Κινηματογραφος

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα ελληνικά highlights

Οι ταινίες Ελλήνων δημιουργών που περιμένουμε να δούμε πώς και πώς

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 804
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι ελληνικές ταινίες στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό, στο Film Forward, οι βραβευμένες μικρού μήκους

Αρχικά, η περιέργεια μας οδηγεί στις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα. Ανάμεσα στις πενήντα ελληνικές ταινίες, 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους, που θα προβληθούν στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης –οι 20 εκ των οποίων θα προβληθούν σε πρώτη προβολή– εννέα ελληνικές ταινίες (πιο πολλές από κάθε άλλη φορά) συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Οι τρεις ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό και θα είναι υποψήφιες για τον Χρυσό Αλέξανδρο είναι η «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου (μια σκληρή εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας με πρωταγωνιστές έναν τοκογλύφο και τα θύματα του), η «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού, που αφηγείται μια τρυφερή ιστορία στην κλειστή κοινότητα των καθολικών Φιλιππινέζων του Πειραιά, και η «Σελήνη, 66 ερωτήσεις», η πρώτη μεγάλου μήκους της Ζακλίν Λέντζου, που έρχεται με αξιώσεις ύστερα από τη πρόσφατη βράβευση της πρωταγωνίστριας Σοφίας Κόκκαλη στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και αφορά τη δύσκολη σχέση μιας κόρης με τον πατέρα της, τον οποίο «αναγκάζεται» να φροντίσει μετά από απουσία αρκετών ετών.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Ευδοκία»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Ευδοκία»

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, το «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου διηγείται την εύθραυστη σχέση του νεαρού Δημήτρη με τον πατέρα του τον οποίο έχει μυθοποιήσει, το γυρισμένο εν μέσω της πανδημίας «18» του Βασίλη Δούβλη καταγράφει με ακρίβεια πώς ριζώνει ο φασισμός σε μια εφηβική παρέα στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης και ο «Άνθρωπος με τις απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση, ένα ιδιότυπο και δραματικό roadtrip με συνεπιβάτες έναν Γερμανό και έναν Έλληνα που κατευθύνονται προς τη Βαυαρία, είναι οι τρεις ελληνικές ταινίες που θα αναμετρηθούν με τους ξένους σκηνοθέτες.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Το Βανκούβερ».
Στιγμιότυπο από την ταινία «Το Βανκούβερ».

Στο τρίτο τμήμα, το αναβαθμισμένο και νεότευκτο στα επίσημα διαγωνιστικά τμήματα Film Forward, τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση (ένας άντρας και μια γυναίκα ψάχνουν να βρουν το κατάλληλο μέρος για να κρύψουν ένα κουτί), το «The Timekeepers of Eternity» του Αριστοτέλη Μαραγκού (οι φόβοι ενός άντρα ξυπνούν εν μέσω ενός αεροπορικού ταξιδιού) και το «ORFEAS 2021», σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής ομάδας ΦΥΤΑ, είναι οι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού σινεμά. Το «ORFEAS 2021» είναι μια ρετρο-φουτουριστική ιστορία ουτοπικών οραμάτων, ιδεολογικών συγκρούσεων, υπερφυσικών ηγετών και απολυταρχικού θεάματος με τη μορφή όπερας, που είναι επηρεασμένη από τον Ζακ Κωστόπουλο και φυσικά αφιερώνεται στη μνήμη του ακτιβιστή-περφόρμερ που δολοφονήθηκε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας.

Στιγμιότυπο από την ταινία «ORFEAS 2021»
Στιγμιότυπο από την ταινία «ORFEAS 2021»

Τεράστιο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και το αφιέρωμα με τίτλο «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά», όπου θα προβληθούν δωρεάν οκτώ ιστορικά φιλμ του ελληνικού σινεμά, στο πλαίσιο της δράσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου  που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Πρόκειται για τις ταινίες: «Θίασος» (1975- Σκην: Θεόδωρος Αγγελόπουλος), «Z» (1969- Σκην: Κώστας Γαβράς), «Ο μικρός δραπέτης» (1969- Σκην: Σταύρος Τσιώλης), «Αστέρω» (1929- Σκην: Δημήτρης Γαζιάδης), «Το μπλόκο» (1965- Σκην: Άδωνις Κύρου), «Ευδοκία» (1971- Σκην: Αλέξης Δαμιανός), «Μανία» (1985- Σκην: Γιώργος Πανουσόπουλος),  και  «Ιdées Fixes/DiesIrae» (1977- Σκην: Αντουανέτα Αγγελίδη). Κι αν στην πλειονότητά τους οι παραπάνω ταινίες είναι γνωστές στο κοινό, αξίζει, πιστεύω, να κάνουμε μια ξεχωριστή αναφορά στη δημιουργία της Αγγελίδη, που συμμετείχε στο σημαδιακό Αντι-Φεστιβάλ των Κινηματογραφιστών, το 1977 στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και το Βραβείο της Πανελληνίας  Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Για την ταινία ο διάσημος Γάλλος κινηματογραφικός κριτικός Louis Marcorelles έγραψε τότε στη Monde πως είναι «μια πρόκληση του ελληνικού κινηματογράφου στη συντηρητική εξουσία και μαρτυρά μια σπάνια δεξιοτεχνία στη χρήση του χώρου και της διάρκειας, με έναν τρόπο που μόνον οι Αμερικανοί, όπως ο Ken Jacobs ή ο Ernie Gehr, μας είχαν συνηθίσει», ενώ ο Χρήστος Βακαλόπουλος είπε ότι την παρακολούθησε άναυδος, καθώς είναι «μια μυθοπλασία των πρώτων υλών δομημένη πάνω στη διάρκεια, στην απόδοση του μεγαλείου της διάρκειας… Η ταινία δεν επιδεικνύει δάνεια, τα μεταμφιέζει, τα κάνει αγνώριστα. Αυτή η διαδικασία θα γίνει η βάση για να γραφτεί πάνω της η περιπέτεια του γυναικείου σώματος, της αναπαράστασής του, της κυοφορούμενης βίας του, των αδιεξόδων της αναπαράστασης της ιδιαιτερότητας αυτής της βίας», ήταν τα ακριβή λόγια του σπουδαίου θεωρητικού του σινεμά.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Ζ»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Ζ»

Οι μικρού μήκους ταινίες στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όπως κάθε χρόνο, θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν και σε ειδικό τμήμα στο Film Market, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού. Οι 15 ταινίες που θα προβληθούν είναι οι: «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή, «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου, «Το Βανκούβερ» της Αρτέμιδος Αναστασιάδου, «Every Sunday» της Καίτης Παπαδήμα, «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου, «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, «Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου, «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη, «Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου, «Last Visit» του Σπύρου Αλιδάκη, «Όλα τα πλάσματα της νύχτας» της Μέμης Κούπα, «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη, «Ο φοιτητής» του Βασίλη Καλαμάκη, «Apallou» του Νίκου Αυγουστίδη και «Souls All Unaccompanied» του Γιώργου Τελτζίδη.

Στιγμιότυπο από την ταινία «The Hole in the Fence»
Στιγμιότυπο από την ταινία «The Hole in the Fence»

Τέλος, το φεστιβάλ και φέτος, όπως άλλωστε συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει δύο κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν οι ταινίες «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη, με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο, και το cult «Δοξόμπους» του Φώτου Λαμπρινού. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός μικρού αφιερώματος στον Ντίνο Κατσουρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατό του, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μια ζωή σαν σινεμά - Ντίνος Κατσουρίδης» της Ισαβέλλας Μαυράκη, συντρόφου του ακούραστου εργάτη του ελληνικού σινεμά.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Idées Fixes»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Idées Fixes»

Οι συγκεκριμένες ταινίες θα είναι προσβάσιμες για το κοινό τόσο στις αίθουσες του φεστιβάλ όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.