«Άνθρωπος στο Φεγγάρι»: Μια ειλικρινής βιογραφική ταινία
Ο Τζιμ Κάρεϊ είναι ο Άντι Κάουφμαν που είναι ο Τόνι Κλίφτον
Τι Να Δω Σήμερα: “Man on the Moon” του Μίλος Φόρμαν- Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Ο Τζιμ και ο Άντι. Εκείνος είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς στον πλανήτη και αδιαφιλονίκητος κωμικός στην κορυφή του Χόλιγουντ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και φοβερά καταθλιπτικός κατά τα λεγόμενα του ιδίου. Ο άλλος ήταν ένας ιδιοσυγκρασιακός stand up κωμικός και τηλεοπτικός αστέρας της δεκαετίας του ’70 και του ’80, του οποίου οι εμφανίσεις έφταναν συχνά στα άκρα. Σε ένα ενδιαφέρον ρίξιμο του ζαριού της τύχης ο Τζιμ Κάρεϊ και ο Άντι Κάουφμαν έχουν γεννηθεί την ίδια ημέρα, 17 Ιανουαρίου του 1962 και 1949 αντίστοιχα. Σήμερα, 17 Ιανουαρίου του 2022, την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου κατά τους επιστήμονες (Blue Monday) βλέπουμε την ταινία «Άνθρωπος στο Φεγγάρι» του Μίλος Φόρμαν.
Μια ειλικρινής βιογραφική ταινία για τον Άντι Κάουφμαν (Τζιμ Κάρεϊ) έναν αρκετά περίπλοκο άνθρωπο και έναν όχι και τόσο επιτυχημένο κωμικό, ο οποίος δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις στα σόου του και μονίμως εξερευνούσε τα όρια μεταξύ της σχέσης του με τους συναδέλφους του και το κοινό, κρατώντας μια τόσο εμμονική αληθοφάνεια στην απόδοση των χαρακτήρων που κατασκεύαζε, η οποία συχνά προκαλούσε αντιδράσεις και απαιτούσε τη συμμετοχή του αποδέκτη. Ο Τζιμ Κάρεϊ χάθηκε μέσα στον Άντι και τον Τόνι Κλίφτον, μια εκκεντρική και γενικά δυσάρεστη περσόνα, την οποία είχε δημιουργήσει ο Άντι και ο σεναριογράφος του Μπομπ Ζμούντα (Πολ Τζιαμάτι), χωρίς να βγαίνει ποτέ από αυτούς τους χαρακτήρες, ακόμη κι όταν οι κάμερες δεν έγραφαν.
Καθόλου τυχαίο που ο Κάρεϊ επέλεξε να κάνει αυτή την ταινία στο απόγειο της καριέρας του και επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον συμπλήρωμα, είναι και η διαθέσιμη στο Netflix behind-the-scenes ταινία «Τζιμ και Άντι», μια γλαφυρή ματιά στο τι γινόταν στο σετ της ταινίας του Μίλος Φόρμαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος -κατά τα λεγόμενα του Κάρεϊ- συνέβαινε πίσω από τις κάμερες και όχι μπροστά.
Άνθρωπος στο Φεγγάρι (Man on the Moon)
- Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Γερμανία, 1999, Έγχρωμη
- Δράμα / Κωμωδία / Βιογραφική, 118’
- Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν
- Σενάριο: Σκοτ Αλεξάντερ, Λάρι Καραζέφσκι
- Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Κάρεϊ, Ντάνι ΝτεΒίτο, Τζέρι Μπέκερ, Κόρτνεϊ Λοβ, Πολ Τζιαμάτι
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Οι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Ευρύτερα γνωστός από τον ρόλο του Πάμπλο Εσκομπάρ στη σειρά Narcos
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Συνεχίζει να εντυπωσιάζει το φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη με 155.000 εισιτήρια στις αίθουσες
Τα γυρίσματα ξεκινούν στην Πορτογαλία με ορίζοντα κυκλοφορίας το 2027
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
Η αισθητική του επηρέασε σκηνοθέτες όπως ο Τζιμ Τζάρμους
H σχέση μητέρας κόρης με τα πολλά επίπεδα και με τα ακόμη περισσότερα μυστικά
Ο ρόλος που σημάδεψε την καριέρα του
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ιλίρ Τσούκο προβάλλεται με συζήτηση και DJ set
Το αφιερωματικό βίντεο με σκηνές από την καριέρα της
Μια σκοτεινή επανεκτέλεση του κλασικού μύθου του Ρομπέν των Δασών
Γνωστή για την ταινία «Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά» στο πλευρό του Τόλη Βοσκόπουλου
Η νέα ταινία της Marvel βγα'ινει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2026
Μετά το Anora, o οσκαρικός σκηνοθέτης επιμελείται το ντεμπούτο της ανερχόμενης σκηνοθέτιδας Σι-Τσινγκ Τσου
Η διαδρομή του σπουδαίου σκηνοθέτη από το «Mean Streets» μέχρι τον «Ιρλανδό»
Η νέα ταινία του Τζέιμς Κάμερον «σπάει ταμεία» στο παγκόσμιο box office
Καλογραμμένο σενάριο για θεματολογία που απαιτεί ψύχραιμο χειρισμό
Ένα ασπρόμαυρο και ξεχωριστό αθηναϊκό οδοιπορικό
To μπλοκμπάστερ απέφερε περίπου 1,5 δισ. δολάρια παγκοσμίως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.