήγησε τελικά στην ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη. Τέσσερις άγνωστοι, με μόνο κοινό την ανάγκη τους για επιβίωση, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τη γη. Φαντάζουν ως οι μοναδικοί επιζώντες. Ο πόθος για σωτηρία θα δοκιμάσει τη συνείδησή τους. Μες στην καρδιά του ζόφου η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια ταινία για την αναμέτρηση του ανθρώπου με κάθε επόμενο δευτερόλεπτο μέχρι και το έσχατο.

Μάριος Π. Παπαγεωργίου: Σημείωμα του σκηνοθέτη για τις «Σκιές του Κόσμου»

Πρόθεσή μου ήταν, μέσα στον ελάχιστο χρόνο της ταινίας, να ιδωθεί η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία υπό τις πιο έσχατες, δυσμενείς συνθήκες. Όταν μετά από μια απροσδιόριστη, ολέθρια καταστροφή, εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις στερημένες επιθυμίες της και το ένστικτο της επιβίωσης της, η γενική ουσία του ανθρώπου κατακερματίζεται και διαμοιράζεται σε χαρακτήρες όλων των κοινωνικών τάξεων.

«Σκιές του Κόσμου» του Μάριου Π. Παπαγεωργίου

Ποιος είναι ο Μάριος Π. Παπαγεωργίου

Ο Μάριος Π. Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Σπούδασε Film, Television and Media Studies στο New York College Θεσσαλονίκης και στο University of Stirling. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ενώ ετοιμάζει μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για το σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο.

Ο σκηνοθέτης Μάριος Π. Παπαγεωργίου
Ο σκηνοθέτης Μάριος Π. Παπαγεωργίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ