Κινηματογραφος

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Τα σχέδια για το εγχώριο σινεμά

Συζητήθηκε η εκπόνηση ενός «Συμπληρωματικού Χρηματοδοτικού Προγράμματος» για επιπλέον 100 σενάρια από εκείνα που δεν χρηματοδοτήθηκαν με το κυρίως πρόγραμμα.

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άδεια κινηματογραφική αίθουσα εν μέσω πανδημίας
Άδεια κινηματογραφική αίθουσα εν μέσω πανδημίας © Denise Jans/Unsplash

Ποιες θα είναι οι ενέργειες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη στήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας. Οι χρηματοδοτήσεις και η e-services.gfc.gr

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σε σημαντικό βαθμό –μεταξύ άλλων– και την έβδομη τέχνη, καθώς οι παραγωγές και τα γυρίσματα διακόπηκαν, οι ημερομηνίες κυκλοφορίας ταινιών που ολοκληρώθηκαν πριν ξεσπάσει η Covid-19 μετατέθηκαν για τις επόμενες χρονιές κι ένας μεγάλος αριθμός διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο. Όμως το σοβαρότερο πλήγμα το δέχθηκαν οι ιδιοκτήτες σινεμά, μικρών ή μεγάλων αιθουσών, τα οποία σε πολλές χώρες παραμένουν ακόμα κλειστά.

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του χρόνου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ενέργειες του Κέντρου όσον αφορά τη στήριξη της πολύπαθης κινηματογραφικής κοινότητας κατά την τρέχουσα υγειονομική κρίση, οι χρηματοδοτήσεις σεναρίων και το ψηφιακό μέλλον.

Σε μια εποχή που οι εγχώριες κινηματογραφικές παραγωγές αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερες προκλήσεις σχετικά με την υλοποίηση των πρότζεκτ και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο, ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Χολέβας δήλωσε στην αρχή της συζήτησης, ότι «στόχος είναι το EKK να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο ο κινηματογράφος ως τέχνη και ως βιομηχανία θα μπορεί να ευδοκιμήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Αριστερά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Μάρκος Χολέβας και δεξιά ο Γενικός Διευθυντής Παντελής Μητρόπουλος
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Παντελής Μητρόπουλος και η πλειοψηφία του νεοσύστατου Δ.Σ. (ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020) όπως οι: Ελένη Χανδρινού (Αντιπρόεδρος), Μαρία Καλλιμάνη, Δάφνη Χατζηπροκοπίου, Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

Η ATHENS VOICE παρακολούθησε τη συνέντευξη και τα κύρια σημεία που αναφέρθηκαν στη συζήτηση ήταν:

Αρχικά, η εκπόνηση ενός «Συμπληρωματικού Χρηματοδοτικού Προγράμματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα επιλέξει επιπλέον 100 σενάρια από εκείνα που δεν χρηματοδοτήθηκαν με το κυρίως πρόγραμμα. Πρόκειται για σενάρια ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, τα οποία ενισχύονται με 2.500 ευρώ το καθένα. Αργότερα, αυτά θα αξιολογηθούν από τις επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργήθηκαν για το αρχικό πρόγραμμα Covid-19, με στόχο τη χρηματοδότηση άλλων 20 ταινιών. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ περίπου.

Ο πρόεδρος μίλησε για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-services.gfc.gr, την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό που αποκτά η διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης προγραμμάτων χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τις ανάγκες του «Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Covid- 19». Επιπλέον, εξήγησε ότι προχώρησαν «οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του τμήματος animation,  η τροποποίηση  των συμβάσεων ώστε να δοθεί σε όλους ο χρόνος των 6 μηνών για την παράδοση των έργων, η υπογραφή των 119 χρηματοδοτήσεων σεναρίων της Α’ φάσης, η διαβίβαση των 108 προτάσεων που κατατέθηκαν για τη β’ φάση αξιολόγησης και χρηματοδότησης στο ΥΠΠΟΑ, η υπογραφή συμβάσεων και ανάθεση της αξιολόγησης στις επιτροπές του συμπληρωματικού προγράμματος».

Από τη συνέντευξη Τύπου δεν έλειψε φυσικά και η αναφορά στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στις κινηματογραφικές αίθουσες, τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε αυτές. Το Δ.Σ. εξήγησε τη λειτουργία του τρίτου Ειδικού Προγράμματος που τρέχει από την 1η Δεκεμβρίου 2020 και η κατάθεση των αιτημάτων μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας. Είναι μια πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ στην οποία ενισχύονται οι χειμερινοί κινηματογράφοι (μονής ή διπλής αίθουσας) μέσω του ΕΚΚ, εφόσον έχουν προβάλει ή θα προβάλουν ελληνική ταινία κατά τις κινηματογραφικές περιόδους 2019-2020 και 2020-2021. Το ΕΚΚ σημειώνει ότι μέσω αυτού, το ΥΠΠΟΑ διαθέτει  συνολικά 5.150.000 ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας, λόγω της πανδημίας. 

Στη συνέχεια, οι Μάρκος Χολέβας και Παντελής Μητρόπουλος επικεντρώθηκαν «στην ανασυγκρότηση και το ψηφιακό αύριο του ΕΚΚ». Τόνισαν ότι ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε ο φάκελος για τη χρηματοδότηση σχεδίου δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας με όνομα «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών Για Τα Σχολεία» και εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την εξέταση όλων των προτάσεων χρηματοδότησης που έχουν συσσωρευτεί τα δυο τελευταία χρόνια στο Κέντρο και που προγραμματίζεται μέσα στους επόμενους 4 μήνες να αξιολογηθούν οι προτάσεις. Ετοιμάζεται επίσης ένας νέος χρηματοδοτικός κανονισμός και ένας από τους βασικούς στόχους του ΕΚΚ, είναι οι συνέργειες για αύξηση της χρηματοδότησης προς τον ελληνικό κινηματογράφο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.