Κινηματογραφος

"What's Love Got to Do with It": μια αληθινή ιστορία

Η θυελλώδης και κακοποιητική σχέση της Τίνα Τέρνερ με τον Άικ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "What's Love Got to Do with It" του Μπράιαν Γκίμπσον

Τι Να Δω Σήμερα: "What's Love Got to Do with It" του Μπράιαν Γκίμπσον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

«Ω, τί σχέση έχει η αγάπη με αυτό;». Μοιάζει μια λογική απορία αν κοιτάξει κανείς τα παράλογα και εξοργιστικά στατιστικά (έρευνας του 2014 που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση), με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Περίπου δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία και το 53% όλων των γυναικών στην ΕΕ αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Χωρίς άλλες εξηγήσεις, σήμερα βλέπουμε την ταινία "What’s Love Got to Do with It" του Μπράιαν Γκίμπσον.

Η περιπετειώδης ιστορία της Άννα Μέι Μπούλοκ / Τίνα Τέρνερ (Άντζελα Μπάσετ) από τα παιδικά της χρόνια στο Τένεσι, την καριέρα στα μπλουζ με τον Άικ Τέρνερ (Λόρενς Φίσμπερν), το πέρασμα από την ντίσκο και την εντυπωσιακή επάνοδό της με την ολική μεταμόρφωσή της, καλλιτεχνική και προσωπική, στη βασίλισσα της ροκ μουσικής. Η ταινία ακολουθεί τη θυελλώδη και κακοποιητική σχέση της Τίνα με τον Άικ Τέρνερ, του πασίγνωστου και δημοφιλούς μουσικού σχήματος της δεκαετίας του ’60 και του ’70, ως την μυθική εμφάνισή της στο Ritz της Νέας Υόρκης το 1983, όπου η νέα και πιο λαμπρή περίοδος της καριέρας της ως σόλο τραγουδίστρια εκτοξεύθηκε, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στη μουσική βιομηχανία και σε ηλικία 43 ετών. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που είναι σύμβολα και η ηλικία τους δεν έχει καμία σημασία.

What's Love Got to Do with It

Μια παρεξηγημένη ταινία, η οποία δίνει πειστικά την ψυχολογική κατάσταση μιας συντετριμμένης γυναίκας κάτω από το ασφυκτικό βάρος του οικογενειακού αδιεξόδου. Ενδοοικογενειακή βία, ξυλοδαρμοί σε δημόσιους χώρους, βιασμός, απόπειρα αυτοκτονίας, απειλές, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση, διαζύγιο. Σε μια από τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές της ταινίας ο μάτσο Άικ Τέρνερ επιτίθεται φραστικά στην Άννα Μέι κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης στη γεμάτη από φίλους και παρατρεχάμενους έπαυλή τους. Διορθώνει την ερμηνεία της στο τραγούδι με αυτά τα λόγια: «τραγούδα σαν να εξαρτάται η ζωή σου από αυτό». Και όντως η ζωή της εξαρτιόταν από αυτό, όπως εξαρτιόταν και από την διάθεση του βίαιου και χειριστικού Άικ Τέρνερ. Υποψηφιότητες για Όσκαρ για τους δύο πρωταγωνιστές κι ο ρόλος για τον οποίο θα θυμόμαστε για πάντα την εκρηκτική Άντζελα Μπάσετ όσα χρόνια κι αν περάσουν.

What's Love Got to Do with It

Η ταινία "What’s Love Got to Do with It" έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Προοπτική. Είναι διαθέσιμη στο Google Play Movies.

What's Love Got to Do with It Official Trailer!

Τίνα (What's Love Got to Do with It)
Η.Π.Α., 1993, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική / Μουσική, 118’
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Γκίμπσον
Σενάριο: Τίνα Τέρνερ (βιβλίο), Κερτ Λόντερ (βιβλίο), Κέιτ Λάνιερ
Πρωταγωνιστούν: Άντζελα Μπάσετ, Λόρενς Φίσμπερν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ