«Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;»: Μην πάτε κόντρα, τολμήστε
Άσε τη μαγεία της οθόνης να σε παρασύρει
Τι Να Δω Σήμερα: “What Do We See When We Look at the Sky?” του Αλεξάντρ Κομπέριτζε - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.
Για όσους φεστιβαλιστές παραμένουν στη Θεσσαλονίκη, η αντίστροφη μέτρηση για ην ολοκλήρωση του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει, με τη σημερινή και την αυριανή ημέρα να δίνουν τις τελευταίες ευκαιρίες στους σινεφίλ να απολαύσουν ταινίες που ίσως δεν έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά. Αυτή εδώ η στήλη δεν φιλοξενεί συνηθώς ύλη τα σαββατοκύριακα, ωστόσο μια εξαίρεση για το φιλόξενο Φεστιβάλ μοιάζει να είναι σωστή. Κι ενώ προσπαθούμε ακόμη να συνέλθουμε από τη χθεσινή προβολή του θαρραλέου φιλμ της Τζέιν Κάμπιον «Η Εξουσία του Σκύλου», σήμερα βλέπουμε την ταινία «Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;» του Αλεξάντρ Κομπέριτζε.
Η Λίσα (Όλικο Μπαρμπαγκάτζε) και ο Γκιόργκι (Γκιόργκι Αμπρολάτζε) συναντιούνται τυχαία στο δρόμο μιας πόλης στη Γεωργία και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Προσπαθούν να συναντηθούν ξανά, όμως ανεξήγητες δυνάμεις το αποτρέπουν. Θα ξεπεραστεί η κατάρα που τους κρατά μακριά; Με το κλείσιμο των ματιών το οποίο απαιτεί ο αφηγητής, η πλοκή αλλάζει και τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν. Μην πάτε κόντρα, τολμήστε το.
Μια όμορφα φτιαγμένη ταινία με απλά υλικά, γοητευτικά γενικά πλάνα και ελκυστικό καστ. Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο κάθε λεπτό από τα εκατόν πενήντα του φιλμ, πού ακριβώς το πάει ο σκηνοθέτης και δεν είναι καθόλου απαραίτητο να προσποιηθείς πως έχεις καταλάβει τα πάντα. Αυτό που είναι απαραίτητο στο σινεμά είναι να παρασυρθείς από τη μαγεία του και να αφήσεις την αφήγηση να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην οθόνη. Κι εκεί να δούμε όλοι μαζί, όσα μας ξεφεύγουν μέσα στην καθημερινότητά μας. Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στη φετινή Μπερλινάλε.
Η ταινία «Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;» προβάλλεται σήμερα 13/11 στις 18.00 στο Ολύμπιον, από το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό; (What Do We See When We Look at the Sky?)
Γερμανία, Γεωργία, 2021, Έγχρωμη
Δράμα, 150’
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Κομπέριτζε
Σενάριο: Αλεξάντρ Κομπέριτζε
Πρωταγωνιστούν: Γκιόργκι Αμπρολάτζε, Όλικο Μπαρμπαγκάτζε, Γκιόργκι Μποχορισβίλι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.