Κινηματογραφος

Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών: Δείτε το ντοκιμαντέρ online δωρεάν

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αθήνα και σε νησιά

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»
«Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών: Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού θα προβληθεί δωρεάν, διαδικτυακά στο κανάλι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο YouTube

Στις 19 Φεβρουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Φιλοθέης. Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη διοργανώνει δωρεάν την διαδικτυακή προβολή της ταινίας της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού («Ο Αγώνας των Τυφλών», «Δεν Είσαι Μόνος», «Γυναικεία Πορτραίτα», «Έτος Σωκράτη») με τίτλο «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών».

Φωτιά σε εργοστάσιο

Η πρώτη online παρουσίαση της ταινίας έρχεται την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 στο κανάλι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο YouTube. Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ γύρω από μια μεγάλη μορφή που έδρασε στην Αθήνα τον 16ο αιώνα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η ιστορία του ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Η ιστορία του ντοκιμαντέρ είναι η εξής: «Τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μια γυναίκα υψώνει το ανάστημά της στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, ιδρύει το πρώτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σχολείο γυναικών, χτίζει νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται δωρεάν Έλληνες, Τούρκοι και Φράγκοι, προσφέρει καταφύγιο σε κακοποιημένες ή έγκυες γυναίκες, έκθετες σε λιθοβολισμό. Οι κατακτητές και το κατεστημένο θα τη φυλακίσουν, και θα βρει μαρτυρικό θάνατο το 1589».

Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»
«Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αθήνα και σε νησιά. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το New York City Greek Film Festival και το London Greek Film Festival, συγκεντρώνοντας πολύ καλές κριτικές. 

Το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό έργο της Φιλοθέης, και ιδιαίτερα αυτό που αφορούσε σε γυναίκες, ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η δράση της Φιλοθέης εμπνέει και ο αγώνας της για μια αλλαγή στον κόσμο είναι εκείνος που τη συνδέει με το σήμερα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί - μεταξύ άλλων - σε βίντεο, η νεαρή αγωνίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών  στην εκπαίδευση Μαλάλα Γιουσαφζάι (Νόμπελ Ειρήνης και βραβείο από τη Διεθνή Αμνηστία). Την εκδήλωση στηρίζουν το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ», η Πολιτιστική Εταιρεία «Αίνος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Φιλοθέη των Αθηνών» στο Μονπελλιέ. Θα την παρακολουθήσουν γυναικείες οργανώσεις και πανεπιστημιακά τμήματα από την Ευρώπη και την Αμερική.

Ποια είναι η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Μαρία Χατζημιχάλη - Παπαλιού
Μαρία Χατζημιχάλη - Παπαλιού

Η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολείται με τον κινηματογράφο ως παραγωγός και σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει έναν μεγάλο αριθμό ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σειρών, τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία στην Ελλάδα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.) και στο εξωτερικό (Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου-FIPRESCI, Βραβείο Henry Ford κ.ά.).

Επιπλέον, οι δουλειές της έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και μουσεία, έχουν μεταδοθεί από διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και βρίσκονται σε περισσότερες από 500 βιβλιοθήκες πανεπιστημίων στην Αμερική και στην Ευρώπη. Είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Αναπηρία Emotion Pictures (2007-2011). Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Aναπηρία, Emotion Pictures (2007-2011).


Info: «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών». Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του YouTube του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, ΕΔΩ, από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 7.00 μμ. έως και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Η προβολή είναι δωρεάν. Με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Κτήματος Χατζημιχάλη.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού, Μοντάζ Γιάννης Τσιτσόπουλος, Φωτογραφία Βαγγέλης Κουλίνος, Μουσική Μάριος Αριστόπουλος, Έρευνα Δρ Γεώργιος Τσούπρας, Θεολόγος, Αφήγηση Κώστας Καστανάς, Ηχοληψία Άρης Καφεντζής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ