- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σου Λιόν: Πέθανε η «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Η αμερικανίδα ηθοποιός ήταν 73 ετών
Σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε η αμερκανίδα ηθοποιός Σου Λιόν, γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Σου Λιόν, που ερμήνευσε τη Λολίτα στην ομώνυμη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σε μια κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, ανέφεραν οι New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται έναν στενό φίλο της, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης στο Λος Άντζελες.
Γεννημένη τον Ιούλιο του 1946, επιλέγηκε σε ηλικία 14 ετών για να παίξει στην ταινία του Κιούμπρικ, που προβλήθηκε το 1962. Είχε κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.
Ο σκηνοθέτης επιθυμούσε η ηθοποιός να είναι μεγαλύτερη από τη μυθιστορηματική ηρωίδα του Ναμπόκοφ ώστε να αποφύγει το σκάνδαλο.
Πάντα με σκοπό να διαφύγει από τη λογοκρισία, ο Κιούμπρικ αποδυνάμωσε εκ προθέσεως τις πιο προκλητικές όψεις του μυθιστορήματος, που είναι η ιστορία μιας παιδοφιλικής σχέσης ανάμεσα σε μια έφηβη και έναν ενήλικο άνδρα.
Όπως υπενθυμίζουν οι New York Times, ο Ναμπόκοφ είχε χαρακτηρίσει τη Σου Λιόν ως το «τέλειο νυμφίδιο» για να ερμηνεύσει τη Λολίτα, προτού δηλώσει αργότερα ότι θα ήθελε να δει τη Γαλλίδα ηθοποιό Κατρίν Ντεμονζό («Η Ζαζί στο μετρό») στον ρόλο αυτόν.
Μετά τη «Λολίτα», η Σου Λιόν έπαιξε σε περίπου είκοσι ταινίες προτού σταματήσει τη σταδιοδρομία της το 1980.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.